Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2018, 19:16
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

2. séria krvavej Castlevanie prináša úžasný svet príšer, upírov a veľkej genocídy rukami Draculu (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY CASTLEVANIA
Uložiť Uložené

Netflix zdvojnásobil počet epizód a vyšperkoval 2. sériu takmer k dokonalosti.

Ubehlo vyše roka, kým nám Netflix doručil skvelú prvú sériu Castlevanie. 4 epizódy ale utiekli ako voda a my sme boli, samozrejme, hladní po ďalších dobrodružstvách Trevora, Sylphy a Alucarda, Draculovho syna odhodlaného zastaviť jeho pomstychtivé besnenie.

Koniec prvej série vo mne evokoval dojem, že nás čaká niekoľko dobrodružstiev a dlhá cesta plná zabíjania netvorov, prehlbovania vzťahov medzi jednotlivými postavami a hlbší záber do mytológie. Nádej mi dodával aj fakt, že zo 4 epizód v prvej sérii sa v tej druhej stalo 8. Na moje nepríjemné prekvapenie však 2. séria utiekla ako voda a mal som dojem, že sa v nej nestalo oveľa viac ako v tej prvej.

Mytológia sa veľmi neprehlbovala, vzťahy medzi kladným triom postáv sa takmer vôbec neposunuli a keď áno, pôsobilo to skratkovito. Priestor bol ale ponúknutý novým postavám, hlavne dvom ľudským generálom Draculu. Až tak veľa si ho ale podľa mňa nezaslúžili. Aj napriek tomu sú však skvelým prírastkom, rovnako ako všetky nové postavy, ktoré 2. séria predstavila. 

2. séria krvavej Castlevanie prináša úžasný svet príšer, upírov a veľkej genocídy rukami Draculu (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Kvôli uponáhľanému dianiu a obmedzenej stopáži z nich však tvorcovia nedokázali vyťažiť maximum a ukázať nám ich schopnosti naplno. Samozrejme, nie všetci druhú sériu prežijú a aj keď sú spôsoby ich úmrtí či samotné scény naozaj skvelé, nedokážem sa zbaviť pocitu, že sme si ich neužili naplno.

Napríklad taký Dracula ani po dvoch sériách neukázal svoj maximálny potenciál. Budeme dúfať, že sa toho ale v budúcnosti dočkáme, priestor na to má. Rovnako je na tom Trevor Belmont a spol. Za celú sériu ukázali jednu veľmi krátku bojovú scénu, Trevorove vydarené sólo a na záver jednu poriadnu bitku.

Castlevania vôbec netrpí kvalitou prezentovaného obsahu. Trpí skratkovitosťou deja, uponáhľaným vyriešením dejových liniek a nedostatočným množstvom materiálu. Je totiž vynikajúci, akurát nemá dostatočný priestor ukázať sa a zažiariť. 

2. séria krvavej Castlevanie prináša úžasný svet príšer, upírov a veľkej genocídy rukami Draculu (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Vzhľadom na dĺžku jednotlivých epizód (cca 8x25 minút) dáte zrejme celú sériu na jeden záťah počas dlhého večera a následne sa musíte zmieriť s tým, že na ďalší takýto večer budete čakať celý rok. Aby som bol s dejom, mytológiou, postavami a dostatočným vyrozprávaním deja spokojný, tých epizód by muselo byť aspoň dvakrát toľko. 

Tých pozitív je neúrekom. Príbeh sa nebojí byť odvážny a aj keď je skratkovitý, aspoň vieme, že tvorcovia nemajú v záujme zbytočne ho naťahovať fillermi. Ide sa priamo k veci, aj keď až príliš zhurta.

Spomínané postavy si zamilujete a bude vám ľúto, že niektoré z nich nedostali viac priestoru. To isté sa dá povedať aj o humore. Napriek tomu, že prvá séria mala polovicu stopáže, nasmial/usmieval som sa pri nej viac.

2. séria krvavej Castlevanie prináša úžasný svet príšer, upírov a veľkej genocídy rukami Draculu (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Trochu mi chýbala aj nejaká akcia v meste. Celý Greshit v prvej sérii bol spracovaný vynikajúco a poskytol množstvo "cool" scén. Seriál si zachoval brutalitu, zábavné dialógy aj skvelé súboje. Ako však vravím, je toho málo a je potrebné, aby 3. séria bola značne dlhšia. 

V konečnom dôsledku ale oproti prvej sérii z hodnotenia ubrať nemôžem, a preto udeľujem deväť z desiatich. Obe série skôr pôsobia ako jedna rozdelená na dve, pričom si udržuje kvalitu po celý čas. Nám neostáva než dúfať, že 3. séria využije potenciál tohto sveta na maximum... a že bude mať aspoň 20 epizód (ja viem, viem).

Pokiaľ ste o Castlevanii ešte nepočuli, je načase, aby ste jej dali šancu. Celé dve série sfúknete aj za dva večery a ja si nedokážem predstaviť, že by s nimi niekto z vás nebol spokojní. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia