Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2019, 0:07
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Na čo v marci do kina? Vracia sa MCU, ale uvidíme aj najlepší oscarový film Green Book, Dumba či výborne vyzerajúci horor US

Na čo v marci do kina? Vracia sa MCU, ale uvidíme aj najlepší oscarový film Green Book, Dumba či výborne vyzerajúci horor US
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Marec môžeme vnímať aj ako ticho pred blockbusterovou búrkou.

V marci sa v kinách objaví hneď niekoľko filmov, no ak si priaznivcom Hollywoodu a väčších filmov, až taký veľký výber mať nebudeš. Kvantitu však vynahrádza kvalita. Nepochybujeme totiž, že väčšina filmov, o ktorých si dnes čo-to povieme, skončí kvalitatívne veľmi dobre. Poďme teda na to.

1. Captain Marvel – 7. 3

Prvá ženská sólovka od Marvelu (nasledovať bude budúci rok Black Widow) bude pravdepodobne ešte úspešnejšia ako Wonder Woman. Nahlas sa hovorí o miliarde a prekaziť by to nemali ani feministické drísty Brie Larson, ktorej zrejme z Marvelu poslali zdvihnutý ukazovák.

Dej snímky sa zameria na armádnu pilotku Carol Danvers, ktorá sa nejakým spôsobom dostane do styku s mimozemskou civilizáciou a získa nadľudské schopnosti. Zároveň však stratí pamäť, ocitne sa vo vesmíre a zapojí sa do vojny medzi rasami Kree a Skrull. Na samotnom konci sa dej zrejme prepojí s Infinity War/Endgame, keďže Captain Marvel uvidíme bojovať proti Thanosovi.

Uvidíme mladšieho Coulsona aj Nicka Furyho (obaja herci si prešli CGI omladzovaním na štýl Downeyho či Douglasa). Vráti sa však aj Ronan či Korath z Guardians of the Galaxy. Réžiu dostali na starosti Anna Boden a Ryan Fleck. Podľa prvých recenzií môžeme očakávať nadpriemernú komiksovku, a teda klasický Marvel posledných rokov.



2. Green Book – 7. 3.

Najlepší film podľa Akadémie má veľké sympatie aj na Filmkulte. Výnimočný feel good road movie s vynikajúcimi hereckými výkonmi Mahershalu Aliho a Vigga Mortensena si získa srdcia väčšiny divákov. Teda pokiaľ nie ste zatrpknutý černoch, ktorý vo filme hľadal niečo, čo v ňom byť nemá. 

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Snímka rozpráva príbeh vyhadzovača s talianskymi koreňmi Tonyho Lipa (Mortensen). V roku 1962 bol poverený robiť osobného šoféra Dr. Donovi Shirleymu (Ali), jednému z najlepších jazzových pianistov na svete.

Tony mal byť jeho osobným šoférom počas koncertného turné od New Yorku až po juh USA, kde v tej dobe vládlo obdobie pred zavedením občianskych práv. Dvojica pozostávajúca zo šoféra a jazzového muzikanta musela čeliť rasizmu a šikane, no niekedy aj neočakávanej dávke ľudskosti. 


3. Wonder Park – 14. 3. 
Zaujímavo vyzerajúci animák Wonder Park rozpráva príbeh zábavného parku a mladého dievčaťa menom June. Tá je nadaná mimoriadnou fantáziou, a práve jej predstavivosť je to, čo ju zavedie na strhujúcu dobrodružnú cestu naprieč zábavným parkom, ktorý sa neukáže len tak hocikomu. Pôjde o animák hlavne pre tých menších, takže ak tvoje dietky neláka hraný Dumbo, zober ich na Čarovný park.

4. Sklenená izba – 14. 3. 

Česko-slovenská historická dráma Sklenená izba je natočená podľa predlohy Simona Mawera s názvom The Glass Room. Pokiaľ si už niekedy navštívil Brno, možno si počul o tamojšej vile Tugendhat, zapísanej do listiny UNESCO. Dej snímky by sa mal točiť práve okolo jej vzniku.

V Sklenenej izbe sa budeme môcť pozrieť na isté dramatické udalosti z 20. storočia, počas ktorých sa nám predstaví viacero postáv, vrátane architekta samotnej vily Tugendhat. Toho nestvárni nik iný, ako česká herecká legenda Karel Roden (Masaryk, Tajnosti, Bathory).

Okrem Carice van Houten vo filme počítame so zahraničnými hercami, ako Hanna Alström(Kingsman), Claes Bang (Štvorec) či Roland Møller (Atomic Blonde). Česko-slovenský ansámbel vrátane Rodena dopĺňa Alexandra Borbély (O tele a duši), Jana Plodková, Karel Dobrý, Marián Mitaš, Zuzana Fialová a Martin Hoffmann. Film režíruje Julius Ševčík (Masaryk, Normal, Restart) a scenár napísal Andrew Shaw (dráma Voice from the Stone s Emiliou Clarke).


5. Dobrá smrť – 21. 3. 
Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní.

Odporúčané
Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 31. januára 2024, 12:30

Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget. Vlastníme svoj život, alebo on vlastní nás? – to je hlavný motív nového slovenského filmu. Snímka s výrazne sugestívnou kamerou využíva postupy hraného filmu a do skutočného príbehu Janette pútavo splieta charaktery a životné príbehy jej najbližších.


6. Dumbo – 28. 3. 

Dumbo je ďalší z radu klasických Disneyho rozprávok navlečených do hraného kabátika s pridaním CGI. Réžie novej verzie sa chopil Tim Burton (Corpse Bride, Charlie a továreň na čokoládu) a opäť nám rozpovie notoricky známy príbeh malého Dumba, ktorému sa všetci posmievajú pre jeho veľké uši.

Keď však Dumbo objaví nových priateľov a svoju schopnosť lietať, zistí, že dokáže prekonať všetky prekážky. V hlavných úlohách uvidíme Evu Green, Michaela Keatona, Colina Farrella, Dannyho DeVita, Alana Arkina či Josepha Gatta. Scenár napísal Ehren Kruger (Kruh, Transformers: Zánik).


7. Us (My) – 28. 3. 
Jordan Peele doručil v roku 2017 svoj režijný debut Get Out. Získal zaň 4 nominácie na Oscara, z ktorých jednu aj premenil. V jeho psychologickom horore US sa prostredníctvom príbehu matky (Lupita Nyong'o) a otca (Winston Duke) pozrieme do domu na pláži, kde je pohodová atmosféra s priateľmi a deťmi narušená nepozvanými hosťami

Okrem menovanej dvojice si vo filme zahrajú herci, ako napríklad Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Kara Hayward, Nathan Harrington či Duke Nicholson, pričom o scenár sa postaral samotný režisér Jordan Peele. A čo na to my? Vyzerá to sakramentsky dobre.

Domov
Zdieľať
Diskusia