Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2017, 8:07
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Čo stojí za záhadným miznutím ľudí v malom nemeckom mestečku? Na to vám odpovie zamotaný mysteriózny seriál Dark (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY DARK
Uložiť Uložené

Netflix sa vytasil s ďalším seriálovým kúskom. Opäť ide o úspech?

Seriálová novinka od Netflixu menom Dark sa v traileroch prezentovala ako ponurý mysteriózny krimi thriller o záhadných zmiznutiach v malom nemeckom mestečku. Tento projekt iste vzbudil zvedavosť v mnohých z vás, mňa nevynímajúc. Očakávania neboli práve malé - predsa len, Netflix je v oblasti seriálov jeden z najlepších, takže som nepredpokladal, že by tentokrát šliapol vedľa. Ale bolo to naozaj tak?

Ocitáme sa v mestečku Winden. Píše sa rok 2019 a miestnych obyvateľov rozruší záhadné zmiznutie miestneho tínedžera, pod ktorým akoby sa prepadla zem. Polícia špekuluje aj nad možnosťou, že išlo o dobrovoľný útek, ale čoskoro zmizne ďalší malý chlapec. Navyše, pribúda viacero znepokojivých udalostí - z neba padajú vo veľkých húfoch mŕtve vtáky a policajti v lese nájdu zohavené telo chlapca oblečeného ako z 80. rokov. Zdá sa, že minulosť mestečka a jeho obyvateľov má priamy vplyv na všetky tieto podivné udalosti. Ale čo za týmito záhadami skutočne stojí?

Čo stojí za záhadným miznutím ľudí v malom nemeckom mestečku? Na to vám odpovie zamotaný mysteriózny seriál Dark (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Pilotný diel je zvládnutý dobre. Vzbudí zvedavosť a prísľub niečoho zaujímavého. Musím pochváliť audiovizuálnu stránku a kameru. Dark je nakrútený absolútne bravúrne a snáď v ňom nenájdete scénu, ktorá by bola po technickej stránke odfláknutá. Krásne rámovanie obrazu, pochmúrna atmosféra a znepokojivá ambientná hudba vytvárajú miestami naozaj dokonale úzkostnú a temnú atmosféru. Po tejto stránke je seriál špička a nie je mu čo vytknúť. V ostatných aspektoch je to však už horšie.

Odporúčané
2. séria mysteriózneho Dark je opäť mindfuckovým kolotočom plným prekvapení, tajomstiev a cestovania v čase (Recenzia) 2. séria mysteriózneho Dark je opäť mindfuckovým kolotočom plným prekvapení, tajomstiev a cestovania v čase (Recenzia) 29. júna 2019, 11:21

V prvom rade je nám predstavená pomerne široká paleta postáv - konkrétne štyri rodiny. Ich členovia majú medzi sebou komplikované vzťahy, takmer každá z postáv má nejaké tajomstvo či traumu z minulosti. Problém je v tom, že postavy sú v lepšom prípade nezaujímavé, v horšom totálne nesympatické. Skrátka, nie je sa s kým stotožniť či sympatizovať. Herci hrajú tak nejako v poriadku (väčšina), ale ich postavy sú zúfalo prázdne. Vďaka tomu som mal miestami problém vyznať sa, kto je postava A, do akej rodiny patrí a aké má vzťahy s postavou B a s ostatnými obyvateľmi. Situácia sa pochopiteľne ešte zhorší, keď na scénu napochodujú mladšie inkarnácie hlavných hrdinov (seriál sa odohráva v roku 2019, 1986 a 1953).

Čo stojí za záhadným miznutím ľudí v malom nemeckom mestečku? Na to vám odpovie zamotaný mysteriózny seriál Dark (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Čo sa týka príbehu, tak sa pripravte na akýsi svojský mix Stranger Things a The OA. Vo svojom jadre ale ide vlastne o totálne béčkovú sci-fi báchorku, tvorcovia ju však podávajú s takou vážnosťou, až to miestami pôsobí vyslovene parodicky. Nechcem zbytočne spoilerovať, ale bol by som veľmi zvedavý, či niekomu tento príbeh dával nejaký logický zmysel. Normálne by mi nejaké logické fauly neprekážali, ale Dark sa tak veľmi snaží pôsobiť osudovo, prepracovane a komplexne, že som ho proste nemohol brať vážne.

Hĺbka sa totiž nevytvorí len neustálymi kryptickými hláškami ("Všetko je prepojené!", "Koniec je začiatok a začiatok je koniec!", "Naša minulosť ovplyvňuje budúcnosť a budúcnosť ovplyvňuje minulosť!") či citáciami Einsteina, Shakespearea, Nietzscheho a Biblie. Naozaj nie. Ani vykreslenie doby (teda roky 1986 či 1953) nie je nijako zvlášť vydarené. V porovnaní so Stranger Things nemôže Dark obstáť ani náhodou.

Čo stojí za záhadným miznutím ľudí v malom nemeckom mestečku? Na to vám odpovie zamotaný mysteriózny seriál Dark (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Výsledkom tohto všetkého bolo, že som sa okolo piatej epizódy už cítil fakt unavený a seriál dopozeral viac-menej z povinnosti, hoci sa v ňom ešte našlo niekoľko fajn momentov. Ale stále ostáva smutným faktom, že seriál vo mne nevzbudil záujem poskladať si túto mozaiku. Nehovoriac už o tom, že niektoré odhalenia by boli dobré maximálne tak v nejakej sci-fi paródii.

Odporúčané
Mysteriózny seriál Dark pokračuje 2. sériou. Kedy sa dostane na Netflix a dočkáme sa aj série číslo 3? Mysteriózny seriál Dark pokračuje 2. sériou. Kedy sa dostane na Netflix a dočkáme sa aj série číslo 3? 31. mája 2019, 16:03

Úplná strata času Dark asi nie je. Pár dielov rozhodne skúste, možno vám seriál sadne. Ja chválim hlavne atmosféru, audiovizuálnu stránku a niektoré zaujímavé dejové kľučky. Ako celok ma však Dark nechal chladným a obávam sa, že o pár dní už nebudem vedieť, že som ho vôbec videl. Druhú sériu (ak bude) si pokojne odpustím. 6/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia