Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2017, 12:21
Čas čítania 0:00
Martin M.

Aké charakteristické črty možno pripísať osobe, ktorá praktizuje BDSM a užíva si alternatívny sex?

ZAUJÍMAVOSTI BDSM DUŠEVNÉ ZDRAVIE FETIŠ PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Téma, ktorá je ešte stále spoločenskou stigmou.

Nepochybujem o tom, že o skratke BDSM si už počul, keďže v poslednej dobe sa stala viac-menej mainstreamovou záležitosťou vďaka filmu 50 odtieňov šedej. No aj napriek veľkej pozornosti, ktorú si získala, sa k reálnemu praktizovaniu tohoto, nazvime to fetišu, väčšina ľudí nehlási, nakoľko ide o špecifické potreby vychádzajúce najmä z psychiky jednotlivca. Čím sa však títo ľudia vyznačujú a čo ich vedie k takýmto sexuálnym chúťkam, ktoré nie všetci akceptujú a chápu?

V prvom rade sa pozrime na samotný akronym BDSM, ktorý bol po prvý raz použitý až v roku 1991, pričom jeho interpretáciou sa rozumejú kombinácie písmen (skratiek):

  • B/D (bondage and discipline) - spútanie a disciplína
  • D/S (dominance and submission) - dominancia a submisia
  • S/M (sadmism and masochism) - sadizmus a masochizmus
Aké charakteristické črty možno pripísať osobe, ktorá praktizuje BDSM a užíva si alternatívny sex?
Zdroj: thoughtcatalog

Akronym BDSM sa teda používa ako skratka pre širokú škálu činností predovšetkým sexuálneho charakteru. Často sa však stáva, že BDSM ľudia automaticky považujú za sexuálne praktiky bolestivého charakteru, čo však nie je pravda - presnejšie ide o alternatívnu sexualitu a nielen u nás, ale aj v mnohých štátoch vyspelého sveta je táto téma stále spoločenskou stigmou.

Osoba, ktorá praktizuje BDSM, môže vystupovať v troch rôznych úlohách:

  • dominantný typ - má kontrolu nad telom druhej osoby
  • submisívny typ - podriaďuje sa dominantnej osobe
  • switch typ - niekto, kto mení role počas aktu (medzi dominantným/submisívnym)
Aké charakteristické črty možno pripísať osobe, ktorá praktizuje BDSM a užíva si alternatívny sex?
Zdroj: sluttygirlproblems

Poďme si teraz priblížiť vlastnosti, respektíve charakteristiku osobnosti, ktorá preferuje BDSM alebo tiež alternatívne sexuálne praktiky. V psychológii existuje koncept zvaný “Big Five model” (veľká päťka) a používa sa práve na popísanie osobnosti človeka. Podľa tohto konceptu možno osobnosť každého jedinca popísať pomocou piatich charakteristík.

  • Openness ako otvorenosť - Nakoľko si otvorený novým skúsenostiam a experimentom? (otvorenosť vs opatrnosť)
  • Conscientiousness ako svedomitosť - Aký dôkladný a zodpovedný si? (organizovanosť vs nedbalosť)
  • Extraversion ako extrovertnosť - Ako veľmi si užívaš prítomnosť iných ľudí? (extrovert vs introvert)
  • Agreeableness ako prívetivosť - Nakoľko dôveruješ iným ľuďom a ako spolupracuješ? (priateľskosť vs odmeranosť)
  • Neuroticism ako neurotizmus - Nakoľko dokážeš ovládať svoje emócie? (rozrušenosť vs stabilita)

Prečo tento koncept vôbec spomínam? Pretože štúdia, ktorá sa venovala skúmaniu BDSM, si do parády zobrala práve koncept veľkej päťky a vôbec po prvý raz ho dala do súvislosti s BDSM. 

