Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2019, 21:12
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Transrodový muž právne bojoval, aby bol v rodnom liste svojho dieťaťa zapísaný ako otec. Súd prehral

ZAUJÍMAVOSTI DIEŤA
Uložiť Uložené

Síce je slovo matka spájané so ženou, nemusí to tak byť, tvrdí súd.

Transrodový muž, ktorý porodil dieťa, prehral v Spojenom kráľovstve súdny boj, pri ktorom chcel, aby bol zapísaný a považovaný ako otec dieťaťa, informuje CNN.

Freddy McConnell, ktorý sa narodil ako žena, sa stal mužom v roku 2017, odvtedy bol legálne vnímaný ako muž. Začal brať testosterón, keď mal 25 rokov a o rok na to podstúpil operáciu na odstránenie prsného tkaniva.

V roku 2016 však testosterón brať prestal, čo spôsobilo, že sa obnovil jeho menštruačný cyklus. Neskôr otehotnel pomocou spermií od darcu a v roku 2018 porodil. Celá jeho cesta je zdokumentovaná v krátkom filme Seahorse.

 

Transrodový muž právne bojoval o to, aby bol v rodnom liste svojho dieťaťa zapísaný ako otec. Súd prehral
Transrodový muž právne bojoval o to, aby bol v rodnom liste svojho dieťaťa zapísaný ako otec. Súd prehral Zdroj: twitter/ Freddy McConell

Svoju situáciu začal 32-ročný muž právne riešiť, keď mu pri snahe zapísať sa ako otec dieťaťa povedali, že podľa zákonov musí byť človek, čo dieťa porodil, zapísaný v rodnom liste ako matka.

Počas súdneho jednania, Andrew McFarlane, prezident rodinného oddelenia najvyššieho súdu, tvrdil, že byť „matkou“ znamená, že je človek tehotný a neskôr porodí. Nehľadiac pri tom na to, či je ten človek zákonne mužom, alebo ženou. „Medzi pohlavím človeka a statusom rodiča je podstatný rozdiel,“ tvrdí Andrew.

Odporúčané
Transrodová Slovenka: Nikomu nechcem ničiť hodnoty, chcem len prežiť svoj život tak, ako to cítim (Rozhovor) Transrodová Slovenka: Nikomu nechcem ničiť hodnoty, chcem len prežiť svoj život tak, ako to cítim (Rozhovor) 19. marca 2019, 17:24

„Som zarmútený rozhodnutím súdu, ktoré trans mužom neumožňuje byť zapísaný ako otec na rodných listoch ich detí. Bojím sa, že toto rozhodnutie bude viesť k mnohým komplikáciám v rôznych rodinách. Budem sa snažiť o odvolanie tohto rozhodnutia, k situácii sa nebudem ďalej vyjadrovať,“ hovorí Freddy na jeho sociálnych sieťach.

Súd naďalej vysvetľuje, že síce sa byť matkou často spája so ženou, nie je to podmienkou. „Matka“ je status, ktorý človek nadobudne, keď prejde fyzickým a biologickým procesom tehotenstva a pôrodu.

Domov
Zdieľať
Diskusia