Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2018, 10:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Google zatajilo únik osobných informácií z 500-tisíc profilov na sieti Google+, ktorú teraz rovno zrušilo

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Spoločnosť Google si najnovšie slušne zavarila.

Kedysi ju pri spustení ľudia považovali za nového silného konkurenta Facebooku, ktorý ho jedného dňa prekoná a zničí. Sociálna sieť Google+ bola odpoveďou na šialený rast Facebooku.

Keby bol zaujímavý experiment vyšiel, Google by sa dnes mohol pochváliť neuveriteľnou dominanciou na internete, čo by možno nebolo úplne zdravé. Google+ však nikdy dieru do sveta neurobilo a ako sme sa pred pár hodinami dozvedeli, Google zvládlo popri fungovaní sociálnej siete nechať uniknúť osobné informácie z viac ako 500-tisíc profilov.

Dotknuté boli údaje ako meno, vek, pohlavie, mailová adresa či zamestnanie. Aj keď si užívateľ nastavil, že chce tieto informácie skryť a ponechať súkromné, pomocou chyby sa k nim človek dokázal dostať.

Únik spôsobila bezpečnostná chyba v API, ku ktorému mali medzi rokmi 2015 až 2018 prístup tisícky vývojárov. Spoločnosť ju objavila až v marci 2018, čiže približne v dobe, kedy vypukol škandál s firmou Cambridge Analytica na Facebooku.

Google sa vraj obávalo, že keby informácie o chybe a úniku údajov zverejnilo, hneď by spadlo do jedného vreca s Facebookom, a tak sa zástupcovia spoločnosti rozhodli situáciu zatajiť.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

V reakcii na zverejnenie článku o chybe Google vydalo blog a rovno oznámilo, že službu Google+ zruší pre bežných užívateľov. Chcelo by ju preorientovať na používanie v biznis sfére, ale ktovie, ktorá firma bude chcieť používať sieť, kde tri roky existovala obrovská chyba bez povšimnutia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia