Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2019, 18:14
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Čína má novú superzbraň schopnú strieľať 5-krát rýchlejšie ako zvuk

Čína má novú superzbraň schopnú strieľať 5-krát rýchlejšie ako zvuk
Zdroj: MC2 Joe Bishop
TECH ČÍNA ZBRAŇ
Uložiť Uložené

Určite by si sa nechcel ocitnúť na nepriateľskej lodi.

Je tomu už niekoľko týždňov, čo sme písali o novej ruskej rakete schopnej ničiť celé mestá. Jej vyhotovenie rozprúdilo veľkú debatu. Veď človek by sa v dnešnej dobe aj bál, čoho všetkého sú už inžinieri schopní. Kreatívne hlavy majú však aj v Číne. Superveľmoc pracuje na svojej ďalšej zbrani. Nejde však o raketu, ako v ruskom prípade.

Čínska má novú superzbraň schopnú strieľať 5-krát rýchlejšie ako sa šíri zvuk
Čínska má novú superzbraň schopnú strieľať 5-krát rýchlejšie ako sa šíri zvuk

Na jednej z čínskych bojových lodí sa na prelome rokov podarilo odfotiť zaujímavú zbraň. Na obrázkoch ale nie je zachytené bežné delo či raketomet. Podľa odhadov má ísť o elektromagnetickú hypersonickú zbraň. Znie to akosi komplikovane, no to znamená, že jej výstrely sú schopné letieť aj 5-krát rýchlejšie ako zvuk.

Ak by teda vystrelila, náboj dokáže prekonať 2,5 kilometra za jednu sekundu. Dostrel, ktorý je taktiež dôležitý, sa odhaduje na 200 kilometrov, čo dodáva posádke veľké výhody. Nemusí sa doplaviť na blízku vzdialenosť k nepriateľovi, ale je schopná páliť už z veľkej diaľky. Pre lepšiu predstavu, ak by bolo Slovenskou rovnou plackou, táto zbraň by dokázala dostreliť z Bratislavy do Ostravy. Úctyhodné, však?

Čínska superzbraň
Čínska superzbraň Zdroj: Haohan-Red Shark / Storyful

O všetkom informoval verejnosť bloger vystupujúci pod menom Haohan-Red Shark. Jeho oznámenia sa následne chytili rôzne celosvetové médiá. Na internete zverejnil niekoľko fotografií, kde podľa všetkého vidno opisovanú zbraň namontovanú na prednej časti lode. Musíš uznať, že na obrázku vyššie vyzerá aj celkom strašidelne.

Ak sa Číne podarí vytvoriť funkčnú hypersonickú zbraň, dodá jej to výhodu v možných konfrontáciách na mori. Američania predpovedali, že Číňania by boli schopní niečo podobné vytvoriť okolo roku 2025, no pravdepodobne sa asi trošku prerátali. Ide však už o komplikované geopolitické hry, do ktorých my nevidíme.

Domov
Zdieľať
Diskusia