Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2019, 8:32
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Mimozemšťania na Zemi už možno boli. Minuli sme sa, vraví štúdia

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Tá správna príležitosť na cestovanie zrejme nastala dávno predtým, než na Zemi vznikol život.

Odborníci na vesmír často odkazujú na takzvaný Fermiho Paradox. Taliansky fyzik Erico Fermi bol totiž jedným z prvých vedcov, ktorí odkazovali na rozpor medzi dvoma rôznymi teóriami. 

Prvá tvrdí, že v galaxiách okolo Zeme určite existuje inteligenčne a technologicky vyspelý život, už len kvôli rozmerom vesmíru, jeho rôznorodosti a faktu, že ak by ľudia na Zemi mali byť naozaj jediní, bola by to naozaj poriadna náhoda.

Druhá to má, samozrejme, jednoduchšie. O iných formách života zatiaľ nemáme žiadny dôkaz, takže je ľahšie predpokladať, že vo vesmíre nikto iný nie je, inak by už určite prišiel alebo Zem aspoň nejako kontaktoval. 

Business Insider teraz odkazuje na štúdiu, podľa ktorej by takíto "mimozemšťania" mohli čakať na správny pohyb hviezdnych systémov. Ten by im cestovanie na extrémne vzdialenosti umožnil.

Autor štúdie Jonathan Carroll-Nellenback webu povedal: „Ak chcete tento problém vyriešiť bez zarátania pohybu hviezd, zostávajú vám vlastne len dve riešenia. Buď z ich planéty nikto nikdy neodletel, alebo sme skutočne jediná technologicky vyspelá civilizácia.“ 

Odporúčané
Pred dvoma miliardami rokov prišla katastrofa. Na Zemi takmer zanikol všetok život Pred dvoma miliardami rokov prišla katastrofa. Na Zemi takmer zanikol všetok život 5. septembra 2019, 19:13

V našej galaxii totiž hviezdy a planéty rôzne rotujú a niekedy sú teda jedna k druhej bližšie. Často sa oplatí počkať niekoľko stoviek alebo dokonca tisícročí, ktoré vzdialenosť k cieľovej destinácii výrazne skrátia. 

Pokojne sa teda mohlo stať aj to, že v okolí Zeme už vesmírna návšteva bola, no dávno predtým, než na našej planéte vznikol život

Mimozemšťania na Zemi už možno boli. Minuli sme sa, vraví štúdia
Zdroj: Pixabay.com

Naša slnečná sústava napríklad obkrúži stred Mliečnej dráhy raz za 230 miliónov rokov. „Teoreticky obývaľných planét je tak málo, že musíte čakať dlhšie, než je predpokľad životnosti jednej civilizácie“, tvrdí Carroll-Nellenback. „Neznamená to, že sme sami, len to, že takéto planéty sú zriedkavé a je ťažké sa k nim dostať,“  hovorí.

Problémom podľa výskumníkov môžu byť aj naše obmedzené znalosti a to, že vždy hľadáme len niečo podobné nám. Možno sme život na niektorých planétach prehliadli, lebo predpokladáme, že mohol vzniknúť len na planétach s dostatkom kyslíka, prijateľnými teplotami a množstvom oceánov.

Domov
Zdieľať
Diskusia