Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2019, 11:59
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Pravidelne používal elektronickú cigaretu a zomrel. Je to prvé úmrtie priamo prepojené s fajčením e-cigariet

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Prípadov je čoraz viac.

Mnohí fajčiari prešli z obyčajných cigariet na takzvaný vaping, čiže fajčenie e-cigariet. Je to technológia, ktorá sa hlavne v posledných rokoch stala veľmi populárnou. Mnohí vaping považujú ako zdravšiu náhradu ich návyku. Je založený na odparovaní látok ako nikotín, najčastejšie rozpustených v kvapaline (e-liquidy). Látka sa zahrieva a mení na paru, používateľ ju vdychuje. Americké úrady potvrdili, že zaznamenali prvé úmrtie spojené s vapingom, píše The Washington Post.

Osoba bola v piatok v Illinois hospitalizovaná s ťažkým ochorením pľúc, nakoniec zomrela. Nie je to ani zďaleka ojedinelý prípad. Počet ľudí, čo majú dýchacie problémy a fajčia e-cigarety, sa tam zdvojnásobil. Ľudia kašľú, trpia dýchavičnosťou, pociťujú únavu. Niektorí majú dokonca hnačku či zvracajú.

Pravidelne používal elektronickú cigaretu a zomrel. Je to prvé úmrtie priamo prepojené s fajčením e-cigariet
Zdroj: Pixabay/haiberliu

O osobe, ktorá nedávno zomrela, toho úrady veľa nepovedali. Nie je tiež jasné, či sú všetky prípady totožné, alebo ide vždy o iný zdravotný problém. Preto treba brať správu s rezervou.

Odporúčané
Nádherné sklenené sochy smrtiacich vírusov Nádherné sklenené sochy smrtiacich vírusov 24. decembra 2013, 3:02

V USA je fajčenie e-cigariet populárne. Ľudia začali experimentovať a náplne si svojpomocne dopĺňajú, pričom pridávajú rôzne látky, napríklad THC. Preto treba analyzovať každý prípad zvlášť. E-cigarety kúpiš aj na Slovensku, mnohé podniky ich dovoľujú aj vo svojich priestoroch.

Domov
Zdieľať
Diskusia