Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2019, 10:15
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Vedci odhalili plášť neviditeľnosti. Osoba stojaca za špeciálnym materiálom sa stane nepozorovateľná

NEWS VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Na akom princípe táto technológia funguje?

Kanadská spoločnosť HyperStealth vytvorila materiál, ktorý možno využívať ako plášť či štít neviditeľnosti. Materiál je tenký ako papier a nevyžaduje od vlastníka napájanie na zdroj energie, informuje IFLScience

Nemysli si ale, že po zakrytí takouto látkou jednoducho zmizneš. Určite sa ale za ňu dokážeš pred nepozorným okom celkom účinne skryť. Materiál od dizajnovej spoločnosti Hyperstealth dokáže pracovať so svetlom takým spôsobom, že pokiaľ sa za neho postavíš, staneš sa vo svojej podstate neviditeľným.

Odporúčané
Apple nie je technologický líder, len kopíruje konkurenciu. Aj preto zostáva na vrchole Apple nie je technologický líder, len kopíruje konkurenciu. Aj preto zostáva na vrchole 23. septembra 2019, 11:02

Vedci zo spomínanej firmy vychádzajú pri svojej práci z takzvaného Snellovho zákona, ktorý opisuje lom lúču svetla. Tento efekt možno pozorovať napríklad pri pohľade na napustené bazény, ktoré vyzerajú plytkejšie, než by sa mohlo zdať, píše IFLScience. Svetlo pohybujúce sa medzi materiálmi môže totiž značným spôsobom skresliť náš pohľad na vec.

Technológia od HyperStealth však nie je úplne novinkou a spoločnosť na nej pracuje už od roku 2010. V nedávnom období ale zverejnila niekoľko videí, na ktorých môžeš názorne pozorovať, ako daný materiál funguje. A keďže je lepšie raž vidieť ako stokrát čítať, radšej sa rovno pozri na priloženú ukážku fungovania tohto pozoruhodného materiálu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia