Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. februára 2019, 11:35
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Keby sme marihuanu na Slovensku zlegalizovali, týchto 7 vecí by vyzeralo inak

Keby sme marihuanu na Slovensku zlegalizovali, týchto 7 vecí by vyzeralo inak
ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Keby bola marihuana legalizovaná na Slovensku, podnikateľských príležitostí by existovalo veľké množstvo.

Drogy škodia fyzickému i psychickému zdraviu a mal by si sa im vyhýbať.

Marihuana je celosvetovým fenoménom. Na Slovensku je samozrejme stále klasifikovaná ako droga, za ktorej prechovávanie môžeš skončiť vo väzení, ale vo svetovom merítku sa spoločnosť čoraz viac v tejto oblasti liberalizuje.

My sme ti už v minulosti priniesli článok o tom, ako by potenciálna legalizácia mohla Slovensku pomôcť nielen po finančnej či turistickej stránke, ale aj po tej medicínskej a prírodnej.

Vyzbierali by sme viac daní, prilákali väčšie množstvo zvedavých turistov v čase, keď v rámci Európskej únie ešte marihuana nie je vo väčšine krajín legalizovaná, pomohli by sme mnohým chorým obyvateľom, ktorí nemajú legálnym spôsobom prístup k tejto zelenej rastline, a dokonca by sme plantážami mohli mierne vyčistiť aj vzduch.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: Pixabay

Ak ťa tieto výhody zaujali, pred pokračovaním v čítaní určite zbehni do staršieho článku, pretože tentoraz sa budeme zaoberať zaujímavými podnikateľskými nápadmi či konkrétnym využitím marihuany, ktoré by sa mohlo objaviť aj v našich uliciach, keby sa legislatíva pozmenia.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Musíme však začať postupne. Naše zákona hovoria jasnou rečou, a tak je marihuana ilegálna. Za jej prechovávanie pre vlastnú potrebu ti podľa § 171 Trestného zákona, 300/2005 Z.z, ods. 1 môžu hroziť až 3 roky vo väzení, aj keď vo väčšine prípadov sa súdy pri osobnej spotrebe zľutujú a previnilci vyviaznu s podmienkou.

Aj podmienka však vie nabúrať život mladého človeka, ktorý chcel iba experimentovať a namiesto toho získal zápis v registri trestov. Informovali sme ťa už aj o príbehu 16-ročného Slováka v rámci zážitku s policajnou hliadkou.

Aj keď by si človek mohol na prvý pohľad myslieť, že Slovensko v tomto smere zaspalo dobu a stále trestá ľudí za rastlinu, u ktorej odborníci vo výskumoch objavili aj mnohé priaznivé lekárske účinky, treba spomenúť, že naše ministerstvo spravodlivosti v posledných rokoch pracovalo na reforme súčasného zákona.

Tresty za prechovávanie návykových látok, čo je aj marihuana, sa mnohým ľuďom zdali príliš prísne, a tak sa mala naša drogová politika zmeniť. Mali sme byť dokonca oveľa liberálnejší a otvorenejší, ako by si od súčasnej vlády mohol očakávať.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: Pixabay

Vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská spolupracovala s generálnou prokuratúrou, právnickou obcou aj expertmi z mimovládnej oblasti a spoločne vytvorili návrh, ktorý sa mal stať základom reformy nášho zákona.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Pôvodný plán znel tak, že by bolo dekriminalizované prechovávanie malých dávok látok ako marihuana, kokaín, heroín či extáza. O záujme terajšej vlády na znižovaní trestných sadzieb za prechovávanie návykových látok svedčí aj fakt, že tento bod bol pretlačený aj do samotného Programového vyhlásenia vlády SR, čo je dokument objasňujúci, čomu všetkému sa vláda chce venovať.

Nanešťastie, téma dekriminalizácie návykových látok nebola podľa súčasného ministra spravodlivosti Gábora Gála uchytená za správny koniec. „Ten prvý návrh bol aj na moje liberálnejšie postoje priširoký a neakceptovateľný. Hneď sme mali predkladať iba návrh, ktorý by upravoval množstvá alebo dekriminalizáciu pre ľahkú skupinu návykových látok. Rozdelilo to spoločnosť a bolo to za čiarou,“ povedal o prvom, podľa neho príliš benevolentnom návrhu zahŕňajúcom aj dekriminalizáciu kokaínu či heroínu v polovici decembra minulého roku.

