Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2018, 20:43
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

Streamovať začal preto, lebo sa cítil osamelý. Donato Moriconi sa dnes streamovaním živí a patrí medzi najznámejších na Slovensku (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI TWITCH
Uložiť Uložené

Vďaka zaujímavej osobnosti a cieľavedomosti si vytvoril komunitu ľudí, ktorí ho dennodenne sledujú. Donato si žije podľa svojich pravidiel a lepšie mu ani nemôže byť.

Asi to poznáš. Namiesto telky si večer pustíš vysielanie svojho obľúbeného streamera, ktorý pravdepodobne hrá nejakú hru a komunikuje s četom. Na Slovensku máme niekoľko úspešných streamerov a my sme sa s jedným z nich stretli. Poznáš Donata? Ak nie, spoznáš, ak áno, určite sa o ňom dozvieš niečo nové. 

 

Ahoj, môžeš sa pre tých, ktorí ťa nepoznajú, predstaviť?

Ahoj, volám sa Donato Moriconi, pochádzam z Bratislavy, narodil som sa tu a žijem tu dlho. Moje meno je trochu nezvyčajné, pretože otec je Talian. Meno Donato pochádza z juhu Talianska a znamená dar boží

 

Getting ready for my 6th 24h livestream #donatolive #twitch /photo by @ampersand4ever

Príspevok, ktorý zdieľa donatolive (@donatomoriconi),

Odkedy streamuješ a ako si sa k tomu dostal?

Na Twitchi streamujem od roku 2015. Začínal som v izbe s tým, že som sa cítil osamelý, pretože som sa rozišiel s frajerkou a z jedného dňa na druhý som sa nemal na koho obrátiť. Tak mi napadlo, že toto by bola fajn forma komunikácie so svetom, od ktorého som bol dosť dištancovaný, keďže som vo vzťahu veľmi nekomunikoval so svojím okolím. Problém však nastal, keď som doma zapol počítač a zistil, že mám internet, ktorý je nepoužiteľný na streamovanie. Vyriešil som to pôžičkou a nechal som si ako jediný na zákazku zaviesť optický internet. Tým pádom som nechal kopať káble až k môjmu domu. Moje presvedčenie streamovať bolo naozaj veľké už v roku 2015

Odporúčané
Finále medzinárodnej CS:GO ligy Y-Games PRO Series je už dnes podvečer. Kto získa najväčšiu finančnú výhru z balíka 41-tisíc eur? Finále medzinárodnej CS:GO ligy Y-Games PRO Series je už dnes podvečer. Kto získa najväčšiu finančnú výhru z balíka 41-tisíc eur? 8. júla 2022, 10:30

Ku dnešnej podobe streamu som sa dostal hlavne vďaka tvrdej práci, veľkej obete, cieľavedomosti a jednoducho som išiel dopredu aj napriek prekážkam v ceste, ako bola škola a moja emocionálna nestabilita. Stream ma vlastne vyliečil zo všetkých svojich útrap. 

Pracoval si predtým niekde? 

Áno, pracoval som 4 roky ako tlmočník. Moja mama ma vlastne odporučila. Nemal som síce 8 hodinovú pracovnú dobu, ale bola to práca. Ovládam angličtinu, nemčinu a tiež taliančinu. Oproti normálnej práci sa cítim veľmi slobodný, nezávislý a plný energie vstávať s pocitom, že ma niečo baví. 

 

Lovin’ my job #donatolive #bratislava #tsg @ridetsg

Príspevok, ktorý zdieľa donatolive (@donatomoriconi),

Keďže tvojou prácou je streamovanie, si spokojný s finančným ohodnotením? Čo pre teba znamenajú peniaze a ako sa tvoje ohodnotenie počas rokov zmenilo?

Moja odpoveď bude veľmi zvláštna. Financie vnímam ako prostriedok k tomu, aby som mohol robiť to, čomu sa venujem, ale nikdy pre mňa nie sú podmienkou a nedávam im veľký význam. Nechcem byť ovplyvňovaný v tom, čo ma baví. Úprimne neviem povedať, ako som na tom bol ohľadom minulých rokov. Veril som, že ak by som pozeral práve na financie a podobné veci, tak by ma to dokázalo natoľko ovplyvniť, že by som nedokázal robiť svoju prácu úprimne a od srdca. 

Máš nejaký harmonogram pre vysielanie alebo zapneš kameru, kedy sa ti zachce?

Väčšinou ma majú ľudia možnosť nájsť na Twitchi podvečer a v noci. Snažím sa streamovať od 6 do 11 a potom už závisí od konkrétnej situácie, či som vonku alebo doma. Pre mňa znamená jeden stream minimálne 5 hodín. Diváci si pri ňom dokážu oddýchnuť, porozprávať sa so mnou a zabaviť sa. Keď som začínal, tak som vysielal každý deň a to dokonca 12 hodín po dobu jedného roka. Mal som priemernú dobu vysielania 9 hodín, ale teraz sa to našťastie znížilo na 5, pretože robím aj iné veci, ktoré nie sú až také vhodné na streamovanie. 

Čím sa líšiš od iných streamerov? 

Každý jeden streamer je unikátny tým, že do streamu dáva svoju konkrétnu osobnosť. Povedal by som, že z veľkej časti tým, že ho robím ja a som aký som, a to značne ovplyvňuje aj to, aký je stream. A čím sa konkrétne líšim, to si treba prísť pozrieť naživo. 

Rozprávať sa s kamerou na ulici je pre viacerých ľudí divné a nepochopiteľné, pokiaľ nevedia, čo znamená stream. Aké boli tvoje začiatky IRL streamovania? Hanbil si sa?

Streamoval som nespočetné hodiny doma za počítačom a po nejakom čase som cítil, že vyhorievam a hry ma prestávajú baviť. No napriek tomu ma streamovanie a interakcia ľudí bavila. Preto som sa spýtal samého seba, či v tom chcem pokračovať ďalej alebo radšej skončím. Hlavná myšlienka streamovania je, že ťa to musí predsa baviť. Tak som skúšal prvé streamy na telefóne, kde som sa cítil veľmi zvláštne pri nejakej interakcii s človekom. Hanbil som sa chodiť s vystretou rukou na verejnosti.

 

‍♂

Príspevok, ktorý zdieľa donatolive (@donatomoriconi),

To, ako sa na mňa okoloidúci pozerajú, ma nezaujíma. Robím to hlavne pre mojich ľudí, ktorí ma sledujú, podporujú. Tým by sa mali riadiť aj ostatní, ak sa chcú niečomu venovať. Rob to, čo ťa baví a nepozeraj na to, čo o tebe hovoria ostatní. V mojom prípade je to extrém, keďže ja sa niekedy aj hodiny rozprávam s kamerou "sám so sebou" a vediem rozhovory. Som veľmi sociálne citlivý a možno mi k tomu dopomohla úspešne vyštudovaná psychológia. Nerobí mi problém dávať sa do pozície, v ktorej by sa viacerí ľudia cítili zvláštne. Ja som schopný teraz vstať na stoličku, popriať všetkým pekný deň a vôbec nič mi to neurobí. Časom si zvykneš. Ja žijem pre seba, aby som svoj život prežil čo najlepšie a najzaujímavejšie s tým, že neobmedzuje nijako svoje okolie a nepoškodzuje život ostatným. 

Čo ťa najviac baví pri streamovaní a čo si myslíš, že baví divákov?

Najviac ma baví robiť veci, ktoré ma tešia a napĺňajú. Keď ostatní vidia moju úprimnú, panenskú radosť. Nedá sa byť stále šťastný a pozitívny. Ja svoje vysielanie vediem štýlom toto je môj zdielaný život a moje životné skúsenosti naživo. Ide o určitú formu teleportu. Môžem s tebou zdieľať zážitky, tiež spoznávať krajiny, ako napríklad keď som začínal IRL, tak som stream odštartoval vo veľkom. Precestoval som Európu, bol som v Taliansku, Holandsku, Nemecku. Myslím, že mať možnosť vidieť realitu takú, aká je a necenzurovanú, je práve tá vzácnosť, prečo sledovať môj stream, pretože dnes už je všetko sponzorované, platené, politicky korektné, populistické a ja dbám hlavne na to, aby sa moja myšlienka držala od začiatku. A presne to ma baví. Unikátny moment prítomnosti zdieľaný so svetom. 

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Vstávam, kedy chcem a robím, čo uznám za vhodné. Stretávam sa s ľuďmi, na ktorých sa teším a streamujem zaujímavé veci. Žiadny deň nie je rovnaký, pretože vždy mám chuť na niečo iné. Prioritou je žiť podľa toho, ako to cítim, pretože od toho úplne závisím. Najviac dbám na to, aby som robil veci, ktoré v tej danej chvíli cítim. Možno si niekto povie, že konám nezodpovedne, ale ja to vnímam ako ultimátnu podmienku byť šťastný.

Odporúčané
Andrej Bičan: Začal som streamovať Fortnite, gamingu sa venujem od 90. rokov. Vnímam, že televízia postupne zomiera (Rozhovor) Andrej Bičan: Začal som streamovať Fortnite, gamingu sa venujem od 90. rokov. Vnímam, že televízia postupne zomiera (Rozhovor) 24. januára 2021, 12:30

Moja práca a teda streamovanie je prepojené s tým, že ak som šťastný, môžem robiť šťastných aj ostatných. Opak by ľudí nebavil a nenapĺňal. Pokiaľ niekto podporuje môj kanál, tak ja hovorím, že patrí do organizácie za lepším zajtrajškom a bola založená preto, aby som sám sebe pomohol, pretože som bol emocionálne vyprahnutý a potreboval som iný svet. Nevidieť realitu takú, aká je. Teraz už som dostatočne silný čeliť akýmkoľvek problémom alebo neistotám v mojom živote. Aj za to vďačím streamu a ľuďom, ktorí ma podporili, pretože mi pomohli mať lepší zajtrajšok. Teraz sa snažím tú myšlienku posúvať dopredu a pomôcť človeku, ktorý sa cíti zvláštne a vzdal sa viery, že naša spoločnosť mu môže byť prínosom. Svet je totiž svojím spôsobom veľmi osamelý. 

Domov
Zdieľať
Diskusia