Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2017, 9:58
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Historicky prvá britská homosexuálna svadba v kostole sa uskutočnila aj napriek výhradám. Škótska cirkev bude čeliť trestu

ZAUJÍMAVOSTI SVADBA
Uložiť Uložené

Zástupcovia anglikánskej cirkvi neboli nadšení.

Veľká časť kresťanov aj dnes považuje manželstvo za zväzok ženy a muža, takže ak homosexuálne svadby nebojkotujú, potom ich aspoň ignorujú. Anglikánska cirkev v Spojenom kráľovstve preto momentálne rieši problém, pretože v škótskom Edinburghu sa odohrala prvá homosexuálna svadba priamo v anglikánskom kostole. V Škótsku pôsobí Scottish Episcopal Church ako zástupca anglikánskej cirkvi a jeho členovia ešte v júni zmenili pravidlá udávajúce, že manželský zväzok uzatvorený v kostole musí byť výlučne medzi ženou a mužom, ale umožnili zväzky aj dvojiciam rovnakého pohlavia. Vďaka kontroverznému rozhodnutiu mohli v kostole St. John’s Church uzatvoriť manželstvo Alistair Dinnie a Peter Matthews, ale anglikánska cirkev Spojeného kráľovstva bude proti rozhodnutiu svojich škótskych kolegov bojovať.

Už čoskoro sa očakáva, že britská anglikánska cirkev zruší predchádzajúce rozhodnutie škótskej časti o tom, že homosexuáli môžu miestne kostoly využívať na svoje svadby a Škóti pritom nebudú prvými potrestanými. Ešte minulý rok anglikánska cirkev suspendovala aj americký US Episcopal Church z rozhodovacieho procesu, pretože miestna cirkev podporila rovnosť manželstiev. Zástupcovia anglikánskej cirkvi sa vyjadrili, že medzi veriacimi prevláda väčšinový názor o manželstve ako o zväzku ženy a muža a v najbližšom období sa v žiadnom prípade nechystajú povoliť homosexuálne svadby celoplošne. Alistair a Peter tak zrejme budú na dlhší čas posledným párom, ktorému sa podarilo zosobášiť v svätom chráme.

Odporúčané
Najlepšie darčeky pre ženu na výročie svadby Najlepšie darčeky pre ženu na výročie svadby 12. februára 2024, 10:41


Domov
Zdieľať
Diskusia