Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2018 o 20:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

10 vecí, ktoré by si mal pre istotu odstrániť zo svojho Facebooku. Netreba zbytočne zvyšovať riziko zneužitia tvojich osobných údajov

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Sociálna sieť spája, ale vytvára aj priestor na nepríjemnosti.

Na sociálnu sieť sme si postupom rokov zvykli natoľko, že sme často nemali problém zveriť jej aj tie najosobnejšie údaje. Milióny ľudí momentálne panikária, pretože sa boja o svoje citlivé dáta po tom, čo na verejnosti vyšli správy o zneužitých účtoch. Facebook je síce miesto, kde sa môžeme rýchlo a ľahko stretávať so svojimi priateľmi, ale nikdy si človek nedokáže byť istý, či sociálna sieť chráni jeho údaje úplne spoľahlivo. Aj preto sa v terajšej situácii treba zamyslieť a pri pohľade na svoj profil prehodnotiť, čo v skutočnosti treba Facebooku zveriť do opatery a čo by radšej malo zostať v bezpečí tvojej hlavy.

10 vecí, ktoré by si mal pre istotu odstrániť zo svojho Facebooku. Netreba zbytočne zvyšovať riziko zneužitia tvojich osobných údajov
Zdroj: Pixabay

Fotografie tvojej letenky

Je pochopiteľné, že väčšina z nás by sa chcela na sociálnych sieťach pochváliť so svojou cestovnou horúčkou, ale existuje jedno základné pravidlo, ktoré treba dodržiavať. Na Facebook či Instagram netreba pridávať fotografie tvojej letenky, najmä časti so špeciálnym kódom, pretože je unikátny a bol vytvorený len a len pre teba. Nikto ti síce let v tej rýchlosti neukradne a neprejde cez kontrolu skôr ako ty, ale môže sa prostredníctvom kódu dostať priamo cez leteckú spoločnosť k tvojim súkromným informáciám.

Informácie o tvojej kreditnej karte

Kreditná či debetná karta je tvojím spojením s finančným svetom na internete. Netreba sa báť platieb pomocou kariet na zabezpečených stránkach a obchodoch, ale na Facebooku väčšinou niet dôvodu ukladať si informácie o nej, ak nevlastníš veľkú stránku a nepotrebuješ zadávať reklamy. Nechceš predsa, aby sa pri potenciálnom úniku údajov dostali informácie o tvojej karte do nesprávnych rúk.

Tvoju vzťahovú situáciu

Pre niekoho to možno môže byť užitočné, ale pri dlhšom zamyslení neexistuje snáď ani jeden logický dôvod, prečo by mal Facebook vedieť, či si slobodný alebo zadaný. Pri tomto bode nie je bezpečnosť až tak v popredí, avšak vzťahovú situáciu treba riešiť najmä v offline svete bez toho, aby si ju musel vešať na nos ľuďom na sociálnych sieťach. Jedine, že by si sa svojím partnerom chcel pochváliť.

Informácie o dovolenke

Človek sa rovnako ako pri letenke chce pochváliť svojou zahraničnou cestou. Ani vo sne by mu nenapadlo, že by niekto mohol sledovať jeho aktivitu a vystriehnuť dokonalý moment, kedy zaútočiť. Poisťovne dokonca už odmietajú preplácať škodu vzniknutú pri lúpeži obydlí, ak si ich majitelia zavesili na internet presné informácie o tom, kedy odchádzajú a kedy sa zase vrátia. Svoju dovolenku si radšej nechaj pre seba.

10 vecí, ktoré by si mal pre istotu odstrániť zo svojho Facebooku. Netreba zbytočne zvyšovať riziko zneužitia tvojich osobných údajov
Zdroj: Search Engine Land

Svoje umiestnenie

Aplikácie a najmä Facebook ťa dnes neustále otravujú s otázkami, aby si im umožnil sledovať tvoje umiestnenie. Snažia sa ti vraj dokonale prispsôbiť svoje služby, ale v skutočnosti im pomáhaš maximalizovať potenciálny profit. Ak zdieľanie umiestnenia povolíš aj z vlastného obydlia, na internete aj cudzím ľuďom oznamuješ svoju skutočnú adresu, čo nie je najrozumnejšie.

Svojho šéfa

Stovky ľudí už prišli o prácu len preto, že si na svojom Facebooku nechali medzi priateľmi vlastného šéfa a potom si nedali pozor na to, čo lajkujú, zdieľajú alebo pridávajú. Tvoj šéf vie veľmi jednoducho nazrieť na tvoju nástenku a pokochať sa príspevkami o tom, aký je hlupák. Ak teda nevieš, ako mu v nastaveniach obmedziť možnosť vidieť tvoje príspevky, potom ho radšej rovno zmaž.

Fotografie tvojich mladých rodinných príslušníkov

Aj keď si to možno teraz ani neuvedomujeme, naše deti raz budú sledovať životy svojich rodičov aj pomocou Facebooku. Už dnes si preto treba dávať pozor na to, čo o svojich malých rodinných príslušníkoch na sociálne siete pridávaš. Tvoje dieťa či malý súrodenec raz začne používať sociálne siete a ak o ňom dnes zdieľaš trápne situácie či nevhodné fotografie, možno ti raz určite nepoďakuje.

Veľkú časť svojich priateľov

Na Facebooku existuje množstvo užívateľov, ktorí si ľudí medzi svojich priateľov pridávajú len tak zo zábavy. Nezáleží im na tom, či sa s človekom videli len raz v živote, alebo sa dokonca ani nevideli, akceptujú jeho žiadosť a potom mesiace sledujú nudné statusy o človeku, ktorý ich vlastne nezaujíma. Viaceré štúdie preukázali, že človek vie udržiavať priateľské vzťahy približne len so 150 ľuďmi naraz, a tak možno nastal čas premazať tvojich 3500 priateľov.

10 vecí, ktoré by si mal pre istotu odstrániť zo svojho Facebooku. Netreba zbytočne zvyšovať riziko zneužitia tvojich osobných údajov
Zdroj: Mashable

Telefónne číslo

Sociálna sieť síce existuje aj na to, aby ťa mohli kontaktovať starí kamaráti či potenciálni zamestnávatelia, ale na čo verejne zdieľať svoje telefónne číslo? Množstvo ľudí by ho vedelo veľmi jednoducho zneužiť pri registráciách do rôznych služieb, alebo by ťa mohli začať otravovať úplne cudzí ľudia. A to nehovoríme ani o potenciálnom riziku neustáleho vyvolávania zo strany rôznych marketingových spoločností.

Dátum narodenia

Možno si povieš, že ako by bez zverejneného dátumu narodenia vedeli tvoji priatelia, kedy máš narodeniny, ale je to skutočne tak? Dátum narodenia je veľmi citlivou a dôležitou informáciou o tvojej identite, a tak jeho zverejnenie rovnako zvyšuje risk zneužitia tvojich osobných údajov. Je zrejme lepšie spoliehať sa na kamarátov, ktorí vedia, kedy oslavuješ narodeniny, namiesto desiatok generických správ od náhodných ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia