Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2019, 13:23
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Farba roka 2020 bude klasická modrá. Spoločnosť Pantone tvrdí, že je nadčasová a má priniesť pokoj v duši

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Odtieň v nás má evokovať nekonečnú večernú oblohu.

Ako vždy v závere roka, aj teraz prichádza americká spoločnosť Pantone s farbou nasledujúceho roka. Zatiaľ čo vlani to bol živý a teplý odtieň s názvom Living Coral (korálový ružový), tentokrát sa spoločnosť rozhodla staviť na tmavší a studenší s názvom Classic Blue (klasická modrá). 

Odborníci vyberali zo základnej farebnej škály a zhodli sa na kobaltovo-modrom odtieni PANTONE 19-4052 Classic Blue, ktorý pripomína oblohu za súmraku. Farba roka 2020 má byť podľa sopločnosti univerzálna, nadčasová a vraj má do ľudských duší priniesť pokoj, pocit mieru a dôveru.

Odtieň klasickej modrej má tiež zdôrazňovať našu túžbu po spoľahlivom a stabilnom základe, na ktorom sa dá stavať, keď prekročíme prah do novej éry. Farba roka by mala vždy ukázať, akým smerom sa bude nasledujúcich 12 mesiacov uberať svet módy, dizajnu, umenia a kultúry. 

„Neobmedzená modrá v nás evokuje obrovskú a nekonečnú večernú oblohu. Vyzýva nás, aby sme mysleli hlbšie, zväčšovali našu perspektívu a otvorili tok komunikácie. Žijeme v dobe, ktorá si vyžaduje dôveru a vieru,“ popovedala o farbe roka Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka spoločnosti Pantone Color Institut.

Domov
Zdieľať
Diskusia