Návrhu hneď začali oponovať viaceré strany na čele s členom koalície SNS. „SNS nepodporí predmetný návrh, ktorým by sa dekriminalizovali drogy ako napríklad kokaín alebo heroín. Myslíme si, že dôraz by sa mal klásť na prevenciu,“ vyhlásil krátko po medializácii návrhu reformy zákona na začiatku roku 2018 Tibor Bernaťák z tejto strany.

Ministerstvo zrejme nastavilo príliš liberálne podmienky, pretože reforma počítala s tým, že by boli dekriminalizované malé dávky ako 0,3 gramu kokaínu, 0,2 gramu pervitínu, 0,5 gramu heroínu či 3 tablety MDMA. Slová ako heroín či kokaín dokázali slovenskú spoločnosť vystrašiť natoľko, že bol návrh zmietnutý zo stola.

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

Vráťme sa však k marihuane. Vtedajší návrh chcel v zákone klasifikovať prechovávanie marihuany do 1 gramu len ako priestupok a nie ako trestný čin, za ktorý by ľudia mohli dostať pokutu do výšky 165 €.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: EU2016SK

Nešlo o radikálne zvoľnenie, pretože pokuta by nasledovala len pri prvom priestupku, ak by ťa s gramom marihuany chytili policajti opäť, mohol by si zase skončiť pred súdom a vo väzení či s podmienkou.

Aj keby išlo o liberalizáciu našej drogovej politiky, žiadny z týchto návrhov cez parlament neprešiel, a tak platí zákon citovaný hneď na začiatku článku. Za marihuanu na osobnú spotrebu môžeš dostať 3 roky väzenia.

Keby však tento návrh prešiel, ba čo viac, keby bola marihuana v našej krajine legalizovaná a správne regulovaná, otvoril by sa priestor na toľko podnikateľských nápadov a zlepšovákov, že by sme z legalizácie mohli vyjsť ako spokojná spoločnosť.

Nepochopiteľne ilegálny kanabidiol?

Hneď na začiatku si musíme uvedomiť, že Slovensko je jednou z mála krajín, kde by si za prechovávanie látky kanabidiol mohol skončiť vo väzení. Kanabidiol je jednou z viac ako 100 chemických látok, ktoré by si mohol nájsť v rastline konope, a drvivá väčšina krajín v Európe ho nijak nezakazuje.

Odporúčané
V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene 3. apríla 2024, 11:30

Nejde o psychoaktívnu látku ako THC, ale o látku schopnú nájsť využitie v mnohých medicínskych oblastiach. Aby sme to uviedli na správnu mieru, keďže nie je psychoaktívny ako THC, človeku po užití nespôsobuje žiadne stavy eufórie či veselosti. Výskumy prišli na to, že kanabidiol, možno ho poznáš aj pod skratkou CBD, vie pôsobiť protizápalovo, antidepresívne aj antipsychoticky.

Preukázateľne pomáha pri ochrane buniek proti nedostatku kyslíku a vie pomôcť aj pacientom s epilepsiou či cukrovkou. Nejde o žiadny zázračný liek, ale neexistuje žiadny dôvod, prečo by mal v našej legislatíve zostávať klasifikovaný ako ilegálna látka. Existuje spôsob, ako by si sa k výrobku s obsahom látok THC a CBD mohol dostať aj na Slovensku, pretože je v našej krajine registrovaný sprej Sativex.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: Pixabay

Lenže, ako uvádza Denník N, nemá ministerstvo schválenú cenu, nemôže byť dodávaný na našom území a aj keby to tak nebolo, lekári by ho mohli predpísať len na špeciálny recept s modrým pruhom označujúci psychoaktívne látky.

Keby sme na Slovensku mohli začať so zmenami legislatívy v oblasti drogovej politiky, kanabidiol by mal byť zlegalizovaný prakticky okamžite. Veď jeho zakazovaním dokonca porušujeme Európsku chartu práv pacientov. Keby sme kanabidiol legalizovali, mohli by sa k tejto látke dostať mnohí Slováci, ktorí by na vlastnej koži zistili, aké pozitívne účinky má na organizmus. Nie sú pri ňom registrované takmer žiadne vedľajšie negatívne účinky, takže by sa do našej krajiny mohli dostať výrobcovia rôznych prípravkov a liečiv z kanabidiolu.

Donáška marihuany až pred dvere?

