Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2018, 21:23
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Odkryli tajomný sarkofág z Alexandrie. Našli v ňom ľudské pozostatky

ZAUJÍMAVOSTI EGYPT HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Ďalšia z maličkých záhad má svoje konečné vylúštenie.

"V Egypte našli neuveriteľný 30-tonový zapečatený sarkofág. Najväčší nález v Alexandrii nebol otvorený viac ako 2000 rokov," napísali sme v polovici júla. Ubehlo niekoľko dní a výskumníci novoobjavený objekt po dlhých tisícročiach otvorili. Na internete sa medzičasom stihli objaviť konšpirácie, čo, resp. koho pozostatky môže sarkofág ukrývať.

Najodvážnejším tipom bolo možné nájdenie dlho hľadaného posledného miesta odpočinku macedónskeho kráľa Alexandra Veľkého. Nezostávalo tak nič iné len si počkať na podrobnejšie preskúmanie nálezu. A tak sa aj samozrejme stalo a na verejnosť sa už dostali opisy toho, čo sa nachádzalo vnútri.

30-tonový sarkofág obsahoval pozostatky 3 ľudských osôb. Okrem nich sa im naskytol aj pohľad na odpadovú vodu vôkol nich. Čo sa však zistilo, je fakt, že nejde o žiadnych členov Ptolemaiovcov alebo rímskej kráľovskej rodiny. Nakoľko hrob neobsahuje ani mená, šperky či iné vzácnosti, s najvyššou pravdepodobnosťou by nemalo ísť o vyššie postavené osoby.

Koho teda našli? Výskumníci vyslovili tvrdenie, že sa identifikovali telá 3 vojenských príslušníkov, z ktorých jeden kedysi veľmi dávno dostal do hlavy ranu šípom. Kostry poputujú do Alexandrijského národného múza a sarkofág zasa do vojenského múzea.

Ide však o pozitívnu správu z toho hľadiska, že stále je vo svete pod zemou veľa podobných neobjavených predmetov a nie je vylúčené, že niekedy v budúcnosti sa podarí natrafiť aj na hrobku samotného Alexandra Veľkého.

Domov
Zdieľať
Diskusia