Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2019, 10:37
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Čaká Slovákov povinná vojenská služba? Ministerstvo pripúšťa, že sa môže vrátiť

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vnímal by si zavedenie povinnej vojenčiny ako pozitívnu zmenu?

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky priznáva, že záujem o prácu vojaka nie je tak veľký, ako by bolo do budúcnosti potrebné. Aj z toho dôvodu je možné, že by sa na Slovensku zaviedla povinná vojenská služba.

V súčasnosti máme dostatočné množstvo personálu na zabezpečenie plnenia úloh, či už v aktívnej službe alebo zálohách. Ale do budúcnosti, samozrejme, by aj táto alternatíva mohla pripadať do úvahy, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl stagnuje,vyjadril sa Peter Gajdoš, minister obrany Slovenskej republiky.

Minister Gajdoš odovzdáva vojakom nové bojové vozidlá (Dubnica nad Váhom, 2018)

Čaká Slovákov povinná vojenská služba? Ministerstvo túto možnosť pripúšťa
Čaká Slovákov povinná vojenská služba? Ministerstvo túto možnosť pripúšťa Zdroj: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Povinná vojenčina však v blízkej dobe pravdepodobne nehrozí. Ministerstvo sa v budúcom roku pokúsi nalákať Slovákov na povolanie profesionálneho vojaka zvýšením platov. Tie by sa mali navýšiť až o 40 %.

Gajdoš ako vojak z povolania chce týmto spôsobom zatraktívniť vojenčinu ako takú a zároveň sa tým odvďačiť za riziko, ktoré je so službou spájané.

Zavedenie povinnej vojenčiny nie je ale napriek tomu vylúčené, no podľa ministerstva by si žiadalo celospoločenskú diskusiu. Vnímal by si zavedenie povinnej vojenskej služby pozitívne?

Anketa:
Páčilo by sa ti zavedenie povinnej vojenčiny?
Áno
Nie
Áno
44 %
1539 Hlasov
Nie
56 %
1988 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia