Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2018, 13:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Desivá nahrávka zachytila moment, kedy skončila prvá svetová vojna. Presne 11. novembra o 11. hodine boje ustali

ZAUJÍMAVOSTI VOJNY
Uložiť Uložené

Vojna, ktorá si vyžiadala milióny nevinných ľudských životov.

Od roku 1914 do roku 1918 v Európe zúrila prvá svetová vojna. Milióny vojakov a civilistov zomreli v bojoch, pričom po štyroch rokoch neprestajnej streľby a bombardovania sa veľmoci dohodli na uzavretí mieru. Dohoda znela tak, že všetky bojujúce strany zložia zbrane presne 11. novembra 1918 o 11. hodine ráno.

Dodnes nezabudnuteľný dátum si momentálne pripomíname prostredníctvom 100. výročia od konca prvej svetovej vojny. Múzeum Imperial War Museum sa pri tejto príležitosti pustilo do spolupráce so spoločnosťou Coda to Coda, kde pracujú vynikajúci zvukoví inžinieri.

Spoločnými silami zvládli zdigitalizovať nahrávku vytvorenú špeciálnou technikou, ktorou sa vojská pred 100 rokmi pokúšali čo najpresnejšie lokalizovať polohu delostrelectva nepriateľa.

Na zachytávanie zvuku hneď šiestimi mikrofónmi boli využívané fotografické filmy a Imperial War Museum viaceré z nich vytvorené na americkom fronte pri rieke Mosela využilo pri skompletizovaní desivo znejúcej nahrávky posledných momentov vojny.

Odporúčané
Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu 3. apríla 2023, 12:30

Nasledujúca nahrávka zachytila posledné desiatky sekúnd pred tým, než odbila 11. hodina 11. novembra 1918. Napriek tomu, že prímerie bolo dohodnuté dopredu a veľmoci len formálne určili čas, ako zistíš z nahrávky, vojakom to ani zďaleka neprekážalo.

Strieľalo sa až do posledných možných sekúnd, avšak po odbití 11. hodiny odrazu nastalo ticho. Onedlho už boli opäť počuť vtáčiky, ktorá trefne zakončili vtedy najkrvavejší konflikt v histórii ľudstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia