Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2018 o 21:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vyvŕtali jej dieru do lebky a porodila až po smrti v rakve. Stredoveká žena zaujala archeológov kvôli unikátnej kombinácii

ZAUJÍMAVOSTI DIEŤA STREDOVEK
Uložiť Uložené

Odborníci niekoľko rokov študovali, ako prebiehala smrť a následný pôrod stredovekej ženy.

Spojenie archeológie a medicíny umožňuje vždy objaviť fascinujúce poznatky. Neďaleko talianskeho mesta Imola našli archeológovia ešte v roku 2010 viacero hrobov z čias skorého stredoveku a v jednom z nich ležali aj pozostatky človeka, medzi ktorého nohami našli vedci maličké zostatky kostí. Až po rokoch výskumu mohli s istotou oznámiť, že nešlo o pozostatky matky a dieťaťa, ktoré boli uložené v konkrétnej forme. Pravda bola oveľa hrozivejšia, pretože pozostatky skutočne patrili matke a dieťaťu, ale v čase pohrebu bolo dieťa ešte stále v bruchu.


Vedcom sa nepodarilo zistiť, ako presne matka zomrela, ale získali aspoň približnú predstavu. Zrejme necelý týždeň pred smrťou a pohrebom jej bola do lebky vyvŕtaná diera, čo značí, že pravdepodobne podstúpila operáciu mozgu. Vŕtanie dier cez lebku až priamo do mozgu bolo v stredoveku mimoriadne časté a lekári pomocou zákroku riešili široký záber zdravotných problémov. Medzi nimi aj komplikáciu pri tehotenstve s názvom eklampsia, ktorou zrejme mŕtva žena trpela. Medzi jej symptómy patria silné kŕče, vysoká teplota a zvýšený krvný tlak, čo sa v minulosti liečilo práve zásahom do lebky.

Odporúčané
Zakladateľka Lion Diet jedla šesť rokov len steaky. Na svoju diétu nedá dopustiť, podľa dietológa je životunebezpečná Zakladateľka Lion Diet jedla šesť rokov len steaky. Na svoju diétu nedá dopustiť, podľa dietológa je životunebezpečná 26. mája 2024 o 9:30

Kombinácia vŕtania do lebky a posmrtného pôrodu archeológov zaujala, pretože ide o unikátne spojenie. Aj keď nevedia povedať, prečo žena zomrela, s určitosťou dokázali, že pri pohrebe boli žena aj dieťa mŕtve. Znamenalo to, že mŕtve dieťa sa z matkinho tela dostalo až po jej smrti, čo mali zapríčiniť posmrtné biologické procesy. Pod ich tlakom prebehol pôrod dieťaťa, a tak jeho maličkú kostru našli archeológovia v hrobe spoločne s matkou.


Domov
Zdieľať
Diskusia