Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2017, 17:14
Čas čítania 0:00
Tomáš V.

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zaspomínajte si s nami na prvú polovicu najznámejších televíznych seriálov 90. rokov, ktoré Vás vrátia do detských čias.

Pokiaľ patríte k ľuďom narodeným v poslednom desaťročí 20. storočia tak ako my, zažili ste zrejme najväčší rozmach zahraničných televíznych seriálov na našich obrazovkách. Na nich sa do tejto doby iná, ako slovenská či česká tvorba veľmi často nevyskytovala. Ide o obdobie, kedy slovenské televízie začali vo veľkom nakupovať a uvádzať na svoje obrazovky veľké množstvo rôznych sitcomov, dramatických alebo akčných seriálov. Nie všetky boli svojou kvalitou na vysokej úrovni, ale povedzme si úprimne, že ako malým deťom nám to bolo úplne jedno a že sme so zatajeným dychom mnohokrát sledovali dobrodružstvá našich obľúbených hrdinov. Poďte si s nami oživiť spomienky na prvých 12 seriálov v našom dvojdielnom článku.

1. Show Billa Cosbyho

Dnešný zoznam začíname starou známou sitcomovou klasikou z prostredia veľkej americkej rodiny. Jej hlavou bol otec, charizmatický Cliff Huxtable (Bill Cosby). So svojou manželkou Clair a deťmi Sondrou, Denise, Theom, Vanessou a Rudy sa neraz rodina dostávala do rôznych vtipných i zložitých životných situácií. Tie sa hlavne otec Cliff snažil brať vždy s nadhľadom a humorom a vykorčuľovať z nich elegantným spôsobom. Ide o jednu najkultovejších záležitostí televízneho diváka zo spomínaného obdobia a tento seriál si právom získal miesta v našich srdciach aj napriek tomu, že množstvo scén naozaj nebolo vtipných. Veľkou ranou pre fanúšikov seriálu a jeho hlavného predstaviteľa Billa Cosbyho sa stali obvinenia zo sexuálneho obťažovania voči jeho osobe, ktoré sa začali objavovať v roku 2014.

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: National Broadcasting Company (NBC)

2. V siedmom nebi

Ďalším vtipno-výchovným seriálom z prostredia amerických rodín je V siedmom nebi. Dej nás prenáša do veľkého domu reverenda Erica Candena. Ten s manželkou Annie vychováva 7 svojich detí a psa. Priebeh väčšiny epizód bol veľmi podobný a seriál bol v podstate stále o tom istom. V rodine došlo k nejakému problému, ten následne otec reverend vďaka svojej silnej viere a životným skúsenostiam vyriešil a seriál nám priniesol v závere ponaučenie do života. Povedzme si na rovinu, že niekedy išlo o absolútne nelogické a idealistické riešenie vzniknutých situácií a hlavným cieľom seriálu bolo vychovávať americkú mládež. Počas letných prázdnin u babky som však aj napriek týmto nedokonalostiam, ktoré teraz ako náročnejší divák úplne evidentne vnímam, seriál sledoval so zatajeným dychom a čakal, akým spôsobom sa podarí otcovi Ericovi vyriešiť ďalšiu rodinnú krízu a dať ponaučenie do života svojim deťom.

 

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: The WB Television Network (1996–2006), The CW Television Network (2006–2007)

3. Krok za krokom

Step by step patrí k najobľúbenejším komediálnym seriálom na našich obrazovkách. Základný koncept ostáva aj v tomto prípade podobný, ako pri predchádzajúcich seriáloch. Opäť tu nájdeme pracujúcu americkú rodinu zo strednej triedy, veľký dom, veľa detí a ich každodenné radosti či starosti. Hlavou rodiny je tentokrát stavbár Frank. Ten si po rozvode nájde novú ženu Carol. Na tom by nebolo nič zvláštne, pokiaľ by nemali obaja tri vlastné deti, ktoré sa zo dňa na deň stali súrodencami a musia sa teda spolu naučiť vychádzať. Krok za krokom bol postavený na podobnom štýle humoru, ako väčšina sitcomov. K nim seriál pridával vtipnú rivalitu nevlastných súrodencov, šialeného „Kouďáka“ a elegantného kaderníka Jeana-Luca.

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: American Broadcasting Company (1991–1997), Columbia Broadcasting System (1997–1998)

4. Kutil Tim

Veľká americká rodinka po štvrtýkrát. Kutil Tim v podaní Tima Allena patril hlavne zo začiatku medzi lepšie seriály nášho výberu. Zrejme nebudem preháňať ak napíšem, že celý seriál stál hlavne na Timovi a jeho komediálnom talente. Ten sa v tomto seriáli naplno venoval svojmu televíznemu programu, určenému pre domácich kutilov. Jeho pôsobenie v programe prinášalo mnohokrát veľké množstvo vtipných situácií, rovnako ako spolunažívanie s jeho ženou, tromi rozdielnymi synmi a tajomným susedom Wilsonom Wilsonom. Z Kutila Tima si zobral inšpiráciu aj Andy Kraus pri tvorbe slovenskej verzie s názvom Kutyil s.r.o.. Tá však ani zďaľeka nedosahovala kvality svojho vzoru.

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: American Broadcasting Company

5. Xena

Prejdime na chvíľu od komediálnych seriálov k niečomu vážnejšiemu, aj keď sa vážnym tento seriál asi úplne nazvať nedá. Dej nás prenáša do starovekého Grécka, kde princezná Xena so svojou pomocníčkou Gabrielle bojuje proti zlu, aby napravila svoju minulosť. Xena bola zaujímavým a netypickým akčným historickým seriálom z dôvodu, že hlavným hrdinom nebol výnimočne muž. Odvážne bojovníčky sa v seriáli stretli aj s reálnymi historickými postavami, napríklad s Cézarom alebo Homérom. Samozrejme, že od seriálu nemôžeme očakávať vierohodný popis historických udalostí a že tieto udalosti sa prispôsobovali pre potreby natáčania. Seriál bol prienikom medzi drámou a komédiou, v ktorej sa mnohokrát objavili zaujímavé spoločné scény dvoch hlavných hrdiniek. Od jednotlivých epizód teda človek vopred nikdy nevedel, na čo sa má pripraviť.

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: Broadcasting syndication

6. Hercules

„Toto je príbeh z dávnych čias. Z čias mýtov a legiend, keď boli starí bohovia malicherní a krutí a zoslali na ľudstvo osud utrpenia. Len jeden človek sa odvážil vzoprieť ich moci. Herkules“. Týmito slovami začínal úvod seriálu Hercules. V ňom sme mohli sledovať dobrodružstvá mocného Hercula a jeho pomocníka Iolausa. Tí pomáhali bezbranným a bojovali proti zlu. Zdá sa Vám tento koncept podobný ako pri Xene? Bude to tým, že Xena bola spin-offom tohto známejšieho seriálu, v ktorom stvárnil hlavnú postavu Kevin Sorbo. V tomto prípade sme sa našťastie spoločných šteklivých scén dvoch hlavných predstaviteľov, tak ako v príapade Xeny nedočkali.

Sorbo sa samozrejme počas natáčania seriálu musel držať v dobrej fyzickej forme a pri jednej návšteve posilňovne ucítil bolesť v ramene. Kvôli nej musel prestať v ten deň cvičiť a neskôr večer sa u neho objavilo rozmazané videnie, bolesť hlavy a neschopnosť chodiť. Po návšteve nemocnice Kevinovi diagnostikovali aneuryzmu, ktorá neskôr vyústila až k trom mŕtviciam. To samozrejme negatívne ovplyvnilo tvorbu seriálu a Kevin musel podstúpiť náročné liečenie. Nakoniec to však všetko zvládol a podarilo sa mu natočiť celkovo 111 častí. 

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: Broadcasting syndication

7. Odpadlík

Ďalším dlhovlasým hrdinom nášho zoznamu je Lorenzo Lamas, ako  bývalý policajt Reno Raines v seriáli Odpadlík. Ešte ako bývalý policajt sa dostal do sporu so svojimi skorumpovanými kolegami, ktorí sa ho pokúsili zabiť. Pri tomto pokuse však zabili jeho ženu a Reno bol z jej vraždy neprávom obvinený. Stáva sa teda hľadaným zločincom pokúšajúcim sa očistiť svoje meno a chytiť skutočného vraha svojej ženy. Na úteku mu pomáha charizmatický lovec ľudí Bobby Sixkiller a jeho sestra. Z Rena sa postupne stáva Bobyho spolupracovník a pri hľadaní spravodlivosti pomáha s chytaním iných zločincov.

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: Broadcasting syndication (series 1-4), USA Network (season 5)

8. Kobra 11

Prvým európskym seriálom v našom zozname je Kobra 11. V seriáli sledujeme osudy dvoch komisárov diaľničnej polície. Väčšina častí začínala naháňačkou na diaľnici, pri ktorej exploduje niekoľko áut, pokračuje následným pátraním po zločincoch a končí ich dolapením. Počas dvadsiatich rokov natáčania sa pre potreby seriálu postavili 2 km diaľnice, v hlavných úlohách sa vystriedalo niekoľko hercov, zničilo viac ako 4 tisíc áut a aj vďaka tomu je Kobra 11, aj napriek svojmu primitívnemu konceptu, dodnes obľúbeným a vysielaným seriálom.

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: RTL Television

9. Komisár Rex

Druhým európskym seriálom je rakúsky Komisár Rex. Inteligentný nemecký ovčiak pomáha svojmu ľudskému kolegovi riešiť najrôznejšie kriminálny prípady. V hlavných úlohách sa počas niekoľkých rokov natáčania vystriedalo viacero hercov a niekoľko psov. Psy museli absolvovať pre potreby seriálu špeciálny filmový výcvik, aby boli scény presne podľa predstáv scenáristov, režisérov a producentov seriálu. Komisár Rex sa dočkal aj slovenského spracovania a krátke dojmy z jeho úvodnej časti  si môžete prečítať tu. Sledujete ho?

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: Österreichischer Rundfunk (1994-2004), Radiotelevisione italiana (2008-2015)

10. Verte-neverte

Kto by nepoznal dramaticko- hororovo- thrillerový počin s názvom Verte-neverte? V tejto relácii nám predstavovali moderátori Jonathan Frakes a James Brolin krátke príbehy, z ktorých boli niektoré skutočné a niektoré nie. To, či boli príbehy vymyslené alebo vychádzali zo skutočných udalostí sa divák dozvedel vždy na konci programu. Otázne je však podľa mňa do určitej miery to, nakoľko boli reálne príbehy naozaj reálne. Do dnes si však pamätám, ako som po niektorých častiach zaspával len veľmi ťažko. Ak by ste si s nami chceli zaspomínať na najstrašidelnejšie časti tejto série, môžete tak urobiť tu.

 

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: Fox Broadcasting Company

11. MacGyver

Prvú časť zoznamu ukončuje vynaliezavý Richard Dean Anderson v úlohe agenta MacGyvera. Ten rieši rôzne špeciálne prípady, keď sú policajti či bežní agenti prikrátki. Hlavnou devízou tohto experta bola schopnosť improvizácie pomocou svojho legendárneho červeného švajčiarskeho nožíka a bežne dostupných predmetov. Z tých vedel vytvoriť najrôznejšie zbrane alebo mechanizmy, vďaka ktorým sa dokázal dostať zo všetkých problémov a splniť svoju úlohu. Vynaliezavosť agenta bola v mnohých prípadoch naozaj až smiešna. To však nemenilo nič na tom, že sme s napätím sledovali, ako Macgyver vykorčuľuje z ďalšieho problému. 

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: American Broadcasting Company

BONUS: Strážcovia vesmíru

Kto z nás ako dieťa nesledoval tento úžasný seriál? Šesť na prvý pohľad obyčajných študentov chráni vo farebných oblekoch svet pred mimozemskou čarodejnicou. Príbehy strážcov vesmíru sa dočkali niekoľkých verzií vo forme seriálov aj filmov. Najstarší z nich prišiel začiatkom deväťdesiatych rokov a najnovší uzrel svetlo sveta ako film tento rok. Všetky adaptácie však mali spoločnú jednu vec a to, že boli naozaj katastrofálne. Nám to však ako deťom absolútne nevadilo, takže Morfujeme! 

Najlepšie a najobľúbenejšie seriály nášho detstva, ktoré v nás vzbudzujú silnú nostalgiu
Zdroj: Fox Broadcasting Company, American Broadcasting Company, Nicktoons

Našli ste v prvej polovici nášho zoznamu svojho favorita? Na druhú časť seriálov sa môžete tešiť už čoskoro.

Domov
Zdieľať
Diskusia