Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2018, 17:17
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Politický a súkromný život britského premiéra Winstona Churchilla zaujal mnohých filmových tvorcov natoľko, že sa mu rozhodli venovať osobitný priestor vo filmoch či seriáloch.

Občas sa hercom naskytne príležitosť prevteliť sa do skutočnej postavy, ktorá sa zapísala do dejín. Stoja pred neľahkou úlohou, a tá si vyžaduje viac ako len prečítať si scenár. Častokrát musia zájsť až za svoje limity a dokázať, že sú schopní vydať zo seba maximum a zobraziť ju čo najvernejšie.

V histórii kinematografie existuje niekoľko svetových osobností, ktoré sa s obľubou vracajú na plátna kín či na televízne obrazovky, aby divákom porozprávali príbeh o svojom fascinujúcom živote.

Rozhodli sme sa pripraviť vám sériu článkov so zameraním vždy na jednu významnú postavu, ktorú stvárnilo viac hercov alebo herečiek.  Je len na vás, kto si získa vaše sympatie a presvedčí vás svojím bravúrnym herectvom alebo naopak sklame nepresvedčivým výkonom a nedostatočnou premenou.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Yousuf Karsh/winstonchurchill.org

„História bude ku mne láskavá, pretože mám v úmysle ju písať.“

Winston Churchill

Sira Winstona Churchilla poznáme predovšetkým ako premiéra Spojeného kráľovstva a spisovateľa. Počas druhej svetovej vojny na poste predsedu vlády viedol Britániu k víťazstvu.

Stal sa držiteľom Nobelovej ceny za literatúru a vo voľnom čase sa venoval maľovaniu obrazov. Prostredníctvom jednotlivých hereckých výkonov nazrieme do súkromia významného politika, vojaka a žurnalistu Winstona Churchilla.

Simon Ward (Young Winston, 1972)

Vojnová dráma Young Winston je založená na Churchillovej autobiografii z roku 1930 s názvom My Early Life, 1874-1904. Herec Simon Ward nás prevedie Churchillovým študentským životom, ale aj obdobím, kedy pôsobil ako vojnový korešpondent počas druhej búrskej vojny v Južnej Afrike.

Tvorcovia pôvodne chceli obsadiť do role mladého Winstona herca Malcolma McDowella, avšak ten ponuku niekoľkokrát odmietol. Namiesto neho si vybrali pomerne neznámeho Simona Warda. V úlohe riaditeľa školy spoznáte Roberta Hardyho, ku ktorému sa v tomto článku ešte vrátime.  

Ward sa poctivo pripravoval na rolu mladého Winstona a dočítal sa o ňom množstvo zaujímavých informácií, nielen z mladosti, ale aj z neskoršieho obdobia v parlamente. V roku 1994 sa mu pošťastilo znovu stvárniť Winstona Churchilla v televíznej historickej minisérii Kurtulus.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Columbia Pictures

Richard Burton (The Gathering Storm, 1974)

Ako ďalšieho si predstavíme anglického herca Richarda Burtona, ktorý sa prevtelil do britského premiéra v televíznej dráme The Gathering Storm, natočenej podľa prvého zo šiestich autobiografických zväzkov Winstona Churchilla. Film sa sústreďuje na jeho spomienky pred a počas druhej svetovej vojny. 

V roku 1953 si diváci mohli vychutnať Burtonov herecký výkon v londýnskom divadle Old Vic v Hamletovi. V jeden večer sa pred predstavením dozvedel, že v prednej rade sedí Winston Churchill. Aj herec, akým bol Richard Burton, zápasil s nervozitou, avšak netušil, že sa mu s ním bude spájať milá príhoda.

Počas hrania ho Winston vyrušoval tým, že odriekal každý monológ spolu s ním. Po skončení hry ho Churchill navštívil v zákulisí. Kliknutím na tento odkaz sa dostanete k videu, v ktorom Burton opisuje stretnutie s premiérom a dozviete sa, čo mu povedal, keď za ním prišiel do šatne.

Svoj pohľad na britského vodcu zmenil vo chvíli, keď sa pripravoval na rolu do filmu The Gathering Storm a zisťoval o ňom čoraz viac informácií. Čím viac bol oboznámený s jeho konaním a názormi, tým viac ho začínal nenávidieť.

Burtovove postoje na Churchillovu adresu boli publikované v časopise New York Times, avšak spoločnosť BBC bola z jeho vyhlásenia značne pohoršená. Následne s ním ukončila spoluprácu a uvrhla ho na čiernu listinu.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: NBC

Robert Hardy

Žiaden z hercov, ktorí sa popasovali s postavou nezabudnuteľného britského politika, sa nemôže pýšiť tým, že ho stvárnili osemkrát v priebehu svojej kariéry ako Angličan Robert Hardy.

Môžete si ho pamätať z niekoľkých filmov o Harrym Potterovi, kde sa predstavil v úlohe ministra mágie Corneliusa Fudgea. Medzi najväčšie výzvy hereckej kariéry zaraďuje práve opätovné stvárnenie Winstona Churchilla.

V roku 1981 sa prvýkrát objavil na obrazovkách ako Churchill v historickom osemdielnom seriáli Winston Churchill: The Wilderness Years. Seriál sa sústreďuje na roky 1929 až 1939, kedy bol v politickom vyhnanstve a stratil svoju pozíciu vo vláde. V roku 1939 nastala zmena a pridal sa do vojnovej vlády.

Na túto rolu sa pripravoval 9 mesiacov a zahĺbil sa do jeho zaznamenaných prejavov. Sústredil sa na detaily, akými sú reč, štýl a postoj. V roku 1987 mu The International Churchill Society udelila cenu (The Blenheim Award) ako špeciálne uznanie za to, že významne prispel k spomienke na Winstona Churchilla.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: ITV

V rokoch 1988-1989 sa opäť ponoril do postavy britského premiéra v minisérii War and Rememberance. Zahral si v dvoch televíznych filmoch The Woman He Loved (1988) a  Bomber Harris (1989). Neskôr sa ukázal v seriáli Agatha Christie’s Marple v epizóde s názvom The Sittaford Mystery.

V roku 1999 zamieril s Churchillom do parížskeho divadla v predstavení Celui Qui A Dit Nonpo. Divadelné dosky oprášil v roku 2013 po boku herečky Helen Mirren (stvárnila kráľovnú Alžbetu). Predstavenie The Audience (od Petra Morgana, tvorcu The Crown) sa zameralo na stretnutia kráľovnej s 12-timi premiérmi.

Na pódiu sa však dlho neohrial. Nečakane prišiel pád, ktorý mu spôsobil niekoľko prasknutých rebier. Nakoniec ho nahradil herec Edward Fox. Poslednýkrát si ho zopakoval v roku 2015 v televíznom filme Churchill: 100 Days That Saved Britain. Jeho dlhá cesta s britským politikom sa napokon skončila v auguste 2017, kedy nás Robert Hardy opustil vo veku 91 rokov.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: ITV


Albert Finney (The Gathering Storm, 2002)

Televízna snímka The Gathering Storm (Zaťahujúce sa mračná) z produkcie HBO a v spolupráci s BBC nás vtiahne do roku 1934. 60-ročný poslanec Winston Churchill sa snaží upozorniť britský národ na blížiace sa nebezpečie v podobe nacistického Nemecka.

Vyhostili ho z parlamentu, a tak sa uchýlil do svojho domu Chartwell, kde sa ocitol v zúfalej a bezmocnej situácii. Rozhodol sa zhromaždiť skupinku ľudí, aby presvedčil ostatných o skutočnej hrozbe, ktorú predstavuje Hitler.

Herec Albert Finney bol v čase natáčania filmu o 6 rokov starší ako Winston, no nebudete mať pocit, že je medzi nimi výrazný vekový rozdiel. Na túto úlohu sa Finney dôkladne pripravoval sledovaním rôznych archívnych záberov, dokonca aj z neskoršieho obdobia, ktoré sa však vo filme neobjaví.

Napriek tomu, že Albert Finney nie je držiteľom žiadneho Oscara (5 nominácií), tak sa mu podarilo za stvárnenie Winstona Churchilla získať niekoľko ocenení. Odniesol si Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme, sošku Emmy a taktiež cenu BAFTA TV Award za najlepšieho herca.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: BBC


Brendan Gleeson (Into the Storm, 2009)

Životopisný vojnový televízny film Into the Storm nadväzuje na historickú drámu The Gathering Storm z roku 2002. Keďže Albert Finney odmietol hrať v pokračovaní, tak ho nahradil írsky herec Brendan Gleeson.

Na vycibrených dialógoch a pamätných prejavoch pracoval Hugh Whitemore, ktorý sa podpísal aj pod scenár pre The Gathering Storm (2002).  Dej snímky poukazuje na dôležitú úlohu premiéra Churchilla počas druhej svetovej vojny v boji proti nacizmu.

Gleeson nepochybne patrí medzi hercov, ktorý sa neboja žiadnej výzvy a napriek tomu, že pri stvárnení Churchilla nastali problémy, tak sa presvedčíte o tom, že sa tejto role zhostil s rešpektom a zodpovednosťou.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: HBO/BBC

Pred nakrúcaním absolvoval kamerové skúšky pre producentov, aby zistili, či je schopný ho zahrať. Po získaní role sa mohol vrhnúť na prípravy, ktoré zahŕňali dva týždne s hlasovým trénerom,  osvojenie si Churchillovho držania tela, mimiky a spôsobu reči.

V čase natáčania mal len 52 rokov, čo znamená, že bol od Winstona (z roku 1940) približne o 15 rokov mladší. Make-up artisti mu museli oholiť vlasy a Gleeson bol nútený pribrať pár kilogramov.

Brendan Gleeson získal v roku 2009 za stvárnenie Winstona Churchilla cenu Emmy v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe v miniseriáli alebo filme. Snímka Into the Storm dostala tri nominácie na Zlatý glóbus, avšak sa jej nepodarilo žiadnu z nich premeniť na víťazstvo.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: HBO/BBC


Timothy Spall (The King's Speech, 2010)

Oproti ostatným hercom si Timothy Spall strihol menšiu rolu v The King’s Speech (Kráľova reč). S režisérom Tomom Hooperom spolupracoval v minulosti na športovej dráme The Damned United, a preto nie je prekvapením, že Hooper stavil na meno s overenými hereckými kvalitami.

Juraj VI. vedie rozhovor s Churchillom o sobáši brata Eduarda VIII. s rozvedenou Američankou Wallis Simpson. Parlament ho neschvaľuje a Churchill dáva najavo svoje znepokojenie nad Eduardovým správaním.

Robert Hardy, ktorého sme spomínali vyššie, si neodpustil komentár na Spallovu adresu so slovami, že jeho výkon v The King‘s Speech bol absolútne otrasný. Ak ste túto biografickú drámu ešte nevideli alebo si nepamätáte, aký výkon v nej podal, tak si môžete jeden z jeho výstupov pripomenúť na tomto odkaze a zhodnotiť, či Hardymu dáte za pravdu.

Timothy Spall dostal ďalšiu príležitosť ukázať sa v role premiéra na záverečnom ceremoniáli olympiády v Londýne roku 2012. Predviedol sa na štadióne pre 80 000 ľudí a taktiež ho nahovoril v animovanej komédii Jackboots on Whitehall (2010).

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Momentum Pictures


John Lithgow (The Crown, 2016-2017)

Churchill mal 73 rokov, keď sa Alžbeta II. dostala na trón po smrti svojho otca. Prvá séria historického seriálu The Crown sa rozprestiera medzi rokmi 1947-1957, ktoré poukazujú na súkromie kráľovskej rodiny, ale aj na vzťah medzi korunou a vládou.

Americký herec John Lithgow sa ocitol medzi partiou anglického obsadenia The Crown, a tak sa nevyhol hodinám s trénerom dialektu. Venoval sa rozsiahlemu výskumu, dokonca navštívil Churchillovo múzeum a jeho vojnové bunkre.

Historička Annie Sulzberger prispela k jeho štúdiu záznamami zo stretnutia Churchilla s reportérmi New York Times z roku 1949. Keď už mal vzdelávaciu časť za sebou, mohol putovať rovno do maskérne.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Robert Viglasky/Netflix

Možno si kladiete otázku, ako sa mohol štíhly a vysoký Američan John Lithgow premeniť na zavalitého a malého Angličana Winstona Churchilla? Vďaka technickej úprave dverí na 10 Downing Street (sídlo premiéra), ale aj zmenám v maskérni a v šatni pôsobí Lithgow na obrazovke menší.

