Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2019, 16:41
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Slováci a Česi majú s inakosťou skutočne problém. Odkiaľ sa v nás berú negatívne predsudky a stereotypy?

Slováci a Česi majú s inakosťou skutočne problém. Odkiaľ sa v nás berú negatívne predsudky a stereotypy?
Zdroj: unsplash.com/Dmitrij Paskevic
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Predsudkov sa nikdy nezbavíme, no môžeme sa nad nimi racionálne zamýšľať.

Spomínaš si ešte na minuloročný celoeurópsky prieskum, ktorý rozprával o stereotypoch a predsudkoch voči iným etnickým či náboženským skupinám? Slovensko a Česká republika, ale aj zvyšná časť východnej Európy v ňom vyšli naozaj katastrofálne. Aj v tomto regióne sa síce našli „zelenšie“ miesta, no naše dve krajiny pôsobili ako čierne diery v strede starého kontinentu.

Odkiaľ sa v nás tieto stereotypy a predsudky voči ľudom, ktorí sú „iní“, berú? Na úvod by sme si mohli priznať, že s akceptáciou inakosti máme skutočne problém. Oproti severským krajinám vyzeráme ako rasistické národy netolerujúce nič, čo je len trošku iné. A ono to je skutočne čiastočne aj pravda.

Náš problém tolerovať iných ľudí ako sme my sami vychádza z toho, že na nich jednoducho nie sme zvyknutí. Teda nie sme zvyknutí na samotnú inakosť. Z toho dôvodu veľmi ľahko prepadáme predsudkom a stereotypom, čo u niektorých jedincov vedie až k rasizmu.

Stereotypy a predsudky
Stereotypy a predsudky Zdroj: unsplash.com / Pixpoetry
 

Treba však poznamenať, že predsudky a stereotypy nemusia byť myslené len negatívne. Rovnako ako negatívne, vytvárame si aj pozitívne predsudky. Španieli a Taliani sú priateľskí a všetci Francúzi sú štýloví a vedia perfektne variť. Príkladov z opačného spektra je neúrekom a v našich končinách sa týkajú najmä Rómov, imigrantov a homosexuálov. 

Stereotypné zmýšľanie je, že Rómovia sú hlúpi, leniví a len oberajú štát, všetci imigranti sú teroristi a prišli nás vyzabíjať a homosexuáli sú chorí ľudia s nechutnými úchylkami, ktorí sa správajú nanajvýš afektovane.

Prečo je tak jednoduché prísť k týmto presvedčeniam? Väčšina ľudí totiž s takýmito jedincami do priameho kontaktu ani len neprichádza. Žiadneho Róma ani homosexuála osobne nepoznajú a imigrantov videli v lepšom prípade v televízore, v tom horšom o nich čítali na stránkach pofidérnych médií.

Stereotypy a predsudky
Stereotypy a predsudky Zdroj: unsplash.com / Annie Spratt
 

Je dôležité poznamenať, že vlastnosti, ktoré týmto skupinám pripisujeme, môžu byť skutočne u niektorých jedincov z daných skupín prítomné. Medzi imigrantmi sa určite našlo zopár teroristov, niektorí Rómovia skutočne nechcú pracovať, ale rozhodne nemôžeme tieto vlastnosti pripisovať všetkým.

Domov
Zdieľať
Diskusia