Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2019, 10:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

EÚ chce, aby sa vegánsky burger volal „zeleninový kotúč“, no vegánom sa to nepáči. Návrh je podľa nich hlúpy a zmena zbytočná

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Snaha ochrániť tradičné jedlá ako burgre sa vegánom vôbec nepáči.

Možno si zachytil informáciu o tom, že Európska komisia prišla s návrhom zákazu takých názvov pre vegetariánske potraviny, ktoré priamo označujú mäsové potraviny. Označenia ako párky, steaky či burgre by sa tak po prípadnom schválení nemohli používať na nemäsité vegánske a vegetariánske jedlá, keďže dané názvy v prvom rade súvisia s mäsovými produktmi.

Vznikla však otázka, ako tieto produkty vlastne nazvať. Jeden z návrhov rátal s premenovaním vegánskych burgrov na „vegetable disc“, teda zeleninový kotúč, čo však má niekoľko problémov, voči ktorým sa teraz vegáni a vegetariáni, na čele s organizáciou Vegan Society, ohradzujú.


Tým najväčším je, že slovo burger jasne evokuje, čo si človek z menu objednáva, no „zeleninový kotúč“ znie ako mimozemský pokrm a nikto nemá ani poňatia, čo od takého kotúču očakávať. Zmena je tak podľa nich hlúpa, zbytočná a nepremyslená, pričom prinesie viac škody než úžitku.

 
Zatiaľ nie je jasné, ako by po premenovaní dopadli párky či vegánske mäso, no zrejme by prešli podobným procesom a nikto by ani netušil, čo vlastne nový názov znamená.

EÚ chce, aby sa vegánsky burger volal „zeleninový kotúč“, no vegánom sa to nepáči. Politici sú podľa nich hlúpi a zmena zbytočná
EÚ chce, aby sa vegánsky burger volal „zeleninový kotúč“, no vegánom sa to nepáči. Politici sú podľa nich hlúpi a zmena zbytočná Zdroj: unsplash
Anketa:
Mali by sa vegánske jedlá premenovať?
Áno
Nie
Áno
60 %
169 Hlasov
Nie
40 %
112 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia