Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2019, 14:55
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Nový Terminátor prerobí viac ako 100 miliónov dolárov. Tvorcovia sa pri jeho dokončovaní hádali do krvi

Nový Terminátor prerobí viac ako 100 miliónov dolárov. Tvorcovia sa pri jeho dokončovaní hádali do krvi
Zdroj: Paramount
FILMY A SERIÁLY TERMINATOR: DARK FATE
Uložiť Uložené

Režisér Tim Miller a producent James Cameron sa pri strihaní nevedeli dohodnúť na množstve dôležitých rozhodnutí.

Najnovší diel Terminátora je azda najlepším za posledných 20 rokov. Niekto môže namietať, že tá trojka bola predsa len lepšia, no v podstate je to jedno. Konečne sme sa dočkali dôstojného pokračovania a priameho nástupcu T2. Snímke sa však v kinách nedarí. V USA kasovo prepadla a určite sa nezaplatí. Otázne už iba je, aké veľké škody bude Paramount rátať. Len minulý mesiac pritom stratili niekoľko desiatok miliónov dolárov na Gemini Man. Je pravdepodobné, že Dark Fate je tak posledným dielom série.

Odporúčané
Nový Terminátor je prekvapivo dobrým filmom a séria tak môže pokračovať (Recenzia) Nový Terminátor je prekvapivo dobrým filmom a séria tak môže pokračovať (Recenzia) 31. októbra 2019, 22:32

Variety totiž informuje, že snímka by mohla v kinách stratiť viac ako 100 miliónov dolárov. Jej natočenie stálo 185 miliónov, pričom reklama vyšla na ďalších 80-100 miliónov dolárov. Aby sa snímka zaplatila, musela by napríklad v USA zarobiť 100 miliónov (kiná by im zaslali 51%), stovku rovnako v Číne (odtiaľ by mali 25%) a pol miliardy v zahraničí (z čoho by získali 39%). Dokopy by tak z kín dostali 275 miliónov dolárov. Lenže Terminátor si na také čísla nesiahne.

V Číne otvoril za 28 miliónov dolárov (o milión menej než v USA) a skončil na druhom mieste. Následne sa tie tržby budú už len markantne znižovať. O „presných“ číslach si povieme o pár týždňov, no je jasné, že snímka bude tratiť veľké peniaze. Stále sa však môže stať zázrak a tržby sa môžu držať na vrchole rebríčka Box Office ešte pár týždňov, to sa však diať nezvykne. 

Nový Terminátor prerobí viac ako 100 miliónov dolárov. Tvorcovia sa pri jeho dokončovaní hádali do krvi
Zdroj: Paramount Pictures

Snímku financovali Disney (cez Fox), Paramount a Skydance (všetci po 30%), pričom zvyšok zaplatil Tencent. Rozdelia si tak aj blížiacu sa stratu. Nikde nie je vylúčené, že ide o posledný klinec do rakvy série, no ak ju z popola tržieb nedokázali pozdvihnúť Cameron, Arnie a navrátilá Sarah Connor, nevieme, čo by sa v budúcnosti mohlo zmeniť. 

Odporúčané
Midway v tržbách prekonal aj skvelé pokračovanie Shiningu s názvom Doctor Sleep. Terminátor je obrovským prepadákom (Box Office) Midway v tržbách prekonal aj skvelé pokračovanie Shiningu s názvom Doctor Sleep. Terminátor je obrovským prepadákom (Box Office) 12. novembra 2019, 13:04

Tá by navyše vôbec nebola ružová. Divákom sa sálajúca girl power z filmu veľmi nepáčila, za čo sčasti môže Natalia Reyes a jej Dani. Dievča, ktorá včera nevedelo šoférovať dnes rozdáva pokyny Terminátorovi, Sarah Connor a augmentovanej vojačke z budúcnosti... nie, to fakt nefungovalo (aj keď Mackenzie Davis a Linda Hamilton boli super). Ani Arnie nedostal množstvo priestoru, a to hlavne z dôvodu, že plnil inú úlohu ako v predošlých počinoch. 

Viac sme o Arnieho názore na film dozvedeli z rozhovoru pre Screencrush. Tam okrem iného prezradil, že by sa rád objavil aj v ďalších dieloch, ak by o neho diváci stáli. Napísať jeho postavu/jeho stroj do scenára by podľa jeho slov nebol problém, obzvlášť, keď sa práva naplno vrátia Cameronovi. Arnie si prácu na Dark Fate dozaista užil viac ako režiséri Tim Miller a producent James Cameron. 

Cameron v rozhovore pre CinemaBlend prezradil, ako veľmi vlastne na filme pracoval. Na natáčaní sa z vlastnej vôle neobjavil, no nesmierne silne zasahoval do procesu strihania. Prvý zostrih videl začiatkom roka a veľmi sa mu nepáčil. Spoločne s Millerom a producentom Davidom Ellisonom zo strižne vydali najlepší možný film, aký sa dal z hrubého materiálu poskladať. Cameron taktiež vymyslel príbeh a upravoval scenár, takže sa dá povedať, že snímka je taktiež jeho dielom. 

Na otázku, či mali s Millerom počas tvorby filmu nezhody, odpovedal nasledovne: „Povedal by som, že ich bolo veľa. Doteraz zo stien zoškrabávajú krv z bojov pri kreatívnych nezhodách. Tento film sa kul v ohni. Ale to je predsa kreatívny proces, no nie?“

Odporúčané
Terminátor: Dark Fate je prepadákom, zatiaľ čo Joker šplhá k miliarde (Box Office) Terminátor: Dark Fate je prepadákom, zatiaľ čo Joker šplhá k miliarde (Box Office) 4. novembra 2019, 12:11

PS: Keď Carl odchádza z domu, chytí ikonické okuliare a skoro ich nasadí. Natočila sa aj verzia, kde si ich nasadí, no režisér si neskôr uvedomil, že nasledujúce scény natáčali bez okuliarov, a tak by to kontinuálne nesedelo. Kto z nás pri tej scéne nedostal zimomriavky?

Domov
Zdieľať
Diskusia