Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2019, 14:02
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Robotického psa si už firmy môžu objednať. Netflix z neho spravil krvilačnú beštiu

TECH BOSTON DYNAMICS
Uložiť Uložené

Firma Boston Dynamics je zrejme vo vývoji autonómnych robotov ďalej než ktokoľvek iný.

Boston Dynamics je americká spoločnosť zaoberajúca sa vývojom robotov. To znie ako nuda len do momentu, kým jej výtvory neuvidíš v praxi.

Spot má totiž kvôli schopnosti prekonávať prekážky skôr podobu robotického psa. So správnym príslušenstvom sa dokáže pohybovať úplne autonómne, otvárať dvere pre druhé stroje, nosiť až 14-kilogramový náklad a v prípade pádu či zakopnutia znova vstať.

 

Dokonalosť a schopnosti tohto stroja sú natoľko desivé, že tvorcov známeho netflixovského seriálu Black Mirror inšpirovali k nakrúteniu epizódy Metalhead, kde sa z podobných autonómnych robo-psov stali krvilačné príšery s cieľom vyvraždiť ľudstvo. 

The Verge informuje, že Boston Dynamics už vo vývoji dospel poriadne ďaleko a robota začína ponúkať záujemcom z radov špecializovaných firiem. Nebude na predaj, ale na prenájom - možno preto, aby nad nimi výrobca radšej mohol držať dohľad...

Web potvrdzuje, že Spot dokáže vďaka špeciálnemu LIDARU a virtuálnym 3D mapám priestoru obchádzať prekážky a udržiavať rovnováhu aj v extrémnych podmienkach, napríklad, ak sa ho snaží skopnúť priamo človek.  

Video obsahuje násilné zábery 

Na chrbát robota sa dajú pripájať špeciálne moduly podľa jeho nasadenia, napríklad senzory pre únik plynu alebo vysielačka s dlhším dosahom. Nevadí im dážď, sneh ani blato

Spot je zatiaľ určený len pre kontrolované a uzavreté oblasti, The Verge teda odhaduje, že v obchodných domoch plných luďí sa zatiaľ neobjavia.

Odporúčané
Samojazdiaca Tesla zabila autonómneho robota pri ceste. Ľudia žartujú, že začína robotická občianska vojna Samojazdiaca Tesla zabila autonómneho robota pri ceste. Ľudia žartujú, že začína robotická občianska vojna 9. januára 2019, 0:42

Boston Dynamics však plánuje robotov pretláčať aj do zábavného priemyslu, v krátkej ukážke preto robo-pes ukazuje svoje tanečné schopnosti.

Výrobca oproti tomu opakovane tvrdí, že tvrdo odmieta akékoľvek bojové nasadenie robotov a ich použitie v situácií, kedy by mohli zraniť ľudí. 

Uvidíme však, či sa toto rozhodnutie v budúcnosti nezmení. Firma má totiž v portfóliu ešte ďalšie typy robotov. Atlas sa napríklad výrazne podobá človeku a v jednom z videí ukazuje, že je schopný predvádzať aj náročné gymnastické cvičenia

Domov
Zdieľať
Diskusia