Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2019, 10:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Šiestim nevidiacim vrátili čiastočné videnie pomocou videa, ktoré prenáša obraz priamo do mozgu

TECH
Uložiť Uložené

Implantát vynecháva oko aj optický nerv a prenáša obraz priamo do mozgu.

Vďaka technologickému pokroku sa šiestim nevidiacim ľuďom vrátilo čiastočné videnie. Odborníci z Baylor Medical College v americkom Texase a z University of California v Los Angeles strávili posledné roky rozmýšľaním nad tým, ako by mohli pomôcť nevidiacim ľuďom bez fungujúceho oka a očného nervu, informoval The Guardian.


Doteraz sa pokusy o navrátenie zraku prevažne zameriavali na implantovanie doplnkov priamo do oka pacienta, lenže ak optický nerv nefungoval, tak oko nemohlo spolupracovať s mozgom.

Šiestim nevidiacim vrátili čiastočné videnie pomocou videa, ktoré prenáša obraz priamo do mozgu
Zdroj: Robert Couse-Baker/Flickr

Spomínaní experti preto vsadili kameru do okuliarov a do mozgu pacientov implantovali elektródy, vďaka ktorým spojili zrakovú kôru s obrazom. Vynechali tým oko, a tak otvorili dvere k videniu omnoho väčšiemu množstvu ľudí.


Zatiaľ sa výskumníkom podarilo vrátiť pacientom len čiastočné videnie. Testovania sa zúčastnil aj Paul Phillip, ktorý stratil videnie pred 10 rokmi, a dnes s okuliarmi na očiach dokáže rozlíšiť, kde na uliciach končí trávnik a začína chodník, alebo vie vo vlastnej obývačke identifikovať pohovku.


Odborníkom bude trvať niekoľko rokov, kým technológiu vyvinú natoľko, že ju budú môcť implementovať vo veľkom, ale už dnešný posun sľubuje novú nájde pre mnohých nevidiacich.

Domov
Zdieľať
Diskusia