Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2018, 14:33
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Prvá očista opäť zahadzuje potenciál na šialený horor, no fanúšikov série pravdepodobne poteší (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY THE FIRST PURGE
Uložiť Uložené

Žiadna inovácia sa nekoná. The First Purge je opäť nemastnou a neslanou kostrou zaujímavého námetu.

Dva roky ubehli ako voda a my sa tu opäť stretávame pri recenzii filmu zo série Očista, tentokrát s označením The First Purge. Nikto z nás už v podstate nedúfal, že by nás snímka mohla audiovizuálne uzemniť. Tri zbabrané béčka sú toho jasným dôkazom.

Jedným dychom však aspoň za seba musím dodať, že tu horela malá iskrička nádeje. Maličká šanca, že tvorca James DeMonaco popustí uzdu svojej fantázii.

S príchodom prequelového filmu, ktorý nám mal ukázať, ako to všetko začalo, mal skvelú príležitosť. Zhodneme sa snáď totiž, že až satirická myšlienka celej série by mohla byť pri správnom spracovaní naozaj fajn.

Očista sa sociálnym témam v minulosti rozhodne nevyhýbala, no robila to extrémne nezaujímavým spôsobom. Možno stačí ukázať Ameriku v jej rozklade, zobraziť nástup zvrátenej NFFA (New Founding Fathers of America) k moci, alebo vytvoriť konečne zaujímavého záporáka. Stačí fakt málo.

Prvá očista opäť zahadzuje potenciál na šialený horor, no fanúšikov série pravdepodobne poteší (Recenzia)
Zdroj: Universal Pictures

Okrem úvodnej krátkej expozície nás však nič podobné nečaká a hneď od začiatku tak jazdíme na starej známej koľaji. Prvá očista nás zavedie do obdobia, kedy sa novozvolená strana NFFA rozhodne vyskúšať sociologický a psychologický experiment medzi obyvateľmi Staten Islandu.

Kriminality je tu veľa a práve 12 beztrestných hodín má jej úroveň znížiť. Zisťujeme, že všetko sa to rozbiehalo pod dohľadom naivnej doktorky (Marisa Tomei – teta May z nového MCU Spideyho) a samozrejme, že za oponou operovala politika.

Zasiahnutý teda má byť Staten Island v New Yorku, kde sa obyvatelia chystajú zostať, respektíve vyčíňať za finančnú kompenzáciu. Susedstvo má však hneď niekoľko tvrdých gangstrov, pričom jedným z nich je aj hlavná postava Dmitri (Y´lan Noel – Insecure).

Ten si nenechá kaziť biznis a zvlášť nenechá ohroziť svoju známu Nyu (Lex Scott Davis – seriálový Training Day) a jej brata Isaiaha (Joivan Wade – EastEnders). Ako to už býva zvykom, všetko sa pokazí, nastáva chaos a postavy bojujú o svoj holý život. 

Prvá očista opäť zahadzuje potenciál na šialený horor, no fanúšikov série pravdepodobne poteší (Recenzia)
Zdroj: Universal Pictures

Po úvodnej štvrťhodinke si uvedomíte, že pokiaľ ste nemilovali predchádzajúce filmy, neužijete si ani tento. Opäť tu máme niekoľko až komicky napísaných postáv, ktoré sa snažia pred desivým večerom skryť. Neveria, že by k niečomu mohlo dôjsť, no šialenci v maskách ich rýchlo presvedčia o opaku.

Následne sa začína klasická cesta z bodu A do bodu B, ktorá je o trochu ukecanejšia ako predchádzajúce filmy, pričom uberá aj na brutálnych vraždách či typických lacných ľakačkách.

Tieto aspekty sa snaží nahradiť akýmsi napätím, ktoré tu bohužiaľ na osobnej úrovni nefunguje. Prečo nefunguje? Lebo musíte disponovať obrovskou dávkou diváckej empatie, aby vám na postavách po veľmi strohom úvode vôbec záležalo.

Atmosféra však zostáva fajn. Masky sú opäť správne znepokojivé a čudáci v uliciach desiví. Možno si hovoríte, že to sme už niekoľkokrát videli a chcete vedieť, čo nové film ponúka. 

Takmer nič. Prvá očista je totiž ako v oporných bodoch na vlas podobná tej predchádzajúcej. Kamera sa síce trochu viac roztriasla, prestrelky sa koncentrujú až v záverečnej tretine, spoločenský komentár je očividnejší, hudobná zložka populárnejšia. Tam však počet noviniek končí.

Prvá očista opäť zahadzuje potenciál na šialený horor, no fanúšikov série pravdepodobne poteší (Recenzia)
Zdroj: Universal Pictures

Stále sledujete akčnú formulku druhej a tretej snímky v rovnakom šate, no s inými nášivkami. Neviem, či má teda zmysel príliš rozoberať všetky kladné a záporné aspekty filmu. Je to jednoducho Očista.

Je to Očista a jej fanúšikovia ju budú pravdepodobne zbožňovať rovnako, ako predchádzajúce časti. Tí ktorí od série naivne čakali niečo viac budú opäť sklamaní.

Buďme však úprimní. Prvá skupina zaplňuje sedadlá v kinosálach v omnoho väčšom počte, a preto so zatvorenými očami filmu udeľujem filmu 5/10 a verím, že fanúšikovia si ešte nejaký ten bodík prihodia.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia