Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2017, 15:55
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ženy v Saudskej Arábii budú môcť šoférovať! Nedávno získali volebné právo a čoskoro si bez problémov sadnú aj za volant

ZAUJÍMAVOSTI ISLAM SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Saudská Arábia sa posúva míľovými krokmi dopredu.

Ženy v Saudskej Arábii budú mať povolené šoférovať, oznámila tamojšia vláda. Arabské kráľovstvo tak ukončí svoju éru jedinej krajiny, kde mali ženy zakázané sadnúť si na volant. Samotná téma je však pomerne ošemetná, v skutočnosti totiž neexistuje žiaden zákon, podľa ktorého by dámska časť Saudskej Arábie nemohla viesť auto, no kompetentné úrady majú zakázané vydávať ženám potrebné doklady.

Vláda arabskej veľmoci prehlásila, že to je však v rozpore s ich predstavami o reputácii krajiny. Uvedomujú si vraj škodu spôsobenú na medzinárodnej mienke o Saudskej Arábii a veria, že sa na krajinu budú ľudia po tomto kroku pozerať úplne inak. Pokiaľ nikto nenavrhne žiadne námietky, kráľovský dektrét vstúpi do platnosti v júni roku 2018.



Problém so skutočnosťou, že žena nemôže šoférovať znamená, že je odkázaná na nespoľahlivú verejnú dopravu, pokiaľ si nezískala žiadneho partnera. Na povolenie riadenia vozidla ženou už roky tlačili aktivisti, pretože predsa len žijeme v roku 2017. V roku 2011 dokonca obletel svet rázny protest, kedy si za volant sadlo 40 žien, no do niekoľkých hodín bola iniciátorka demonštrácie zatknutá. Mimochodom, na Saudskú Arábiu ide o veľký posun, pre porovnanie, ženy v kráľovstve získali volebné právo len v roku 2015.

Rijád, hlavné mesto.

Ženy v Saudskej Arábii budú môcť šoférovať! Nedávno získali volebné právo a čoskoro si bez problémov sadnú aj za volant
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia