Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2019, 16:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by na Slovensku malo začať od roku 2022

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Plastové fľaše a plechovky by sa mali presunúť z prírody do recyklačných zariadení.

Slovensko ohrozuje plastový odpad. Aj keď plastové fľaše často končia vo vodných tokoch a dokážu spôsobiť obrovské environmentálne problémy, symbolickým prípadom znečistenia našej krajiny môžu byť zbytočná smrť labute na bratislavskom jazere Štrkovec, ktorá sa zadusila kúskom plastu.

Odporúčané
Obľúbená labuť v bratislavskom jazere sa zadusila plastom a zomrela. Jej čerstvo vyliahnuté mláďatá prišli o mamu Obľúbená labuť v bratislavskom jazere sa zadusila plastom a zomrela. Jej čerstvo vyliahnuté mláďatá prišli o mamu 24. mája 2019, 21:19

Aj preto sme sa v stredu priblížili k systému zálohovania jednorázových nápojových obalov. Vláda schválila návrh zákona, podľa ktorého začne systém zálohovania plastových fliaš a plechoviek fungovať od roku 2022, informovalo SME.

Ak všetko pôjde podľa plánu, záloha sa vyšplhá na 12 centov pri PET fľašiach a 10 centov pri plechovkách. Náklady na spustenie systému budú dosahovať okolo 80 miliónov eur.

Minister životného prostredia László Sólymos vyhlásil, že tento systém by mohol pomôcť presunúť plastových odpad z riek, lesov a ulíc do recyklačných zariadení. V rámci regiónu strednej Európy budeme prví, kto zálohovanie PET fliaš a plechoviek od nápojov reálne zavednie,“ objasnil rysujúce sa prvenstvo našej krajiny.

Systém zálohovania budú musieť zaviesť iba obchody s rozlohou nad 300 metrov štvorcových. Ak sa k nim dobrovoľne pridajú aj menšie obchody, jedna miliarda plastových fliaš, ktorá sa ročne na Slovensku dostane do obehu, by nemusela končiť v prírode.

Domov
Zdieľať
Diskusia