Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2019, 10:20
Čas čítania 0:47
Vl Mi

Optimálny pracovný čas je 8 hodín, avšak nie denne, ale týždenne, ukázala štúdia

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA
Uložiť Uložené

Predstav si, že by si odrobil len jeden deň v týždni.

Žijeme v dobe, kedy sa stále za niečím ženieme. A to platí predovšetkým v práci. Trávime v nej desiatky, niektorí dokonca až stovky hodín mesačne. Ženieme sa za úspechom, peniazmi, za rešpektom v obore. Zabúdame spomaliť. Vedci z univerzít v Cambridge sa preto pokúšali zistiť, koľko by sme toho mali za deň odpracovať aby sme boli psychicky zdraví a výsledok uverejnili v magazíne Social Science and Medicine.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, koľko stoja potraviny, ktoré konzumuješ každý deň? KVÍZ: Vieš, koľko stoja potraviny, ktoré konzumuješ každý deň? 3. júla 2019, 15:21

Možno sa budeš čudovať, no optimum je 8 hodín za týždeň na to, aby si bol mentálny v pohode. Za mesiac by si teda neodrobil klasických 160, ale len 32 hodín. Vedci zohľadnili viacero faktorov, ako napríklad sebauplatnenie či rôzne psychologické výhody. Peniaze – teda koľko by si dostal za odpracovanie 32 hodín a či by to postačilo na kvalitný a plnohodnotný život – nezohľadňovali.

Optimálny pracovný čas je 8 hodín, avšak nie denne, ale týždenne, ukázala štúdia
Zdroj: pixabay.com

Ak človek pracuje 8 hodín týždenne, cíti sa v spoločnosti platnejší, užitočnejší a zároveň sa cíti psychicky lepšie. Výskum tiež ukázal, že ženám nestačí pracovať 8 hodín týždenne, optimálne je pre nich 20 hodín.

Odpracovať 8 hodín týždenne je síce krásna predstava, no od reality je dnes na kilometre vzdialená. Ak by každý zamestnanec dostával stovky či tisícky eur za odpracovanie štyroch dní v mesiaci, spoločnosť by pravdepodobne skolabovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia