Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2018, 10:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Je 20-krát rýchlejšia ako zvuk a zrovná so zemou celé mesto. Ruská armáda začne používať novú raketu

TECH RUSKO ZBRAŇ
Uložiť Uložené

Prevádzkyschopná bude už v nasledujúcom roku.

Hoci sa svet čoraz komplexnejšie prepája a mizne viacero dlhovekých prekážok, stále zostávajú veci, ktoré sa nemenia.

Jednou z nich je aj nekonečný závod vo vyzbrojovaní a predstavovaní čoraz lepších a vyvinutejších zbraní. Už niekoľko rokov máme na armádnej scéne známe stálice. Spojené štáty americké, Ruská federácia, Čína, Izrael, Saudská Arábia a veľa ďalších. Bohužiaľ, nie všade vo svete je situácia pokojná a ako sa vraví, pripraveným praje šťastie.

Niekto múdry raz povedal: Jadrové zbrane sú najlepšou zárukou mieru na Zemi. Keď sa zamyslíš, tak ide (asi) o pravdu, no nie? Podobného hesla sa drží aj najväčšia krajina na svete. Ruská armáda najnovšie finišuje s vývojom bomby schopnej zrovnať so zemou celé mesto. Systém dostal pomenovanie Avangard.

Je 20-krát rýchlejšia ako zvuk a zrovná so zemou celé mesto. Ruská armáda začne používať novú raketu
Zdroj: NASA/Bill Ingalls

Nová medzikontinentálna balistická strela bola vojenskými odborníkmi pravidelne skúšaná už od roku 2004 v jednom z komplexov v moskovskej oblasti. Dlhoročná výroba zbrane sa tak chýli ku konci a v najbližších mesiacoch sa zaradí do výzbroje ruskej armády. Ako bude fungovať?

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Hlavica sa vynesie do výšin atmosféry, kde sa následne odpojí. Po vypustení bude schopná letieť 20-krát väčšou rýchlosťou ako zvuk. Zároveň sa s ňou bude dať manévrovať a podľa vyjadrení Rusov by bolo pre akýkoľvek protiraketový systém veľmi obtiažne ju zneškodniť. Môže sa im buď klasicky vyhnúť alebo bude ťažko detekovateľná pre rôznorodé obranné zariadenia. Pri svojej rýchlosti dokáže obletieť Zem za 30 minút.

 

Sám Vladimír Putin ju prirovnal k meteoritu. Avangard bude schopný niesť až 2 megatony jadrovej nálože. Nové ruské rakety sa budú nachádzať v meste Orenburg na juhu krajiny pri hraniciach s Kazachstanom. V prípade ich použitia dokážu napáchať veľmi veľké škody. Nielen silným nárazom pri spomínanej vysokej rýchlosti, ale strach vzbudzuje aj následný výbuch jadrovej nálože.

Avšak nejde len o jeden výrobok. V podzemí a špeciálne určených komplexoch sa testujú aj ďalšie typy ruských rakiet s modernými technológiami.

Domov
Zdieľať
Diskusia