Zveril sa do rúk odborníkov, ktorí mu zacvakli vypchávky na zadné zuby. Pomáhali mu nielen vyzerať ako on, ale aj napodobňovať Churchillove šušlanie, ktoré vychádzalo z oboch strán jazyka. Do nosa mu nasadili bavlnené guličky, ktoré mu napomáhali simulovať premiérove nosové zafarbenie hlasu.

V maskérni nestrávil toľko času čo v šatni, pretože navliekať si tučný oblek nie je žiadna sranda. V procese sa činil aj sám Lithgow, keď navrhol tesné goliere na košeliach, aby mu skracovali a stučňovali krk. Vo videu nižšie môžete nahliadnuť do Johnovej šatne.

Na 69. ročníku odovzdávania cien Emmy získal John Lithgow za stvárnenie Winstona Churchilla sošku v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu. Na konci svojej ďakovnej reči venoval pár slov aj Churchillovi.


Michael Gambon (Churchill's Secret, 2016)

Historická dráma Churchill’s Secret je založená na knihe The Churchill Secret: KBO (skratka KBO predstavuje Churchillov výrok „Keep Buggering On“, čo by sme mohli preložiť ako „Nevzdávaj sa“). Knihu napísal Jonathan Smith, ktorý sa postaral aj o scenár.

Príbeh, ktorý uviedla na televízne obrazovky stanica ITV, je rozprávaný z pohľadu zdravotnej sestry, ktorá ho ošetrovala v jeho dome Chartwell. V júni 1953 dostal Churchill počas diplomatickej večere mozgovú porážku a táto skutočnosť bola pred verejnosťou utajená.

Vtedy mal premiér 78 rokov a bol uprostred svojho druhého volebného obdobia. Vo svojom dome sa zdržiaval mesiace, ďaleko od verejnosti a vlády. Zotavoval sa, aby mohol pokračovať a aby si udržal moc. Jeho manželka však dúfala, že ho táto príhoda prinúti odísť do dôchodku.

Sir Michael Gambon sa na túto úlohu takmer vôbec nepripravoval. Všetko ponechal na poslednú chvíľu, prečítal si scenár a hral tak reálne, ako dokázal. Sestričku Millie Appleyard si zahrala herečka Romola Garai, ktorá sa na pľaci s Michaelom Gambonom nestretla prvýkrát. V minulosti ste ich mohli vidieť v historickej  dráme Amazing Grace a v minisérii Emma, kde predstavovali otca a dcéru.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Daybreak Pictures/ITV


Brian Cox (Churchill, 2017)

Príbeh sa začína v júni 1944, v dňoch pred vylodením v Normandii. Premiér sa snaží vymyslieť menej riskantný plán na inváziu do Európy proti nacistickým silám. S blížiacim sa dňom D narastá v Churchillovi strach, že sa zopakuje katastrofa z čias prvej svetovej vojny na polostrove Galipolli. Viac o tejto bitke sa dozviete tu.

Škótsky herec Brian Cox odmietal nosiť tučný oblek, a tak sa rozhodol kvôli úlohe premiéra pribrať 10 kilogramov a oholiť si hlavu. Počas natáčania v Škótsku vyfajčil množstvo cigár, ale k tým skutočným sa dostal iba v interiérových scénach. Keď sa so štábom presunuli von, museli ich nahradiť elektronickými, pretože v Škótsku je zakázané fajčiť na verejnosti.

Coxov výkon zaujal herca Johna Lithgowa natoľko, že mu poslal email, v ktorom ho srdečne privítal v churchillovskom klane. Síce sa zhostil Churchilla s hrdosťou, avšak jeho historický film prišiel v nešťastnom čase, kedy ho zatienil oscarový Gary Oldman s biografickou drámou Darkest Hour. Vzal si pre seba všetku divácku pozornosť, a tak mu neostávalo nič iné, iba prežívať v jeho tieni.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Graeme Hunter Pictures/Cohen Media Group

 
Gary Oldman (Darkest Hour, 2017)

Pravdepodobne patríte medzi divákov, ktorým sa práve herec Gary Oldman v úlohe premiéra najviac vryl do pamäti. Niet sa čomu čudovať, keď sa Oldman pred natáčaním venoval ročnému štúdiu jeho osoby. 

V roku 1940 stratil predseda vlády Neville Chamberlain dôveru parlamentu, a tak odstúpil zo svojej funkcie. Ako svojho nástupcu odporučil Winstona Churchilla, ktorého čakala neľahká úloha. Musel presvedčiť svojich ministrov, aby odmietli akékoľvek rokovanie s Hitlerom a bojoval za slobodu Veľkej Británie.

Anglický herec Gary Oldman sa najprv ponoril do podrobného výskumu charakteru, aby pochopil jeho zmýšľanie a osvojil si jeho správanie. Čítal si biografie, sledoval filmy (seriál s Hardym a film s Finneym) a staré videozáznamy. Navštívil rodisko a pôvodný Churchillov palác Blenheim a stretol sa s príslušníkmi jeho rodiny, ktorí nakoniec boli s jeho výkonom spokojní a film prijali pozitívne.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Jack English/FOCUS FEATURES


Po ročnom samovzdelávaní prišla na rad fyzická premena na 65-ročného politika. Nadmerné pribratie váhy neprichádzalo do úvahy, preto potrebovali niekoho, kto sa postará o umeleckú vizáž a spraví z neho dokonalého Winstona Churchilla.

Oldman spoznal v minulosti jedného nadaného umeleckého maskéra menom Kazuhiro Tsuji (Podivný prípad Benjamina Buttona), ktorý v roku 2012 odišiel z oblasti filmu, aby sa venoval sochárskej činnosti. Navštívil ho vo svojom ateliéri v Los Angeles, aby ho prehovoril na prácu do Darkest Hour, a tak sa Tsuji mohol pustiť do zdĺhavého procesu v maskérni.

Kvôli premene Gary vstával každý deň v skorých ranných hodinách a strávil štyri hodiny v kresle. Za celé natáčanie si v maskérni posedel zhruba 200 hodín. Rešpektoval náročnú prácu maskérov a vizážistov tým, že odmietal spať v prívese a takmer vôbec nejedol.

Najskôr zhotovili odliatok hercovej tváre a potom vytvárali jednotlivé kusy zo silikónovej gumy, ktoré mu pripevňovali na tvár. Aj Oldman musel podstúpiť oholenie hlavy, aby sa mu ľahšie nasadzovali príčesky a parochne.

Winstona Churchilla si zahralo 10 skvelých hercov. Ktorý film či seriál bol najlepší a kto podal najlepší výkon?
Zdroj: Jack English/FOCUS FEATURES

Konkrétne päť parochní nechali vyrobiť z anglickej čipky, avšak boli také jemné, že sa nedali používať viac ako 10 dní. Oblek bol špeciálne skonštruovaný pre Oldmana, aby mu pridával na váhe. Gary spolupracoval s operným spevákom a učiteľom dialektu na vylepšenie rytmu a tónu hlasu. Spoločne hľadali Churchillov hlas pomocou rozsahu klavíra. Tento štýl reči si precvičoval nielen na hodinách, ale aj v rozhovoroch s rodinou.

Na natáčaní snímky si ničil zdravie fajčením. Denne padlo za obeť 12 cigár a nevyhol sa otrave nikotínu. Počas vianočnej prestávky musel podstúpiť kolonoskopiu. Fascinujúci pohľad do zákulisia náročných príprav v maskérni si môžete vychutnať vo videu nižšie. 

Gary Oldman si pre rolu premiéra veľa vytrpel, ale snaha sa vyplatila a zbieral jedno ocenenie za druhým. Z poslednej awards season si odniesol Zlatý glóbus, cenu BAFTA a taktiež zlatú sošku Oscara.

Priblížili sme vám desať hercov, ktorí sa pokúsili vcítiť do kože predsedu britskej vlády. Vďaka nim sme sa zúčastnili na rokovaniach parlamentu, navštívili sme jeho dom Chartwell alebo sme s ním prežívali vzostupy a pády.  Ktorý z hercov podľa vás najlepšie stvárnil Winstona Churchilla?

Na záver by sme vás radi obohatili o jednu zaujímavosť. Niektorí predstavitelia legendárneho Winstona Churchilla sa spoločne stretli vo filme Harry Potter a Ohnivá čaša (2005).

Na jednom plátne ste tak mohli spozorovať Alastora Moodyho (Brendan Gleeson), Siriusa Blacka (Gary Oldman), Albusa Dumbledora (Michael Gambon), Petra Pettigrewa (Timothy Spall) a napokon ministra mágie Corneliusa Fudgea (Robert Hardy).

Domov
Zdieľať
Diskusia