Aké charakteristické črty možno pripísať osobe, ktorá praktizuje BDSM a užíva si alternatívny sex?
Zdroj: theatlantic

Účastníkmi tejto štúdie bola prvá skupina 902 Holanďanov, 464 mužov a 438 žien, ktorí patrili do online komunity jedného nemenovaného holandského fóra zameraného na BDSM. Druhú skupinu tvorili náhodní Holanďania (celkom 434 ľudí), ktorí sa do tejto štúdie dostali prostredníctvom online reklamy. Výsledok, síce na pomerne malej vzorke, ukázal nielen spojitosť s konceptom veľkej päťky, ale aj výrazné rozdiely medzi pohlaviami a ich preferenciou. Zo spomínanej vzorky mužov bolo 48,3% dominantných, 33,4% submisívnych a 18,3% patrilo do switch kategórie (striedanie role). U žien išlo až v 75,6% o submisívny typ, 16,4% o switch typ a iba 8% sa radilo k dominantnému typu. 

Ďalej je tu spomínaná súvislosť s konceptom veľkej päťky, ktorý ukázal, že:

  • ľudia praktizujúci BDSM boli otvorenejší, svedomitejší a viac extrovertní než druhá skupina (náhodných) ľudí
  • ľudia praktizujúci BDSM boli menej neurotickí a prívetiví než druhá skupina ľudí
  • ľudia praktizujúci BDSM boli menej citliví na odmietnutie než ľudia, ktorí nepraktizovali BDSM. Celkovo však, aj v rámci účastníkov BDSM, boli submisívne typy citlivejšie na odmietnutie než dominantné osoby
  • ľudia praktizujúci BDSM boli spokojnejší než ľudia z druhej skupiny. Dominantnejšie osoby zaznamenali najlepšie skóre čo sa týka spokojnosti s vlastným životom.

Autori podotýkajú, že tieto výsledky sú v rozpore s dlhodobým predpokladom, podľa ktorého ženy praktizujúce BDSM v detstve zažili zneužívanie. Tento predpoklad dával do súvislosti zneužívanie v detstve so submisívnymi ženami, respektíve s tými, ktoré obľubujú spútanie a podriadenosť. Ale štúdia vykonávaná v Holandsku ukázala pravý opak a najmä fakt, že ľudia praktizujúci BDSM boli relatívne vyrovnanejší než skupina náhodných osôb (nepraktizujúci alternatívnu sexualitu). Jedinou nevýhodou tejto štúdie je veľkosť vzorky, ktorá môže výsledky skresľovať. 

Aké charakteristické črty možno pripísať osobe, ktorá praktizuje BDSM a užíva si alternatívny sex?
Zdroj: escort-ireland

Presné číslo, teda percento populácie, ktorá praktizuje BDSM, je neznáme, no zaujímavosťou je odpoveď na otázku, či ide o psychickú poruchu. Podľa Sigmunda Freuda jednoznačne áno, no názory súčasných psychológov sa líšia. Pamela Connolly porovnala charakteristické vlastnosti ľudí praktizujúcich BDSM s publikovanými normami, respektíve symptómami, ktorými sa vyznačujú jedinci trpiaci poruchou osobnosti. V porovnaní s týmito normami mali ľudia praktizujúci BDSM nižšie úrovne depresie, úzkosti, post-traumatickej stresovej poruchy, pscyhologického sadizmu, masochizmu, ale aj nižšie úrovne hraničnej patológie a paranoje. Aby nebolo všetko len pozitívne, vo všeobecnosti vykázali podobnú úroveň obsesívno-kompulzívnej poruchy a vyššie úrovne narcizmu.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

To, či praktizuješ BDSM alebo nie, je tvoja záležitosť, ja osobne som zástancom názoru, že pokiaľ svojím konaním nezasahuješ do slobody iných ľudí, rob, čo uznáš za vhodné. Napriek tomu, že žijeme v informačnej dobe, mnohé kontroverzné témy psychológie vrátane BDSM zostávajú stále spoločenskou stigmou.

Domov
Zdieľať
Diskusia