Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. novembra 2017, 9:09
Čas čítania 0:00
Radka T.

Na to, aby mal človek charizmu, nemusí byť inteligentný ani krásny. Vedci zostavili 6 otázok, podľa ktorých zistíš, či ju máš alebo nie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Veľmi jednoduchý test ti ukáže, či máš väčšiu charizmu ako priemerní ľudia.

Ako by sa dal najlepšie opísať charizmatický človek? Väčšina z nás si predstaví atraktívneho aj múdreho človeka, oplyvajúceho darom reči. Charizmu si často spájame so známymi i úspešnými ľuďmi, hercami, prípadne lídrami. No niekedy by sme charizmu pripísali aj podivnému a tajomnému umelcovi. Charizma sa u ľudí spája s akousi zvláštnou aurou a faktom, že charizmatický človek na nás odjakživa pôsobí dobre. Lenže charizma v skutočnosti vôbec nemusí byť dar, aký dostaneme alebo nedostaneme do vienka. Dokonca sa dá zmerať vedeckým spôsobom.

Podľa vedcov z Univerzity v Toronte existuje veľmi presný a jednoduchý spôsob, ako zistiť, či charizmu máš alebo nie, píše Wall Street Journal. Predchádzala tomu štúdia s 966 účastníkmi. Tí si mali vytvoriť akýsi zoznam charakteristík charizmatických jedincov. Štatistická analýza vylúčila znaky súvisiace s charizmou ako extroverzia či atraktivita. Takisto nebol nájdený žiadny významný vzťah medzi charizmou a inteligenciou. 

 

Na to, aby mal človek charizmu, nemusí byť inteligentný ani krásny. Vedci zostavili 6 otázok, podľa ktorých zistíš, či ju máš alebo nie
Zdroj: Pexels

„Zistili sme, že charizma sa skladá z dvoch prvkov. Jeden sa týka vplyvu alebo usmerňovania ostatných a druhý prívetivosti či vľúdnosti, teda v schopnosti, aby sa ľudia cítili pri vás pohodlne,“ vysvetlil vedúci štúdie Konstantin Tshkay. Na základe toho výskumníci vytvorili test, ktorý sa skladal z troch otázok v rámci každej z dvoch kategórií. Charizmu tak merali pomocou šiestich jednoduchých otázok.

Úlohou je na stupnici od jeden do päť ohodnotiť päť tvrdení. Číslo 1 znamená úplne nesúhlasím a číslo 5 úplne súhlasím:

1. Dokážem na ľudí zapôsobiť

2. Mám schopnosť ovplyvňovať ľudí

3. Viem, ako viesť skupinu

4. Ľudia sa pri mne cítia príjemne

5. Často sa na ľudí usmievam

6. Dokážem vychádzať s kýmkoľvek

Jednotlivé otázky treba vyhodnotiť na stupnici od jedna do päť a celkový súčet vydeliť šiestimi. Tak získaš svoje charizmatické skóre. Ak je vyššie ako 3,7, znamená to, že si charizmatickejší ako priemerný človek. 

Na to, aby mal človek charizmu, nemusí byť inteligentný ani krásny. Vedci zostavili 6 otázok, podľa ktorých zistíš, či ju máš alebo nie
Zdroj: Pexels

Štúdia ukázala ešte jedno zaujímavé zistenie. To, ako si ľudia uvedomujú vlastný vplyv či prívetivosť, sedí s tým, ako ich vnímajú ostatní. Vedci majú odpoveď aj na to, čo robiť, ak nie je tvoja charizma vysoká. Stačí sa len pokúšať prečítať emócie iných ľudí, prípadne používať slová, ktoré sa ich týkajú. Charizma totiž nie je o vlastnom egu, ale o prirodzenom pôsobení na ľudí. Charizma neexistuje len vo vákuu, ale má aj dôležité dôsledky na spoločenské vzťahy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia