Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2017, 17:57
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Facebook ničí našu spoločnosť a trhá ju na márne kúsky. Bývalý viceprezident pre užívateľský rast kritizuje, čo sa z neho stalo

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Kritika sa na Facebook valí zo strany viacerých bývalých zamestnancov.

Na začiatku vývoja sociálnej siete Facebook stál po boku Marka Zuckerberga a mal pred očami víziu, ktorá mala zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu. Facebook s odstupom desiatich rokov skutočne našu spoločnosť zmenil, ale jeho bývalý viceprezident pre užívateľský rast vníma dosah tejto sociálnej siete negatívne.

Chamath Palihapitiya sa ku Facebooku pridal v roku 2007, keď bol prakticky ešte v plienkach a nebol ani zďaleka taký rozšírený ako dnes, a vkladal všetky svoje zručnosti aj čas do toho, aby na sociálnu sieť prilákal nových ľudí, ale zároveň im aj spríjemňoval čas strávený v jeho zajatí. Chamath postupom rokov z Facebooku odišiel a začal sa venovať vlastnej investičnej spoločnosti, ale pri účasti na konferencii organizovanej Stanford Graduate School of Business si nedával servítku pred ústa.


Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Chamath hneď na začiatku skritizoval samého seba, pretože dodnes cíti vinu za to, ako sa Facebook vyvinul a vyjadril sa tak, že podľa neho momentálne modrá sociálna sieť trhá našu spoločnosť na márne kúsky. Facebook si vytvoril silnú pozíciu a umožnil ľuďom manipulovať cudzích ľudí bez väčšej námahy, pričom po sociálnej sieti sa šíria nepravdy, polopravdy a jednoducho správy, ktorých jediným posolstvom je zmiasť ľudí a očividne to aj efektívne funguje. Uviedol aj príklad z Indie, kde hoax zdieľaný cez internet skončil smrťou siedmich ľudí, a dokonca používanie Facebooku zakázal aj svojim vlastným deťom, pretože nechce dovoliť, aby ich cudzie vplyvy začali manipulovať už od mladého veku.

Bývalý zamestnanec Facebooku stihol skritizovať aj financovanie rôznych projektov v preslávenom americkom Silicon Valley a navrhol investorom, aby sa radšej poobzerali po projektoch, ktoré by mohli pomôcť spoločnosti rozvíjať sa a posúvať dopredu. Aj na internete potrebujeme kultivovanú diskusiu na úrovni a konštruktívnu aktivitu zo strany užívateľov všetkých vekových kategórií, pretože inak sa zamotáme v súčasnom cykle lajkovania a cesta von je príliš komplikovaná.

Domov
Zdieľať
Diskusia