Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
11. decembra 2018 o 15:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nekupuj avokáda, financuješ tak mexické drogové kartely. Zarábajú im lepšie ako marihuana

GASTRO MEXIKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Obľúbená pochúťka mladej generácie skrýva temné pozadie.

Významný a michelinskou hviezdou ovenčený írsky kuchár JP McMahon vyzval svojich kolegov reštauratérov v domácom Írsku, ale aj v Spojenom kráľovstve a po celom svete, aby prestali nakupovať a využívať vo svojich pokrmoch avokáda.

Dopyt po pochúťke obľúbenej najmä medzi mladými ľuďmi začal v posledných rokoch stúpať tak rapídne, že farmári v krajinách ako Mexiko či Čile nedokážu nápor zvládať.

Kuchár upozorňuje, že pestovanie avokád spôsobuje odlesňovanie, kvôli novým farmám sa ničia celé lesy, pestovanie podporuje vylučovanie skleníkovych plynov a napokon sa do hry zapojili už aj mexické drogové kartely.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený creative simone (@creative.simone),

Správy z Mexika uvádzajú, že vo viacerých oblastiach, kde sa avokáda pestujú vo veľkom, prevzali kontrolu nad farmami nezávislých pestovateľov práve narkobaróni. Extrémny dopyt po avokádach v blízkej Kalifornii, ale aj na druhej strane sveta v Európe, spôsobil zvyšovanie cien a kartely pochopili, že z avokáda sa stala cenná plodina.

Odporúčané
Jožo piekol v Mexiku 10 mesiacov slovenské langoše: Klasika domácim vôbec nechutila, podplácal som nimi aj policajtov (Rozhovor) Jožo piekol v Mexiku 10 mesiacov slovenské langoše: Klasika domácim vôbec nechutila, podplácal som nimi aj policajtov (Rozhovor) 20. augusta 2024 o 9:30

Doplatili na to najmä farmári z mexického štátu Michoacán, kde sa avokádam výborne darí a pri súčasných cenách je ich pestovanie pre narkobarónov často výhodnejšie ako pestovanie marihuany.

Podľa odhadov dokážu kartely ako Knights Templar v Mexiku na avokádach ročne zarobiť pokojne aj 180 miliónov dolárov, čo momentálne spôsobilo menšiu vzburu proti chutnej pochúťke. Viaceré reštaurácie v Spojenom kráľovstve a Írsku v poslednom čase prestali nakupovať a servírovať avokáda aj napriek tomu, že sa pripravujú o zisk.

Majiteľka kaviarničky Katy Brill avokádový toast vyhodila z jedálneho lístka, pričom jeden stál 8,5 libry, čiže takmer 10 €, a týždenne ich predala viac ako 1000. Uvedomuje si však svoju zodpovednosť, a tak avokádo nechce v podniku ani vidieť.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Dear customers, we have some news for you. As of today, we will no longer be serving avocado in the yurt. This.is.not.a.joke. Controversial? Absolutely...We’re as acquainted as the next person to our weekly intake of smashed avocado toast but this is something we have thought long and hard about. Let us explain... 1. Seasonality. Locally sourced ingredients have been woven into our identity from day one. Whether it’s our home grown courgettes, apples or pumpkins, our menu flexes with the seasons as we let the produce of the Chilterns and surrounding areas inspire and inform our recipes. All our meat is sourced within 25 miles, we use local yoghurt, eggs, Chiltern rapeseed oil, to name but a few. There will always be exceptions, we do not claim never to use a pinch of an Indian spice, a drizzle of Italian olive oil, or a crumble of Greek feta. These are all beautiful things and arguably there is not a local alternative, nor would we want one. Our cooking is inspired by many of the cuisines of the world and it would be contrite to think it should be any other way. However, the sheer quantity in which avos were being consumed was making us feel uneasy as they were so at odds with our local ethos. We believe in this and want to truly practise what we preach. 2. Food miles. it doesn’t take a genius to work out that food tastes better when it hasn’t been flown 5000 miles. But more importantly, at a time when climate change concerns have never been more real, transporting ingredients in fuel guzzling planes from Central and South America, Africa and beyond just to satisfy our whim for the latest food trend, when we have a plentiful supply of perfectly delicious, nutritious food on our doorstep is just plain wrong. 3. Sustainability. The Western world’s obsession with avocado has been placing unprecedented demand on avocado farmers, pushing up prices to the point where there are even reports of Mexican drug cartels controlling lucrative exports. Forests are being thinned out to make way for avocado plantations. Intensive farming on this scale contributes to greenhouse emmisions by its very nature & places pressure on local water supplies.

Příspěvek sdílený Wild Strawberry Cafe (@wildstrawb_cafe),

Domov
Zdieľať
Diskusia