Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2018, 17:54
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Vitajte v Shogun Worlde! 5. epizóda Westworldu plná samurajov a ninjov odkrýva vražednú schopnosť Maeve, ale aj šokujúci krok Dolores

FILMY A SERIÁLY WESTWORLD
Uložiť Uložené

Epizóda plná japonskej kultúry a ninjov je krásnou odbočkou od hlavného parku.

Nasledujúci text obsahuje SPOILERY!

Minulotýždňová štvrtá epizóda druhej série Westworldu sa niesla v znamení odkrytia viacerých tajomstiev týkajúcich sa najmä Bernarda a Williama. Stopáž presahujúca 70 minút nenudila ani chvíľu a my sme sa po jej zhliadnutí mohli len spokojne usmievať s myšlienkou, že nabudúce nás čaká veľkolepý a zároveň tajomný Shogun World.

A ten prišiel v epizóde päť, ktorú si rozoberieme v dnešnom rekapitulačnom článku. Terč diváckeho záujmu sa z ramien vyššie spomenutého Bernarda a Williama presunul na dvojicu Dolores/Teddy a skupinku vedenú Maeve.

Epizóda začína kdesi v podzemnom svete Delosu. Jeho pracovníci sa snažia nájsť spôsob, ako prinútiť výtvory, aby ich poslúchali, avšak keď sa dostanú k ich dátam uloženým v hlave, zisťujú, že sú v niektorých prípadoch prázdne. Odpoveď na túto hádanku sa dozvieme zrejme až neskôr.

Vitajte v Shogun Worlde! 5. epizóda Westworldu plná samurajov a ninjov odkrýva vražednú schopnosť Maeve, ale aj šokujúci krok Dolores
Zdroj: HBO

Minúty na to sledujeme Maeve, Hectora, Leeho Sizemora a hŕstku ďalších, ktorí sa stávajú zajatcami doposiaľ neznámych osôb. Čoskoro sa ocitnú v Shogune 17. storočia vystavanom podľa vzoru starého feudálneho Japonska, konkrétne v obdobia Edo.

Odporúčané
Westworld sa vracia! Pamätáš si ešte, čo sa stalo v prvých dvoch sériách? Westworld sa vracia! Pamätáš si ešte, čo sa stalo v prvých dvoch sériách? 26. februára 2020, 18:36

Namiesto kovbojov a prostitútok firemní tvorcovia na čele napríklad s Fordom, dvoma belochmi, ale aj Leem dosadili samurajov a gejše. Shogun World je taktiež plný násilia, krvi, hrozby a „života bez limitu“, o čom sa presviedčame v pekne zostrihanej akčnej sekvencii plnej lukov a šípov.

Skupinka zo začiatku čelí roninovi (samurajovi bez pána) Musashimu. Maeve však čoskoro zisťuje, že ovláda japončinu a pri konflikte v mestečku prezrádza, že vie, ako daná situácia dopadne. Navrhuje pokojnejšiu konverzáciu, avšak namiesto toho sa ocitá spolu s ostatnými prezlečená v dobových šatách.

Pravdou je, že všetky výtvory majú prístup aj k ostatným jazykom, ak to je v ich kóde povolené. To je pre nás jedna z noviniek.

Vitajte v Shogun Worlde! 5. epizóda Westworldu plná samurajov a ninjov odkrýva vražednú schopnosť Maeve, ale aj šokujúci krok Dolores
Zdroj: HBO

Sizemore prezrádza, že jednotlivé naratívy sú celkom totožné s westernovými, pretože nemal čas napísať zakaždým rozdielne dejové linky, a tak si niektoré z Westworldu jednoducho požičal. Maeve má preto v Shogune svoju dvojníčku Akane.

Na Leeho prekvapenie však naratívy nefungujú tak, ako ich napísal. Akane sa vzoprie svojej linke a vypichne oko emisárovi snažiacemu sa odkúpiť mladú Sakuru. Od tohto momentu sa príbeh zamotáva a hlavní protagonisti začínajú byť v ohrození.

Snaha utiecť a dostať sa k známemu Snow Lake, ktoré je mimochodom aj tunelom a zároveň cestou preč, je zmietnutá pod zem. Hŕstka ninjov chce pod rúškom noci uniesť Sakuru a Sizemore nechápe, ako je možné, že sa bojovníci vôbec na danom mieste objavili. Viac ho šokuje fakt, že do mesta napochodoval oddiel samurajov.

Odporúčané
Dolores sa vydáva na pomstu s Aaronom Paulom a Maeve bojuje v nacistickom parku. Dorazil trailer pre tretiu sériu Westworldu Dolores sa vydáva na pomstu s Aaronom Paulom a Maeve bojuje v nacistickom parku. Dorazil trailer pre tretiu sériu Westworldu 21. júla 2019, 0:34

Pri boji Maeve zisťuje o svojej novej schopnosti manipulovať výtvory bez slovných signálov. Sakura je však unesená preč a je potrebné priviezť ju naspäť. Postavy sa preto vydávajú za armádou a pri veliteľovi predstierajú, že pochádzajú z Číny a majú preňho akýsi dar. 

Vitajte v Shogun Worlde! 5. epizóda Westworldu plná samurajov a ninjov odkrýva vražednú schopnosť Maeve, ale aj šokujúci krok Dolores
Zdroj: HBO

Samuraj však o ich príchode vie a pod žltým rúškom spoznáva Akane, ktorá chce silou mocou zachrániť Sakuru. Muž navrhuje výmenu dievčaťa za tanec a svoju dohodu podtrháva bodnutím katany do tela mladej Sakury so slovami, že „ju Akane stále môže mať po tom, čo mu zatancuje.“

Tanec samotný zhypnotizuje celú armádu a Akane opláca smrť mladej Sakury. Maeve medzitým použije svoj nový hlas a na samotnom konci epizódy sme svedkami vyvražďovačky celej armády s litrami krvi, na ktorej chuť pri prišiel aj sám Tarantino. Prečo Maeve objavila svoju schopnosť až teraz?

Mimochodom, otázkou ostáva scéna s vysielačkou. Tej sa Lee zmocnil, zatiaľ čo išiel na potrebu a my sme zvedaví, či tento neočakávaný ťah prinesie nejaké ďalšie problémy či tajomstvá.

Druhá dejová linka epizódy je o čosi kratšia a sleduje Dolores a Teddyho. V scéne na poli dievčina spomína na svoje stádo kráv a chorobu prenášanú muchami. Pýta sa Teddyho, ako by problém vyriešil, a hoci jeho odpoveď nie je totožná s riešením, aké Dolores s otcom použila, Dolores Abernathy sa o alternatíve rozhodne popremýšľať.

Vitajte v Shogun Worlde! 5. epizóda Westworldu plná samurajov a ninjov odkrýva vražednú schopnosť Maeve, ale aj šokujúci krok Dolores
Zdroj: HBO

Teddy chce jednoducho niekam utiecť a založiť si rodinu. Po sekvencii nabitej sexom (dvojica ho spolu neskúsila už vyše tridsať rokov) ústredná protagonistka chápe, že jej city neboli naprogramované, ale skutočné.

Obaja súhlasia, že videli jeden druhého. To však pre Teddyho neznamená, že spolu utečú na farmu a začnú žiť spoločný život.

Namiesto toho je Teddy odvedený do miestnosti s hnijúcim telom a Dolores podniká radikálny krok. Spolu s podporou začína prepisovať kód v hlave svojho partnera, aby bol pripravený na to, čo sa stane v nasledujúcich dňoch, a aby Dolores od toho momentu poslúchal na slovo.

 

Piata epizóda funguje na výbornú až na miestami mierne nedotiahnutý scenár a sme zvedaví, akým smerom sa bude príbeh vyvíjať ďalej. Páčila sa aj vám?

Domov
Zdieľať
Diskusia