Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
4. marca 2018, 16:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Patrí ananás na pizzu? Vyriešili sme jednu z najväčších gastronomických záhad

GASTRO PIZZA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Pokúsili sme sa nájsť odpoveď na jednu z najkomplikovanejších otázok, ktoré v súčasnosti trápia ľudstvo.

Pred pár dňami sme vám priniesli článok o novinke na trhu, ktorou je mrazená čokoládová pizza. Aj keď bolo naším cieľom len informovať, rozhodli sme sa ju zároveň ochutnať a výsledok sa tešil vašej obrovskej pozornosti. Ak ste ju už od vtedy stihli kúpiť, určite nám v komentároch dajte vedieť, či vám chutila. 

Dnes sa však pokúsime nájsť odpoveď na komplikovanejšiu otázku, ktorá ľudstvo trápi už veľa dlhých rokov. O tom, či patrí ananás na pizzu, existujú dokonca početné výskumy, vyjadrenia etablovaných šéfkuchárov a nekonečné diskusie skalných fanúšikov aj hejterov. V konečnom dôsledku samozrejme platí, že je každého slobodnou voľbou, akú variantu pizze zvolí a nikomu nemôžeme diktovať, čo mu má chutiť, no aj napriek tomu sme sa rozhodli pre malý test.

Zaujímalo nás totiž, či dokáže preslávená pizza Hawai potešiť chuťové poháriky napríklad aj kvalitou surovín v prípade, že si ju dáme v tých najvyššie hodnotených reštauráciách. Žiaľ, tie najlepšie pizzérie v Prahe v ponuke nič s ananásom nemajú, a tak sme sa rozhodli vyskúšať donášku.

Odporúčané
Najlepšiu neapolskú pizzu robia v Bošanoch. Majiteľ Janči nám v kuchyni ukázal, ako ju pripraviť Najlepšiu neapolskú pizzu robia v Bošanoch. Majiteľ Janči nám v kuchyni ukázal, ako ju pripraviť 18. decembra 2023, 12:30

Postup bol pri tom úplne jednoduchý, otvorili sme si Damejidlo a vybrali tri najlepšie prevádzky, v ktorých mali v ponuke aj Hawai. Všetky tri reštaurácie sa tešili hodnoteniu nad 87%, aj keď z vlastných skúseností pripúšťame, že nie vždy musí byť toto číslo úplne relevantné. No pre naše potreby zároveň úplne dostačujúce. 

Pizze sme si objednávali v sobotu - 24.2.2018 medzi 20:30 a 20:45. Teda v čase, kedy služba ponúka suverénne najviac rôznych reštaurácií.

Patrí ananás na pizzu? Vyriešili sme jednu z najväčších gastronomických záhad

vľavo -  Pizza Fabbricia - 130 Kč / 5,12 Eur

 v strede - Puzzle Pizza - 140 Kč / 5,50 Eur

vpravo -  PizzBurg - 129 Kč / 5,08 Eur

Áno, pôvodne sme si aj my mysleli, že každú z pízz budeme hodnotiť a komentovať osobitne. V konečnom dôsledku, ako máte možnosť vidieť sami, by to ale bolo úplne zbytočné. Síce sme si objednávali z troch rôznych mestských časti Prahy, výsledky sa však na seba podobajú až veľmi nápadne a veľmi podobne aj chutili, takže to môžeme zhrnúť do jednej "recenzie", ktorá bude zároveň našou odpoveďou, či patrí ananás na pizzu. 

Nebudeme hodnotiť čas trvania donášky, spôsob, akým bolo jedlo zabalené, ani žiadne iné služby spojené s konkretnými prevádzkami a už vôbec ich medzi sebou porovnávať.

Začnime priamo od cesta. Že majú všetky tri prevádzky relatívne vysoké percentá, sa v tejto disciplíne osvedčuje a po tejto stránke veľa vytýkať nemusíme, no vo všetkých prípadoch som pri prvom súste cítil akúsi vlhkosť, z ktorej som najprv podozrieval krabicu. Okrem týchto troch sme si však z najlepšie hodnotenej (Puzzle Pizza) objednali aj verziu so salámou (aby sme sa naozaj najedli) a tá problémom s vlhkosťou netrpela

Odporúčané
KVÍZ: Uhádni druh pizze len podľa obrázku. Si skutočný znalec tejto talianskej pochúťky? KVÍZ: Uhádni druh pizze len podľa obrázku. Si skutočný znalec tejto talianskej pochúťky? 18. novembra 2023, 10:00

Čo sa týka ingrediencií, tak paradajkový základ ani v jednom prípade neurazil, no ani nenadchol a rovnako je na tom aj mozzarela. Už na prvý pohľad zdieľajú reštaurácie rovnakú značku šunky, našťastie tú správnu značku. Vo všeobecnosti však kombinácia cesta a základných ingrediencií bola zvládnuteľná. Jediný problém predstavoval vo všetkých troch prípadoch konzervovaný ananás, ktorý nebol ani šťavnatý, ani horúci a už vôbec chuťou neprípominal obľúbené ovocie. Vysušená dužina s pachuťou konzervy a umelého nálevu.

Patrí ananás na pizzu? Vyriešili sme jednu z najväčších gastronomických záhad

Ak by sme to mali zhrnúť, tak pizza Hawai by možno nebola zlá voľba v prípade, že by si niekto dal záležať na jej príprave a naservíroval vám ju s čerstvými prísadami. To sa však nikdy a za žiadnych okolností nemá dôvod stať. Preto najlepšie pizzérie neponúkajú vo svojom menu ananás, a preto ho všetci tvoji blízki aj profesionálni šéfkuchári odcudzujú. Výsledok? Ananás na pizzu jednoducho nepatrí. 

Do komentárov nám pokojne napíš, aký je tvoj názor. 

Domov
Zdieľať
Diskusia