Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2018, 14:16
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Európa hľadá najkrajšie piesne, zabodujú tie slovenské? Rozhodnúť vieš aj ty

HUDBA EURÓPSKA ÚNIA HUDBA
Uložiť Uložené

V ponuke sú desiatky známych domácich hudobných počinov.

Slovenské mamičky, pekných synov máte! a nielen ich. Vetička by mohla platiť aj pre naše ľudové piesne, folklór a populárne hudobné počiny. Máme ich stovky, patria k nášmu dedičstvu a sú takmer nesmrteľné. Samozrejme, niektoré sú viac, iné menej známe. Každému sa páči niečo iné. Avšak, v súčasnosti máme jednu zaujímavú príležitosť.

V blízkom období sa chystá vydanie tzv. Spevníka Európskej únie. Jeho dánsko-talianski tvorcovia dali príležitosť samotným občanom jednotlivých členských krajín EÚ, aby si v slobodnom hlasovaní vybrali svojich favoritov. Dokopy môže Slovensko vyberať z 42 určených piesní, poprípade pridať iný tip.

Dokopy je k dispozícii 6 kategórií. Piesne o láske, prírode a ročných obdobiach, slobode a miere, slobode a mieri, z folklóru, o viere a nakoniec aj detské pesničky. Ako uvádza SME, prvotných 100 návrhov poskytli ľudia z VŠMU, AUHS a ďalší. Z nich sa vyčlenilo spomínaných 42 vybraných piesní.

Hlasovať môžeš po kliknutí na tento odkaz. Stačí si vybrať svojich favoritov a o pár minút si vybavený. Dobre urobíš, ak formulár pošleš aj priateľom a známym, nech sa zapojí čo najviac ľudí. Hlasovať sa bude dať do 21. januára 2019.

Priebežné výsledky nevidíme, a preto sme nižšie pridali anketu, kde si môžeme urobiť predstavu aspoň o kategórií piesne o slobode a mieri. Ktorý z počinov si získa tvoj hlas?

Anketa:
Ktorú pieseň o slobode a mieri by si nominoval?
Na Kráľovej holi
Keby som bol vtáčkom
Hej, Slováci!
Kto za pravdu horí
Sľúbili sme si lásku
Loď do neznáma
Pieseň o slobode
Pocta Majakovskému
Na Kráľovej holi
71 %
176 Hlasov
Keby som bol vtáčkom
2 %
4 Hlasy
Hej, Slováci!
2 %
6 Hlasov
Kto za pravdu horí
4 %
10 Hlasov
Sľúbili sme si lásku
4 %
10 Hlasov
Loď do neznáma
8 %
21 Hlasov
Pieseň o slobode
1 %
2 Hlasy
Pocta Majakovskému
8 %
19 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia