Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2017, 16:09
Čas čítania 0:00
Patrik O.

Z tanečníka v Let's Dance na úspešného podnikateľa. Zoznámte sa s Erikom Ňarjašom (Rozhovor)

REFRESHER FINANCIE KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Sympatický Slovák so svojím projektom prerazil na východných trhoch.

Málokto z vás by povedal, že tanečník z Let's Dance môže byť úspešným podnikateľom v oblasti finančníctva. Ambiciózny Erik, ktorý v poslednej sérii Let's Dance tancoval so známou tenistkou Danielou Hantuchovou, to však dokázal. Postupne sa z východu presúva na západ a plánuje svoj biznis rozbehnúť aj na našom trhu. O aké podnikanie ide, aké má plány do budúcnosti a kde získal potrebné vzdelanie a kontakty nám porozprával v príjemnom rozhovore.

Z tanečníka v Let's Dance na úspešného podnikateľa. Zoznámte sa s Erikom Ňarjašom (Rozhovor)
Zdroj: archív Erik Ňarjaš

Ahoj Erik. Vnímaš samého seba stále viac ako tanečníka alebo ako biznismena?

Pekný deň všetkým čitateľom. V prvom rade chcem povedať, že sa vnímam ako človek, ktorého baví tvoriť a pracovať, či už v biznise alebo v tanci, takže ak ma niečo baví, ženie ma to vpred. Momentálne sa viac venujem biznisu, firma sa nám celkom rozrástla, sme v 10 krajinách sveta a nakoľko ma FinTech segment nesmierne baví, neberiem to ako biznis, skôr ako moje hobby. Tanec ostane vždy mojou vášňou a vo voľnom čase sa mu rád venujem.

Stále v tebe ľudia spoznávajú “fešáka z Let’s Dance” alebo sa s podobnými vecami stretávaš už len málokedy?

Neviem, či som fešák, skôr som radšej, ak sa ľudia hodnotia podľa výsledkov svojej práce ako vizáže. Som normálny chalan, no ľudia ma vnímajú z Lets dance viac ako z biznisu, nakoľko stále väčšia časť môjho biznisu je v Rusku, no už vstupujeme na slovenský trh, takže sa máte na čo tešiť. :) Po Lets dance samozrejme trošku stúpnete do povedomia ľudí, no ja sa do showbiznisu veľmi tlačiť nechcem.

Keď sme ešte pri tanci, v čom bol pre teba tento šport výnimočný?

Výnimočný asi vo všetkom, hlavne v tom, že som ho nikdy nevnímal ako šport, ale skôr ako umenie. Vieš v športe, ak skočíš viac, vyhráš, no v tanci to tak nefunguje. Je to súhra viacerých faktorov ako technika, muzikálnosť, choreografia, partnerská súhra, charakter, vizáž a veľa iného, čiže aj hodnotenie je podľa mňa veľmi subjektívne. Ako by si porovnal obraz Van Gogha  s Picasom? Kto je lepší? Nedá sa to presne určiť, nakoľko je to vec vkusu a chuti. Taktiež je to o partnerskej súhre a o chápaní ženského myslenia, a to je niekedy nám mužom veľmi ťažké pochopiť, aj ked sa snažíme.  ☺

Ktoré úspechy v ňom považuješ za najväčšie?

V kariére som veľakrát vyhral, ako aj prehral, za naj víťazstvá považujem titul majstra sveta kategórie ProAM a majstra SR profesionálov, no asi za najväčšie víťazstvo považujem tú cestu, ktorou som si prešiel, nakoľko ma to bavilo a učilo mnohému, ktoré teraz viem využiť aj v mnohých iných situáciách ako trpezlivosť, vytrvalosť, disciplína, pracovitosť, tolerantnosť. Považujem za veľmi dobré, ak rodičia vedú svoje deti k akejkoľvek aktivite a podporujú talent svojho dieťaťa.

Z tanečníka v Let's Dance na úspešného podnikateľa. Zoznámte sa s Erikom Ňarjašom (Rozhovor)
Zdroj: archív Erika Ňarjaša

Ako sa ti podarilo dostať k podnikaniu vo finančnom sektore? Kde si predtým študoval?

Študoval som medzinárodné vzťahy na Slovensku a finančníctvo v Hongkongu, no k podnikaniu som sa dostal náhodou. Keď som môjmu kamarátovi pomohol dotiahnuť pár biznisov cez moje kontakty, tak ma vtiahol do českej finančnej skupiny, kde som sa stal neskôr riaditeľom a hlavným fundraiserom. Neskôr som zo skupiny odišiel a spojil som sa s jedným z investorov, s ktorým som spolupracoval, ten sa stal mojím partnerom a rozbehli sme platobnú inštitúciu Fondy na Ukrajine, v Rusku, Kazachstane, Gruzínsku, Lotyšsku, UK, Česku a teraz vstupujeme aj na rodný slovenský trh. ☺ No keď sa tak spätne pozerám, nič nie je vyslovene o úplnej náhode, šťastie praje pripraveným, príležitosti sú na každom rohu, len treba na sebe pracovať a vtedy sa aj tá príležitosť nalepí.

Vieš stručne vysvetliť princíp tvojho projektu “Fondy”?

Fondy.eu, je platobná inštitúcia a v blízkom čase aj online banka, ktorá ponúka platobný systém pre všetky druhy e-shopov a e-biznisov. Ak máte eshop či online biznis a chcete prijímať peniaze na váš účet, potrebujete platobnú bránu/systém, ktorý vám vieme implementovať a vy tak môžete prijímať ihneď peniaze na váš účet prostredníctvom všetkých platobných metód ako platba kartou, online banking či platobné peňaženky. Na to, aby akýkoľvek e-biznis mohol prijímať financie za predaj svojich produktov alebo služieb, musí mať z hľadiska zákona a bezpečnosti implementovanú platobnú bránu, ktorá je zodpovedná za všetky transakcie a nesie celé riziko v prípade zavádzania zákazníka. Pridanou hodnotou Fondy.eu je, že naša platobná brána je veľmi intuitívna, rýchla, bezpečná a hlavne najlacnejšia na trhu.

Z tanečníka v Let's Dance na úspešného podnikateľa. Zoznámte sa s Erikom Ňarjašom (Rozhovor)
Zdroj: archív Erika Ňarjaša

V akých výškach sa pohybujú peniaze, ktoré cez vás tečú?

Momentálne sa pohybujeme obratovo cez 100 mil eur, ale radi by sme budúci rok dosiahli obrat 1 mld. eur.

S kým na ňom spolupracuješ?

Spolupracujem na ňom s mojím partnerom z Ukrajiny, IT riaditeľom, marketing riaditeľom, biznis development riaditeľkou a celým tímom IT developerov, sales či admin manažérov.

Väčšina startupov sa orientuje smerom na západ, vy ste si s partnerom vybrali smer opačný. Prečo?

Náš hlavný stan je na Ukrajine v Kyjeve, kde sme firmu založili. Nakoľko väčšinu nášho tímu tvoria IT developeri a tí sú podstatne lacnejšou a rovnako kvalitnou pracovnou silou ako v EU, sme sa rozhodli, že rozbehneme svoj biznis v tomto regióne, aby sme mali konkurenčnú výhodu v podobe lepších fixných nákladov, ale teraz sa už presúvame a etablujeme aj na západných trhoch.

V čom sú východné trhy iné od západných?

Myslím, že je to všade rovnaké, všade máte nejaké, aj keď iné prekážky a ak ste dobrý manažér, zvládnete všetky a je jedno kde a na akom trhu pracujete. Myslím však, že na východných trhoch ľudia menej využívajú online platbu kartou ako na západných trhoch. V takom Nemecku sa už možnosť dobierky skoro vytratila a naopak na Slovensku sa ešte stále veľa ľudí prikláňa k dobierke, aj keď je to v podstate to isté, nakoľko nikdy neviete, čo po vyplatení kuriérovi nájdete v balíčku.

Čo vnímate ako svoj najvyšší cieľ, kedy si poviete, že “okej, teraz sme to dali”?

Ako som spomínal vyššie, pre mňa je najväčším cieľom samotná cesta, keď robím niečo, čo ma baví, vytváram hodnoty, môžem čo i len malou časťou pomôcť ľudom a ak sa počas tejto cesty podaria nejaké úspechy, budem sa tešiť.

Z tanečníka v Let's Dance na úspešného podnikateľa. Zoznámte sa s Erikom Ňarjašom (Rozhovor)
Zdroj: archív Erika Ňarjaša

Čo si myslíš o slovenských startupoch? Sleduješ ich?

Musím sa priznať, že ja sledujem startupy skôr v zahraničí s globálnym potenciálom, ale určite sa nájdu aj skvelé slovenské. Myslím, že je tu veľa dobrých myšlienok, no častokrát to ostáva len pri myšlienkach. Na to, aby sa z myšlienky stal fungujúci projekt, je totiž potreba množstvo faktorov ako financie, know-how, lepší prieskum, dobrý biznis model a hlavne pridaná hodnota. Ja pozerám po startupoch, ktoré už ukázali nejakú prvú aktivitu a získali prvé príjmy. Sledujem tie, ktoré majú globálny potenciál - nakoľko ak stúpajú tržby našim startupom, stúpajú príjmy aj našej platobnej bráne, ktorá danému startupu prevádzkuje platobný systém.

Keby máš povedať tri vlastnosti, ktoré môžu pomôcť urobiť krok k vytúženému úspechu, ktoré by to boli?

Je toho veľa, čo treba urobiť na ceste k úspechu. Neviem, či sú to vlastnosti, no môžem povedať 3 body, ktoré sú pre mňa asi najvyššie na krivke dôležitosti: 1. biznis mentori a vzdelanie, 2. radosť z toho, čo robíš a 3. vytrvalosť.

Zvládaš udržiavať rovnováhu medzi športom, biznisom a sociálnym životom?

Je to všetko veľmi prepojené, nedá sa mi to nikdy celkom rozdeliť, pracujem kedy treba, športujem a zabávam sa, keď sa mi to náhodou dá.

Máš nejaký zábavný zážitok zo začiatku svojej práce?

Keď som sa ako z filmu musel opiť s ruskými investormi.

Z tanečníka v Let's Dance na úspešného podnikateľa. Zoznámte sa s Erikom Ňarjašom (Rozhovor)
Zdroj: archív Erika Ňarjaša

Erik Ňarjaš tanečník vs. Erik Ňarjaš biznismen. V čom sa títo dvaja ľudia líšia a čo majú naopak spoločné?

Ničím sa nelíšia, snažím sa byť sám sebou, tak ako v športe, tak aj v biznise pracujem na 100 % a viem, že bez práce nie sú koláče, nikto vám nič zadarmo nedá.

Stihol si sa stretnúť už aj s nejakými svetoznámymi biznismenmi? Akými?

Počas pôsobenia vo finančnej skupine, ale aj teraz, som sa venoval aktívne fundraisingu, a teda práve stretávaniu sa s investormi a hľadaniu investícií na naše projekty. Tu som sa stretol s mnohými biznismenmi, ako napríklad najbohatším človekom Thajska, miliardárom - Tos Chirathivat či jedným z najbohatších ľudí Číny - Raimondom Kwokom, ale aj slovenským miliardárom Andrejom Babišom.

Na záver by si mohol povedať, kto je pre teba najväčšou inšpiráciou - koho úspech by si rád napodobnil.

Mojou najväčšou inšpiráciou je každý podnikateľ, ktorý svojou hlavou a čestným spôsobom dokáže vybudovať firmu, ktorá vytvára hodnoty, dáva ľudom prácu a pomáha svetu, ako aj každý človek, ktorý dokáže vytvárať hodnoty a pomáhať tak svojmu okoliu.

Domov
Zdieľať
Diskusia