Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2018, 13:39
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

17-ročný Ondrej svojím projektom pomáha deťom s mentálnym postihnutím. Veľký potenciál vidí v zahraničí (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Ondrej je študentom gymnázia, no už teraz má za sebou množstvo úspechov.

Ondrel Vrábel je mladý 17-ročný chalan študujúci na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici. Väčšina jeho rovesníkov sa v podobnom veku ešte len hľadá, no Ondrej už od mladosti pracuje na projekte Pinf Hry a veľmi dobre vie, ktorým smerujem sa plánuje po škole vydať.

Jeho projekt Pinf Hier pomáha deťom so špeciálnymi vzdelávacími potrebami a mentálnym postihnutím. Ide napríklad o deti s Downovým syndrómom, DMO (Detskou mozgovou obrnou) a podobne. Ondrej je najmladším oceneným v celej histórii Krištáľového krídla.

V tomto rozhovore sa dozvieš:

• Od akého veku Ondrej pracuje na Pinf Hrách
• V čom dokážu Pinf Hry pomôcť
• V koľkých jazykoch sú Pinf Hry dostupné
• Ktoré slovenské firmy označil za inšpiráciu
17-ročný Ondrej svojím projektom pomáha deťom s mentálnym postihnutím. Veľký potenciál vidí v zahraničí (Rozhovor)
Zdroj: Ondej Vrábel – archív

Ahoj Ondrej, mohol by si nám v krátkosti povedať, v čom Pinf Hry pomáhajú mentálne postihnutým deťom?

Ahoj. Pomáhajú im s učením sa písmen, s čítaním, precvičujú si logické uvažovanie či jemnú motoriku. Ide teda o praktické zručnosti, ktoré zdraví ľudia považujú za samozrejmosť, ale tieto deti s tým potrebujú pomôcť.

V rámci tvorby projektu Pinf Hier si nadobudol aj skúsenosti s programovaním. Vzdelával si sa doma? Alebo si absolvoval nejaké kurzy?

Väčšinu vecí som si našiel na internete, prípadne som sa ich naučil z kníh a kurzov, pretože v škole podobnú úroveň programovania nebolo možné dosiahnuť.

Vravel si, že chodíš ešte na strednú školu. Máš vyhliadnuté aj prípadné ďalšie štúdium, ktoré by tvoje znalosti v programovaní prehĺbilo?

Určite chcem ísť študovať informatiku, ale ešte nad konkrétnymi školami zatiaľ nepremýšľam.

V minuloročnom rebríčku Forbes 30 pod 30 si bol označený za najmladšieho člena daného ročníka. Ako si dané obsadenie vnímal?

Zaradenie do tohto rebríčka ma vlastne dosť prekvapilo, ale veľmi som sa z toho tešil, pretože to bola taká ďalšia motivácia, aby som naďalej pracoval na mojom projekte a ďalej ho zdokonaľoval. Som rád, že sa mi niečo také podarilo a že môžem týmto spôsobom pomáhať deťom a tým ľudom, ktorí tú pomoc potrebujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia