Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2018, 10:29
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

5. séria Vikingov pokračuje epizódou o možných spojenectvách. Kvalitou však seriál zase raz neohúril

FILMY A SERIÁLY VIKINGS
Uložiť Uložené

Budúcnosť mnohých hrdinov je neistá, čo jasne naznačila aj 11. epizóda 5. série.

Nasledujúci článok obsahuje množstvo spoilerov!

V prípade, že si najnovší diel Vikingov nevidel, rozhodne neodporúčame čítať ďalej.

11. časť 5. série je síce priamym pokračovaním pôvodného dejstva, ale vzhľadom na to, že sme na tento diel čakali takmer jeden celý rok, zdá sa, ako keby išlo o začiatok novej série, ktorá sa nás snaží do celého diania iba pomaly uviesť. Podobný prístup tvorcov je síce pochopiteľný, ale zároveň považujem za nešťastné, že sa v novej časti prakticky nič neudialo.

Mnohé seriály majú jeden spoločný problém. Nevedia kedy skončiť. Týka sa táto istá záležitosť aj Vikingov? Z časti áno, no z časti nie. Osobne nesúhlasím s tými, ktorí tvrdia, že po Ragnarovej smrti to malo History jednoducho zabaliť. Na druhej strane ale nepatrím k oduševneným nadšencom seriálu, takže sa ho nemienim za každú cenu zastávať.

5. séria Vikingov pokračuje epizódou o možných spojenectvách. Kvalitou však seriál zase raz neohúril
Zdroj: History

Čo sa stalo s Flokim?

Určité dejové línie však maximálne postrádajú akékoľvek opodstatnenie a z pôvodne zábavných postáv sa preto stávajú len chodiace figúrky. V tejto vete hovorím najmä o Flokim a jeho hereckom predstaviteľovi Gustafovi Skarsgårdovi, ktorého si mimochodom veľmi vážim (rovnako ako zvyšok jeho talentovanej rodiny).

Odporúčané
Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série 7. februára 2020, 11:29

Flokiho postava však už nejakú dobu (od smrti jeho ženy) hlavnú dejovú líniu bratovražednej vojny skôr iba brzdí, než aby jej pomáhala. V prípade akejsi zeme bohov scenáristi bohužiaľ varia z vody a vo svojom okolí osobne nepoznám nikoho, komu by Flokiho príbeh prišiel ešte zaujímavý.

Osobne by som teda preferoval, keby sa nám vrátil ten starý dobrý blázon, ktorý miloval boje a vedel sa zasmiať aj v tej najnevhodnejšej chvíli. A pokiaľ chcú tvorcovia jeho postavu postupne odstraňovať, určite by bolo skvelé, keby padol v boji.

5. séria Vikingov pokračuje epizódou o možných spojenectvách. Kvalitou však seriál zase raz neohúril
Zdroj: History

Rollo sa stáva najkomplexnejšou postavou

Do sporu medzi Bjornom a Ivarom očakávane (z trailerov sme o tom vedeli) zasahuje Rollo, ktorý sa opäť ukazuje ako zradca bez česti. Na jednej strane síce hovorí o tom, ako sa snaží dodržovať kresťanské prikázania a pomôcť Lagerthe a Bjornovi, no keď ho obaja odmietnu, opäť sa vracia k Ivarovi, ktorému prezradí ich polohu.

Jeho postava sa naopak oproti Flokimu vyvíja zaujímavým smerom. Už z minulých častí vieme, že život krvilačného Vikinga zamenil za aristokratické vládnutie. Stále však zostal tým istým prospechárom, ktorý pre upevnenie svojej moci urobí všetko na svete. A zjavne pokojne zradí aj svojho údajného syna a milovanú ženu.

Azda práve Rollova dejová línia by mohla do seriálu zaviať nejaký čerstvý nádych. Nečakanú zradu, nečakanú pomoc, skrátka čokoľvek, čo nie je niekoľko častí dopredu predvídateľné. Pretože pokiaľ sa má nasledujúcich 9 epizód točiť iba okolo toho, ako sa Bjorn s Lagerthou a Ubbem snažia získať spojencov proti Ivarovi, pokračovať v seriáli jednoducho nemá význam.

5. séria Vikingov pokračuje epizódou o možných spojenectvách. Kvalitou však seriál zase raz neohúril
Zdroj: History

Dočkáme sa návratu k pôvodnej kvalite?

Už teraz ľahko pozorovať, že pri sledovaní Vikingov zostali zväčša iba skalní fanúšikovia, ktorých ani tak nezaujímajú kreatívne zvraty a zapojenie nových postáv, ale skôr si obľúbili niektorých hlavných hrdinov a baví ich sledovať ich osudy. Ponúkajú však Vikingovia aj niečo pre náročnejších seriálových divákov? Aktuálne bohužiaľ nie.

Odporúčané
Vikingovia čelia v krvavom traileri poslednej série invázii Rusov aj bratovražednej vojne. Prežije to Bjorn? Vikingovia čelia v krvavom traileri poslednej série invázii Rusov aj bratovražednej vojne. Prežije to Bjorn? 7. októbra 2019, 21:25

Napriek tomu ale zostávam pozitívny a myslím si, že sa kvalita seriálu dá ešte zvýšiť. Možno nie na podobnú úroveň, akou napríklad oplývala druhá séria, ale určite by sme mohli hovoriť o potenciálnom dôstojnom zakončení.

Tvorcovia už v súčasnej dobe potvrdili, že nás po 5. sérii čaká aj 6. séria s ďalšími dvadsiatimi epizódami. Ak teda rátam správne, zostáva nám presne 29 častí na to, aby sa konflikt medzi kľúčovými postavami dotiahol do zdarného konca, pričom je stále dostatok priestoru na to, aby do deja vstúpil aj ktosi nový.

A nie, niekým novým nemyslím Ivarovu čerstvú známosť, ktorá má tendenciu stať sa druhou Margrethe. A podobné malé intrigy seriál určite neosviežia. Trailer na 12. časť však jednoznačne naznačuje, že nejaké to sprisahanie proti Ivarovi možno očakávať.

Úvodný diel neurazil, no bohužiaľ ani neuspokojil

Bjorn a jeho skupina medzičasom cestovala do Anglicka, kde sa prostredníctvom Heahmunda skúsia spojiť s jediným možným partnerom v boji proti kráľovi Kattegatu. V traileri sa pritom hovorí o vražde a je nepravdepodobné, že by sa z Anglicka dozvedeli o plánovanom atentáte na Ivara. Navyše by ho zrejme nenazývali kráľom.

Inak povedané, je viac než isté, že sa spomína plánovanie vraždy mladého kráľa Alfreda. Práve jeho priazeň si však Bjorn s Lagerthou musia získať, pričom práve kráľova ochrana by mohla zvýšiť ich hodnotu v jeho očiach. Možné atentáty na oboch stranách však nie sú tým pravým osviežením, aké by som si z hĺbky duše prial.

Odporúčané
Vikinský konflikt medzi Ivarom a Bjornom je začarovaným kruhom plným nevýrazných vedľajších postáv (Recenzia) Vikinský konflikt medzi Ivarom a Bjornom je začarovaným kruhom plným nevýrazných vedľajších postáv (Recenzia) 1. februára 2019, 21:00

Úvodná časť druhej polovice 5. série dopadla vyslovene podľa očakávaní. Rozbehla nejaké udalosti, ale pritom nič výnimočné neukázala. Skalných divákov určite neodradila, ale príležitostného diváka seriálu by bohužiaľ na ďalšie epizódy navnadila len ťažko.

Domov
Zdieľať
Diskusia