Náš úvodný bod síce nerozprával o podnikateľskom pláne, ale nemohli sme ho vynechať, pretože zakazovanie kanabidiolu jednoducho nemá zmysel. Keby sme však marihuanu legalizovali a začali jej pestovanie, spracovanie, distribúciu a predaj regulovať na štátnej úrovni, pokojne by u nás mohla vzniknúť donášková služba, ktorá by ti ju doručila priamo pred dvere.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Ak sa často pohybuješ v zahraničí, určite si zaregistroval službu Uber Eats, kde ľudia doručujú jedlo z reštaurácií zákazníkom priamo domov a zarábajú na tom podobne, ako keby vozili ľudí so svojím autom v rámci štandardného Uber. Samozrejme, nejde o žiadnu prevratnú novinku.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: Marijuana.com

V mnohých krajinách už aplikácie na donášku marihuanu fungujú, veď v USA fungujú služby ako Eaze, ktorá doručuje výrobky s obsahom kanabidiolu (CBD), alebo služba Budly, ktorá po Kalifornii rozváža medicínsku marihuanu licencovaným pacientom. Určite si už počul aj o legalizácii marihuany v Kanade.

V tamojšej provincii Ontário najskôr umožnili predaj marihuany prostredníctvom internetového obchodu, kde si vyberieš produkt podľa svojich predstáv a domov ti ho za 5 dolárov doručí priamo kanadská pošta.

Vieš si predstaviť, že by Slovenská pošta krátko po zavedení platobných terminálov na bankové karty začala oficiálne rozvážať aj marihuanu? So správne nastavenými reguláciami by sa mohli doručovaniu marihuany venovať aj súkromné firmy, a tak by si ľudia mohli nechať doručiť napríklad medicínsku marihuanu priamo domov.

Marihuanová scéna v Bratislave?

Ak si navštívil Amsterdam a nezaujali ťa tamojšie vychýrené kaviarničky, možno by sme ich mohli vyskúšať na Slovensku. Možno ťa prekvapí fakt, že marihuana v skutočnosti nie je v Holandsku legálna, iba dekriminalizovaná.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Môžeš mať pri sebe maximálne 5 gramov na osobné použitie, pričom takéto užívanie je bezpečnostnými zložkami tolerované, ak potom nevystrájaš či neobťažuješ ľudí na ulici. Pestovanie marihuany vo veľkom je však ilegálne, a tak marihuana v kaviarničkách nepochádza z veľkých oficiálnych fariem. 

Jednoducho sa v kaviarňach objaví a tie už potom môžu mať v zásobe až 500 gramov rastliny. Keby sme marihuanu legalizovali na Slovensku, v mestách ako Bratislava či Košice by sa zrejme veľmi rýchlo vybudovala marihuanová kultúra, ktorá dnes existuje len v tajnosti.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: INPUD's International Diaries

Kaviarne by prilákali nielen miestnych, ale najmä turistov, a pomocou dobre nastavených regulácií by ani zásoby marihuany v kaviarňach nemuseli pochádzať z neznámych zdrojov. Štát by udelil farmám licencie a od nich by si kaviarne mohli marihuanu kupovať, čím by sa predišlo tomu, že by mohla rastlina pochádzať z nevhodných podmienok a vysoká by bola aj jej kvalita, keďže farmy by sa pravidelne komplexne kontrolovali.

Slováci sú národ podnikavcov, takže nepochybujeme o tom, že by počet takýchto podnikov v Bratislave rýchlo explodoval, čo by sa dalo vyriešiť napríklad limitovaním počtu vydaných licencií.

Zafajčiť si hneď po prebudení?

Od kaviarničiek by sme mohli prejsť do oblasti ubytovania. Vďaka službám ako AirBnb si dnes môžeš zarezervovať izbu na druhom konci sveta od overeného hostiteľa, ktorý ťa môže zoznámiť s miestnou kultúrou.

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

Legalizácia marihuany pritom zohráva rolu aj v tejto oblasti, pretože jej užívatelia si môžu po svete vybrať ubytovanie aj na portáloch ako Bud and Breakfast. Ako už samotný názov napovedá, cez tento portál si vieš vyhľadať izbu, byt či dom, kde majitelia tolerujú fajčenie marihuany, alebo ti ju dokonca poskytnú po príchode a ty si ju môžeš zafajčiť bez toho, aby si ju musel ťahať z domova.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: Pixabay

Do zoznamu „420 friendly“ ubytovacích jednotiek by sa v prípade legalizácie marihuany určite radi zapojili mnohí slovenskí majitelia bytov a domov, pretože Slováci vedia speňažiť prakticky čokoľvek.

Ako by vyzeral náš cestovný ruch, keby sme odrazu ľuďom ponúkali možnosť zájsť si na kávu do kaviarne, kde ti k nej ponúknu marihuanu, a potom sa večer ubytovať v izbe, kde ťa bude čakať legálny gram tejto zelenej rastliny. V niektorých krajinách sveta je to už dnes realita.

Slováci vyrábajúci  marihuanové koláčiky?

Aj na Refresheri ťa pravidelne informujeme o šikovných lokálnych výrobcoch všemožných produktov od čokolády, cez kozmetiku až po najrôznejšie dobroty. Keď sme vyššie rozprávali o kaviarničkách, tak trochu zámerne sme nespomenuli, že ich sortiment by sa samozrejme teoreticky nemusel obmedzovať len na marihuanové cigarety, ktoré by zákazníci vyfajčili a odchádzali preč.

Vo svete sa marihuana nielenže fajčí, ale konzumuje sa aj vo forme koláčikov, nápojov či kapsúl. Často sa vyskytujú aj produkty ako gumené cukríky a iné sladkosti, takže marihuanu je možné spracovať na veľké množstvo spôsobov a potom ju zákazníkov naservírovať.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: Wikimedia Commons

Spomínali sme mladých slovenských výrobcov kozmetiky či jedál, a tak nemáme strach o to, že by sme v našej krajine nenašli dostatok kreatívnych mozgov, ktoré by vedeli vyrábať aj licencované koláče alebo pokojne aj gumené cukríky. Vzniklo by tak nové odvetvie výroby a uplatniť by sa mohli mnohé šikovné ruky.

Odporúčané
KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? 26. februára 2024, 17:00

V americkom štáte Colorado, kde legalizovali marihuanu v roku 2014, žije približne 5,6 milióna obyvateľov a už v roku 2014 tam bolo v priebehu 12 mesiacov predaných viac ako 5 miliónov kusov „edibles“, čiže jedál a nápojov s obsahom účinných látok marihuany.

Marihuanové prehliadky mesta? 

Počas návštevy často spomínaného Amsterdamu či Kanady môžeš chcieť vyskúšať marihuanu, ale nemáš potuchy o tom, ako a kde by si ju mohol nájsť. Možno si človek prečíta dôležité informácie na internete, avšak najlepšie miesta a vychytávky sa samozrejme dozvieš až od miestnych obyvateľov.

Ak sú títo obyvatelia podnikaví, čo nepochybne môžeme skonštatovať aj o Slovákoch, tak začnú postupom času poskytovať aj bizarné služby ako marihuanoví sprievodcovia. Nejde len o to, aby si našiel predajňu legálnej marihuany v Kanade, alebo najlepšiu kaviareň v Amsterdame, ale aj o zážitok a príbehy, o ktorých sa bez pričinenia sprievodcu nedozvieš.

V Bratislave už dnes fungujú skupiny ľudí ponúkajúce bezplatné prehliadky nášho hlavného mesta a keby bola legalizovaná marihuana, určite by sa našli podnikavci schopní uviesť turistov do tajov marihuanovej kultúry Bratislavy za symbolický poplatok.

Marihuanové dane do škôl?

V závere by sme sa chvíľu chceli venovať aj tomu, že marihuana môže v konečnom dôsledku pomôcť mladým ľuďom vo vzdelávaní. Keď si obyvatelia Colorada odhlasovali, že marihuana bude zlegalizovaná, zamerali sa aj na prísľuby o nasmerovaní budúcich marihuanových daní do miestnych škôl.

6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali
6 marihuanových nápadov, ktoré by zabodovali na Slovensku, keby sme rastlinu legalizovali Zdroj: Wikimedia Commons

Množstvo z nich potrebovalo rekonštrukciu, a tak tamojším zákonodarcom napadlo, že by dane za predaj marihuany mohli využiť aj na tieto účely. Štatistiky hovoria, že od roku 2014 bolo pomocou daní z predaja marihuany do škôl investovaných cez 160 miliónov dolárov, pričom štát vybral celkovo 740 miliónov.

Odporúčané
Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní 14. februára 2024, 14:30

Aj keď tieto programy na podporu školstva nefungujú úplne dokonale, milióny dolárov naozaj v školách skončili. Pokojne by sme sa podobnou cestou mohli vybrať aj my na Slovensku. Keby sme marihuanu zlegalizovali, mohli by sme k legalizácii rovno pridať podmienku, že v priebehu nasledujúcich niekoľko rokov bude konkrétna časť vybraných daní smerovať práve do školstva, športu, vedy a výskumu či do zdravotníctva.

Štát by na zvýšenom turistickom trhu veľmi dobre zarábal, takže zvyšné peniaze by mohli nájsť zmysluplné využitie v oblastiach, kde nás momentálne najviac tlačí topánka.

Drogy škodia fyzickému i psychickému zdraviu a mal by si sa im vyhýbať.
Domov
Zdieľať
Diskusia