Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. marca 2019, 14:44
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život, psychiku aj peňaženku neuveriteľne obmedzovala

Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život, psychiku aj peňaženku neuveriteľne obmedzovala
ZAUJÍMAVOSTI MÄSO
Uložiť Uložené

Výzva, ktorá bola na mesiac najobmedzujúcejšou v mojom živote.

Zdravý človek by mal mať vytvorený rozmanitý jedálniček, pomocou ktorého denne prijme dostatočné množstvo kalórií a živín, aby jeho telo fungovalo naplno. Vydržal by si však celý mesiac jesť len mäso? Ani ja som si nepredstavoval, že by som sa pustil do mäsovej diéty, pravdupovediac som o nej až do februára tohto roku ani len nepočul. Všetko sa zmenilo, keď som na našom YouTube narazil na rozhovor s rečníkom Petrom Márom.

Tento Čech sa dnes už viac ako 300 dní stravuje výlučne mäsom, čo v praxi znamená, že z jedálnička vylúčil všetky pokrmy rastlinného pôvodu a konzumuje výlučne živočíšnu potravu. Mára v našom rozhovore skonštatoval, že takýto jedálniček by človeku mohol pripomínať stravu, ktorú zvykli jesť naši predkovia pred tisíckami rokov, keď sme v skupinách ulovili mamuta a potom si ho vychutnali na ohni. 

Ja som sa ním preto nechal inšpirovať. Na jednej z redaktorských porád som súhlasil s experimentom, že si na mesiac obmedzím jedálniček a nabehnem na takzvanú „Carnivore diet“, ako znie jej anglické pomenovanie. Nevedel som, čo mám očakávať, ale myslel som si, že predsa len nepôjde o výzvu, ktorá by mi mala radikálne zmeniť život. Nemýlil som sa, avšak ľahké to nebolo.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako som sa na mesačnú mäsožravú výzvu nechal nahovoriť
  • Čo všetko môžeš na mäsožravej diéte konzumovať
  • Koľko som vážil, keď som výzvu začínal
  • Čo mi spôsobovala v baroch a reštauráciách
  • Ako vplývala diéta na moju peňaženku
  • Koľko kilogramov som pribral či schudol
  • Aký vplyv mala diéta na môj mozog
  • Aké odporúčania mám pre záujemcov o mäsožravú diétu

 

Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým
Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým Zdroj: Adam N./REFRESHER


Čo je mäsožravá diéta

Petr Mára síce svoju mäsovú diétu vo videu v krátkosti vysvetlil, ale drvivá väčšina ľudí zrejme netuší, čo všetko si môžeš dopriať. Ako si už zrejme pochopil, táto diéta je založená na živočíšnych produktoch.

V praxi to znamená, že som mohol jesť akékoľvek mäso. Osobne najviac obľubujem kuracie mäso, lenže pre potreby tejto diéty je oveľa vyhovujúcejšie červené mäso, a teda hovädzie a bravčové. Obidve možnosti mi chutia, aj keď som sa nimi nezvykol napchávať každý deň, a tak som hneď horlivo hľadal, čo ostatné môžem zjesť.

Samozrejmosťou sú chuťovky ako slanina či klobásy, čo ma mimoriadne potešilo, pretože vychutnať si slaninu len tak osamote bez akejkoľvek prílohy pre mňa nie je problém.

Okrem základných druhov mäsa si do tejto diéty môžeš zahrnúť aj ryby. Rybie mäso je koniec koncov stále mäso, a tak som už rozmýšľal nad tým, ako si budem vychutnávať tuniaka z konzervy bez akejkoľvek prílohy, čo neznelo veľmi lákavo. Na druhej strane, v mäsožravej diéte máš k dispozícii aj dobroty ako lososa, takže keď máš dostatok času a trpezlivosti na prípravu, nemusíš sa báť, že by si zostal hladný.

Zabúdať nesmiem ani na vajcia. Keby nebolo vajec, zrejme by som sa naozaj zbláznil. Vajíčka sú v mäsožravej diéte povolené, keďže ide o živočíšny produkt, a na dochucovanie svojich jedál môžeš používať výlučne soľ a peper. Všemožné omáčky si budeš musieť odpustiť.

Čo sa týka mliečnych výrobkov ako jogurty, acidofilné mlieko, samotné mlieko, syr či maslo, technicky by si ich mohol konzumovať, ale väčšina ľudí na tejto diéte sa im skôr vyhýba.

Pred začiatkom svojej výzvy som na internete hľadal názory na mliečne výrobky a hlavným argumentom, prečo ich v mäsožravec diéte vylúčiť, bol fakt, že obsahujú laktózu. Táto diéta sa však zameriava najmä na to, aby človek konzumoval takmer výlučne len pokrmy, ktoré neobsahujú zbytočné alergény a látky, ktoré by mohli dráždiť organizmus a tráviacu sústavu.

Moje úvodné dojmy

Keď som s výzvou na redaktorskej porade súhlasil, nemal som konkrétne predstavy o tom, ako bude prebiehať. Moji kolegovia sa ma hneď so záujmom začali vypytovať, na čo som sa to vlastne dal nahovoriť. Najčastejšou otázkou, ktorú som deň čo deň počúval, bolo, či je moja diéta opakom vegánstva.

Ja osobne s vegánmi nemám akýkoľvek problém a rastlinnú stravu obľubujem rovnako ako živočíšnu, ale je pravda, že ľudia žijúci na mäsožravej diéte sa vegánom môžu zdať ako extrémisti, ktorí chcú vegánstvo zdiskreditovať. Záleží pritom na každom človeku individuálne, či mu viac vyhovuje kombinovaný, vegánsky alebo čisto živočíšny jedálniček.

Okrem toho sa ma ľudia neustále vypytovali, čo môžem a čo nemôžem jesť. Keď som im povedal, že si môžem vychutnať volské oko či praženicu, začali sa na mňa pozerať veľmi podozrievavo. Predsa len, názov mäsožravá diéta je trochu zavádzajúci, a pre väčšiu zrozumiteľnosť by sa mohla premenovať na tú živočíšnu.

Každopádne, keď som ľuďom dovysvetľoval, čo sa chystám urobiť, musel som sa na začiatok výzvy pripraviť. Nanešťastie, nešiel som na žiadne krvné testy, aby som mohol z výzvy vyvodzovať konkrétne medicínske dopady diéty na môj organizmus, ale v prvom rade som sa odvážil. Keď sa začítaš do príbehov o mäsožravej diéte zo zahraničia, tak ľudia konštatujú, že v priebehu niekoľkých týždňov naozaj schudli.

Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým
Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život obmedzovala tak, ako ešte nič nikdy predtým Zdroj: Adam N./REFRESHER

Nejde pritom o zázrak, veď v mäsožravej diéte obmedzuješ príjem sacharidov prakticky na minimum a do popredia presúvaš proteíny a tuk. Aj keď si veľa ľudí môže myslieť, že čím viac tuku prijmeš, tým obéznejší budeš, takto presne to v našom organizme nefunguje.

Kedysi som si zvykol počítať kalórie. Keď som s tým začínal, mal som v mobile aplikáciu, kde som si skutočne zapisoval každé jedlo, aby som večer vedel povedať, o koľko som hranicu podliezol alebo prekročil.

Postupom času som sa naučil svoje porcie približne odhadovať, ale musím skonštatovať, že pri mäsožravej diéte som na akékoľvek počítanie kalórií zabudol. Ak denne nezješ dva keksíky, nedopraješ si na raňajky dva rožky a pomedzi to nevypiješ liter džúsu, jednoducho ti tie kalórie z mäsa či vajec nenabiehajú tak rýchlo, ako by si čakal.

Začiatok nekonečného tuniaka vo vlastnej šťave

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 64077 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko kilogramov som pred začiatkom vážil
  • Ako sa mäsožravá diéta napokon prejavila na mojej hmotnosti
  • Do akej miery začala vplývať na moju peňaženku
  • Aké má červené mäso spojenie s rakovinou
  • Ako som reagoval na tlak kamarátov v baroch pri poháriku
  • Čo diéta spravila s mojím psychickým stavom
Domov
Zdieľať
Diskusia