Obľúbená pochúťka mladej generácie skrýva temné pozadie.
Významný a michelinskou hviezdou ovenčený írsky kuchár JP McMahon vyzval svojich kolegov reštauratérov v domácom Írsku, ale aj v Spojenom kráľovstve a po celom svete, aby prestali nakupovať a využívať vo svojich pokrmoch avokáda.
Dopyt po pochúťke obľúbenej najmä medzi mladými ľuďmi začal v posledných rokoch stúpať tak rapídne, že farmári v krajinách ako Mexiko či Čile nedokážu nápor zvládať.
Kuchár upozorňuje, že pestovanie avokád spôsobuje odlesňovanie, kvôli novým farmám sa ničia celé lesy, pestovanie podporuje vylučovanie skleníkovych plynov a napokon sa do hry zapojili už aj mexické drogové kartely.
Správy z Mexika uvádzajú, že vo viacerých oblastiach, kde sa avokáda pestujú vo veľkom, prevzali kontrolu nad farmami nezávislých pestovateľov práve narkobaróni. Extrémny dopyt po avokádach v blízkej Kalifornii, ale aj na druhej strane sveta v Európe, spôsobil zvyšovanie cien a kartely pochopili, že z avokáda sa stala cenná plodina.
Doplatili na to najmä farmári z mexického štátu Michoacán, kde sa avokádam výborne darí a pri súčasných cenách je ich pestovanie pre narkobarónov často výhodnejšie ako pestovanie marihuany.
Podľa odhadov dokážu kartely ako Knights Templar v Mexiku na avokádach ročne zarobiť pokojne aj 180 miliónov dolárov, čo momentálne spôsobilo menšiu vzburu proti chutnej pochúťke. Viaceré reštaurácie v Spojenom kráľovstve a Írsku v poslednom čase prestali nakupovať a servírovať avokáda aj napriek tomu, že sa pripravujú o zisk.
Majiteľka kaviarničky Katy Brill avokádový toast vyhodila z jedálneho lístka, pričom jeden stál 8,5 libry, čiže takmer 10 €, a týždenne ich predala viac ako 1000. Uvedomuje si však svoju zodpovednosť, a tak avokádo nechce v podniku ani vidieť.