Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. októbra 2016, 18:14
Čas čítania 0:00
Michal M.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich

ZAUJÍMAVOSTI PIZZA
Uložiť Uložené

Pizzerií je v Prahe viac než dosť, rovnako ako v ostatných našich veľkých mestách. Nájsť tú správnu je ale ako hľadať ihlu v kope sena. Podarilo sa nám?

Poznáte nejaké iné ne-československé jedlo, ktoré by bolo v týchto našich dvoch krajinách tak populárne, ako je pizza? Nepoznáte. Mohli by ste namietať kebabom, ten ale na svojej sile nabral až v posledných rokoch a určite nemal na miestnu gastronómiu taký vplyv, ako má už dobrých 25 rokov práve pizza. Pravdepodobne nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že každá druhá-tretia reštaurácia, ktorá vznikla od roku 1995 do 2005, bola práve pizzeriou. Alebo aspoň bola nejakou inou reštauráciou, ale robili tam aj pizzu. 

Dôvod tejto československej lásky k talianskemu pokrmu je asi jednoduchý. Pizza sa dá pripraviť veľmi ľahko, veľmi lacno, dá sa veľmi rozsiahlo prispôsobiť regionálnym chuťovým preferenciám a to všetko za doslova pár minút – no a povedzme si úprimne, tento súhrn vlastností je snáď snom každého lokálneho podnikateľa!

Teraz sa ale nebavíme o Košiciach ani Bratislave, ale o meste, kde to bolo s jedlom už od začiatku na výrazne odlišnej úrovni. O Prahe. To je mesto, kde je viac ako jedna skutočne dobrá pizzeria (čo sa nedá povedať o zvyšných dvoch menovaných usadlostiach), klientela je prirodzene náročnejšia, má o trocha viac peňazí, samozrejme, treba rátať s obrovským množstvom turistov. Pizzerie sú v Prahe vyslovene stovky, väčšina z nich je bohužiaľ na mimoriadne biednej úrovni, no my sme sa z nich pokúsili vybrať tie úplne najlepšie. Výber súťažnej deviatky reštaurácií prebiehal kombinovane – pomohol Yelp či Tripadvisor, lokálne rebríčky, ale aj moje znalosti a slová gastronomicky relevantného okolia. Samozrejme, neprehlasujeme tento výber za univerzálne správny a ak si mysliš, že sme nejaký podnik vynechali a určite sme nemali, daj nám vedieť v komentároch. Keď sa nazbiera dostatok tipov, môže pokojne prísť druhé kolo.

Metodika testovania bola jednoduchá – v každej pizzerii som si objednal jednu margheritu, čiže pizzu, ktorá sa skladá z paradajkového základu, mozzarelly a bazalky. Nie nadarmo sa hovorí, že práve na tejto najzákladnejšej pizzi spoznáte všetky kvality a nekvality daného podniku. Žiadna z uvedených reštaurácií o mojej návšteve nevedela vopred a nijakým spôsobom nemala možnosť do recenzií zasiahnuť.


9. Giovanni

Kožná 11

165,- CZK (6,- EUR)

23. 09.

V jednej z úzkych, zašitých uličiek v úplnom centre hlavného mesta sa nachádza talianska Ristorante Pizzeria Giovanni, ktorá sa teší slušnej návštevnosti od turistov, ale aj miestnych. Menu je úplne štandardné, skladá sa z pizze, cestovín a šalátov, ceny sú mierne turistické, no stále relatívne nízke vzhľadom na ostatné európske metropoly. Prostredie zvnútra ani zvonka ničím nevyniká ani nepoteší, obsluha je tu priemerná (pre slovenských čitateľov: pražská priemerná obsluha je ekvivalentom nadštandardnej bratislavskej).

Pizza u Giovanniho veľmi dobre nedopadla. Cesto nebolo práve chrumkavé, skôr ťahavé a bez chuti, čo určite nepoteší. Paradajková omáčka tu bola najmenej výrazná zo všetkých recenzovaných pizzerií, pozitívom bola aspoň čerstvá mozzarella. Je vždy fajn, keď sa podnik rozhodne pre čerstvú verziu kľúčovej suroviny a nesiahne po sušenej, strúhanej tehle.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

8. La Picola Perla

Perlová 6

139,- CZK (5,- EUR)

17. 09.

Perla je veľmi obľúbenou reštauráciou opäť v úplnom centre Prahy, do ktorej chodí kvôli jej talianskej kuchyni každý večer kopec ľudí. Inak tomu nebolo ani v deň mojej návštevy, celý dvojpodlažný podnik kompletne naplnený, na stôl sme museli 10-15 minút čakať. Prostredie je tu... talianske. Prehliadka najvyššieho vkusu to teda nie je, ale aj tak je tam toľko ľudí, že interiér ani poriadne nevidíte. Rovnako talianska je aj minimálne časť obsluhy a pizzaiolo. 

Margherita v La Picola Perla nebola úplne ideálna. Hoci cesto stálo za to, malo chuť aj konzistenciu, zvyšné dva body margheritového trojuholníka značne pokulhávali. Paradajková omáčka mohla byť pokojne výraznejšia, no väčším problémom bol syr v podobe sušenej, strúhanej mozzarelly. To bola skutočne veľká škoda.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

7. Grosseto

Francouzská 2

142,- CZK (5.30,- EUR)

07. 09.

Ak sa nemýlim, Grosseto je pizzeria s jednou z najdlhších tradícií pôsobenia v Prahe - existuje už takmer 20 rokov, dnes v štyroch rôznych lokalitách. Ja som sa vybral do tej "klasickej" na Vinohradoch so skvelou a priestornou letnou terasou, ktorá sekunduje podobne príjemným vnútornym priestorom. V Grossete si môžete okrem fajn pizze a cestovín vybrať aj z relatívne skromnej ponuky teľacieho, rýb či šalátov a aby ste si našli miesto na sedenie aj v silnejšie dni, rezerváciou stola určite nič nepokazíte.

Pizza bola fajn, určite nijakým spôsobom neurazila, surovinami rozhodne nikto nešetril. Cesto bolo úplne tenučké, žiaľ až príliš, čiže nasiaklo vlhkosťou omáčky a čerstvej mozzarelly, čím stratilo všetku chuť, textúru a schopnosť držať ostatné ingrediencie "nad vodou". Menším problémom bola aj paradajková omáčka samotná, ktorej chuť bola extrémne výrazná, až ostro (nie pálivo) kyslá. Áno, paradajky majú byť samozrejme na margherite cítiť, ale toto bolo fakt priveľa. Syr bol ale skvelý, chuť omáčky dokázal miestami zjemniť.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

6. Freshpoint

Nám. Svobody 1

90,- CZK (3.50,- EUR)

08. 09.

Freshpoint je super. Má fajn lokalitu, hoci nie je v centre, dobré kombinácie, špecifickú a priateľskú obsluhu, malú vonkajšiu terasu, s radosťou vám predajú aj veľký slice za úplné drobné,... keď som pred rokmi ešte pracoval nablízku, rád som sa tam zastavil. Ceny sú tu neporovnateľné so všetkými ostatnými zúčastnenými, ale tak isto je neporovnateľná aj veľkosť priestoru na sedenie či počet obsluhujúcich. 

Moja margherita pristála na stole po dosť dlhom čakaní a bola viac či menej v poriadku – za tie peniaze určite viac ako menej. Cesto vo Freshpointe má ešte určite ďaleko k dokonalému, ale malo férovú konzistenciu aj chuť. Paradajková omáčka bola, podobne ako v Grossete, mimoriadne výrazná a ešte jej aj bolo príliš mnoho v pomere k čerstvej mozzarelle. Určite tam ale zájdite na niektorú z iných pízz, Freshpoint je fajn.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

5. Alforno Foccaceria

Petrské náměstí 4

178,- CZK (6.60,- EUR)

25. 09.

Pri tomto podniku sme sa už asi prehupli (what a worrrd) do kategórie s poriadne vysokým chuťovým štandardom a v podstate ktorákoľvek pizza, ktorú si od nasledujúcich priečok dáte, bude skvelá. Alforno je talianska reštaurácia, ktorá predáva a pečie najmä foccaciu – tradičné kysnuté pečivo, ktoré keď je upečené správne, tak je aj samo o sebe jedným z totálnych klenotov talianskej kuchyne. O nič menej sa tu ale pravdepodobne nepredá ani pizze, aká teda bola?

Výborná! Cesto bolo chutné a chrumkavé, paradajková omáčka bola taktiež na úrovni, mozzarella bola čerstvá a ťahavá. Nemám k tejto margherite žiadne výrazné výhrady, ak by takáto pizzeria bola napríklad v Bratislave, je spoľahlivo najlepšou v meste. A to sme na piatom mieste v pražskom rebríčku.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

4. Pepe Nero

Bílkova 4

170,- CZK (6.30,- EUR)

20. 09.

Z nášho výberu je Pepe Nero určite pizzeria s najluxusnejšou lokalitou, doslova len pár krokov od most legendary Pařížskej, čiže po tvojom nákupe u Louieho a Hermés sa môžeš pokojne presunúť sem – sklamaný nebudeš. Prostredie je tu určite najpríjemnejšie zo všetkých zatiaľ menovaných, jedálny lístok tu pokračuje aj ďaleko za hranice pizze, fľaša vody tu samozrejme stojí, ako sa v Prahe všade sluší, tak sto korún.

Tuto už má pizza silno neapolské črty, poriadne cesto s chuťou a chrumkavosťou a stred s úplne roztopeným syrom v jemnej paradajkovej omáčke. Je na vás, či chvíľu počkáte, kým topping stuhne a zjete to vcelku alebo sa do toho pustíte hneď s príborom a kúsky si máčate v roztopenom syre s paradajkami a olivovým olejom, ktoré padajú z pizze. Tak či tak, Pepe Nero je už vysoká liga, ktorá určite nesklame.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

3. Wine Food Market

Strakonická 1

119,- CZK (4.40,- EUR)

09. 09.

Smíchovský Wine Food Market nie je nič iné než skvelosť. Síce miestami trochu drahá, ale skvelosť. Koncept klasickej talianskej tržnice s reštauráciou, predajom čerstvých rýb, talianskych potravín, kvetinárstvom či cukrárňou v nádherne autentickom kabáte je niečo, čím neurazíte ani nesklamete fakt nikoho. Vezmi sem frajerku, ochutnajte spolu zopár chodov, fľašu lambrusca, potom jej kúp kvety, zober na náplavku, all that. 

Vo Wine Foode má pizza taktiež neapolské korene a mimoriadne chutné cesto, ktorého je síce dosť, no vôbec nie je suché. Paradajková omáčka je tu výnimočne dobrá, všetko spolu dokopy hrá tak, ako hrať má, akurát tá mozzarella mohla byť trocha výraznejšia. To ale nič nemení na tom, že ju jednoznačne treba prísť ochutnať.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

2. Pizza Nuova

Náměstí republiky

198,- CZK (7.30,- EUR)

15. 09.

Snáď ste si nemysleli, že vynecháme reštauráciu zo siete Ambiente len preto, že sú sieťou. Hoci na nich kôpka ľudí má z nejakého bizarného dôvodu veľmi ťažké srdce, ja som odjakživa ich priaznivcom – pretože odjakživa sú synonymom kvality a pridanej hodnoty vo všetkých zmysloch. Nuova si už roky drží svoje miesto vysoko, majú skvelú lokalitu, nádherné priestory a pozoruhodné jedlo.

Vzhľadom na to, že táto pizzeria je držiteľom certifikátu Vera Pizza Napoletana, servíruje neapolskú pizzu. Neskutočne chutné cesto s bohatými okrajmi, adekvátne množstvo výbornej paradajkovej omáčky a čerstvý syr. Tentokrát výnimočne nie mozzarella, ale fior di latte, čo je viac než podobný typ talianskeho jemného, vlhkého syra. V skratke, ak chcete ísť v úplnom centre na najlepšiu pizzu, choďte do Nuovy.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal

1. San Carlo

Dittrichova 20

175,- CZK (6.40,- EUR)

18. 09.

Tak a máme víťaza, ktorým je pizzeria San Carlo neďaleko Tančícího domu. Pomerne nenápadný podnik, ktorý sa z veľkej väčšiny nachádza v podzemí nie práve najrušnejšej ulice, je rovnako ako Nuova držiteľom certifikátu La vera pizza Napolitana. A podobne ako v Nuove, len ešte o kúsok lepšie, tu chutí aj pizza. Prostredie je veľmi... talianske. Rovnako ako obsluha, ktorá aspoň v mojom prípade vedela len po taliansky a anglicky.

Margherita u San Carla je zážitkom. Horúce, nadýchané a chutné cesto drží dokonale namiešanú paradajkovú omáčku s čerstvou, roztopenou mozzarellou, olivovým olejom a bazalkou. Pizzu si budete musieť nakrájať sami, čo asi znie trocha jednoduchšie, ako to v skutočnosti je, ale asi to je pri neapolskej pizzi akýsi rituál? Ktovie, možno na to iba zabudli. Je zbytočné to popisovať, dvesto korún ste už asi všetci videli, tak ju utekajte ochutnať.

Kde si dáte v Prahe najlepšiu pizzu? Otestovali sme 9 z nich
Zdroj: michal
Anketa:
Kde robia najlepšiu pizzu podľa vás?
San Carlo
Nuova
Wine Food Market
Alforno
Pepe Nero
Freshpoint
Grosseto
La Picola Perla
Giovanni
v inej reštaurácii (napíš komentár)
San Carlo
24 %
490 Hlasov
Nuova
16 %
327 Hlasov
Wine Food Market
8 %
151 Hlasov
Alforno
5 %
101 Hlasov
Pepe Nero
4 %
83 Hlasov
Freshpoint
6 %
125 Hlasov
Grosseto
10 %
191 Hlasov
La Picola Perla
3 %
63 Hlasov
Giovanni
6 %
123 Hlasov
v inej reštaurácii (napíš komentár)
18 %
351 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia