Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2017, 16:13
Čas čítania 2:37
Tomáš Blahuta

6 typických vecí pre Slovensko: Nechýba Kriváň, bohatá história, folklór, ženy či rôznorodé svetové prvenstvá

6 typických vecí pre Slovensko: Nechýba Kriváň, bohatá história, folklór, ženy či rôznorodé svetové prvenstvá
Zdroj: Unsplash/David Jusko
ZAUJÍMAVOSTI KAUFLAND SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ak sa vás raz niekto opýta, čo je charakteristické pre našu krajinu, určite mu spomeňte aspoň jednu vec z nášho krátkeho zoznamu.

Naša krajina svojou rozlohou či počtom obyvateľov síce nepatrí k najväčším na svete, no stále máme byť na čo hrdí. Vždy nás poteší, keď cestujeme po šírom svete a kdesi vo výkladoch, knižkách, či na obrázkoch spozorujeme našu vlajku. Každý jeden národ má svoje špecifické zvyky, kultúru, tradície, symboly a mnohé ďalšie veci, vďaka ktorým sa odlišuje od stoviek ďalších etník. Výnimku netvorí ani naše Slovensko a aj keď nepatríme medzi tých najväčších zasahovateľov do svetového diania, aj tak sme dali svetu hneď niekoľko výnimočných vecí, ktoré sa používajú až dodnes. Dedičstvo našich predkov by sme mali s hrdosťou zachovávať, a preto sme sa vám rozhodli predstaviť 6 vecí typických pre Slovensko.

Kriváň 

kriváň, slovensko
Zdroj: Pixabay / marianq

Na Slovensku snáď niet známejšieho vrchu. Tento neoficiálny symbol našej vlasti, ktorý sa nachádza v západnej časti Tatier, dnes dosahuje výšku 2494 metrov nad morom a radí sa k najvyšším kopcom Slovenska. pre našich predkov bol veľmi dobre známy, a preto sa zmienka o ňom dostala do mnohých piesní, básní, povestí i príbehov. V 20. storočí sa stal dokonca aj inšpiráciou pre vznik znaku Slovenskej socialistickej republiky (1960 až 1990). Spomína sa v tretej slohe piesne Nad Tatrou sa blýska ("Ešte jedle rastú na krivánskej strane") a v súčasnosti nás reprezentuje na jeden-, dvoj- a päť-centovkách. Na jeho vrchol sa s obľubou organizovali národné výstupy a stále je často navštevovanou cieľovou destináciou pre milovníkov vysokých hôr. O Kriváni by sme mohli napísať ešte mnohonásobne viac zaujímavostí, no každý Slovák ich určite dobre pozná.

ô

woman
Zdroj: Unsplash / Artur Voznenko

Od ostatných národov sa odlišujeme aj jazykom. Na hlaholiku sme už síce zanevreli a dlhodobo používame latinku, no ešte stále sa v našej abecede nachádza písmeno, ktoré by ste v iných určite nenašli. Konkrétne ide o "o" s vokáňom, teda ô, ktoré je typické jedine pre Slovákov. Bohužiaľ, krása v skrytá v jeho výslovnosti sa častokrát stráca, pretože mnoho našincov rozpráva tvrdo, a tak sa zo slova "môže" stáva hovorové "móže". Vážme si naše písmená.

Rozprávky, báje, povesti

knihovna, knihy
Zdroj: Unsplash / Alfons Morales

Zamerali sme sa aj na literatúru. Každé jedno etnikum na svete má svoje vlastné výnimočné a jedinečné príbehy. Naši predkovia nám po sebe zanechali fúru najrozličnejších poviedok, s ktorými sme sa prvýkrát stretli ešte pri zaspávaní alebo na hodinách slovenčiny a literatúry na základných školách. Býva zvykom, že Slováci čítajú rôzne zahraničné výtvory, pri ktorých zabúdajú na tie, čo máme doma. Zachovávajme si toto nádherné dedičstvo, pretože aj to nás robí unikátnymi.

Folklór

Teraz trošku klasiky. Každý z nás už za svoj život počul minimálne jednu poriadnu ľudovku zo slovenského kraja. Za posledné obdobie ho veľmi dobre reprezentoval program bežiaci na RTVS s názvom Zem spieva. Každý kraj je charakteristický svojimi vlastnými krojmi i piesňami a je skvelé, ak sa tieto tradície dostávajú do povedomia aj súčasnej mládeže.

Prvenstvá

Dieselové autá dostanú už čoskoro úplnú stopku.
Dieselové autá dostanú už čoskoro úplnú stopku. Zdroj: Unsplash / Alexander Popov

Našinci stoja aj za nemalými svetovými rekordmi. Vlastne, keď už je niečo svetovým rekordom, tak je to rozhodne veľké. Je ich hneď niekoľko, no zo zmienku stojí napríklad fakt, že na Slovensku sa nachádza najväčší počet knižníc na obyvateľa v rámci celého sveta. Známy je aj pojem "automobilová veľmoc", pretože oplývame najväčším počtom vyrobených automobilov na obyvateľa. Taktiež naša Kremnická mincovňa je nielen tou najstaršou na svete, ale aj najdlhšie fungujúcim podnikom. Opakujeme, je toho veľa a máme byť na čo pyšní.

Ženy

woman
Zdroj: Unsplash / averie woodard

Aký by to bol rebríček o typických slovenských veciach bez krásnych Sloveniek. Samozrejme, ide o pomerne subjektívnu kategóriu, no rozhodne sa nemáme za čo hanbiť.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Máme to my krásny domov. Aj keď sa svet čoraz viac globalizuje, je potrebné si stále zachovávať svoju národnú identitu, vzťah k minulosti a celému nášmu dedičstvu. A práve tieto prvky slovenskej ľudovej kultúry sa stali inšpiráciou na vytvorenie značky KROI špecializujúcej sa pre výrobu tričiek, ktoré v obchode len tak nenájdete. A čo je ešte lepšie, sú 100 % slovenské, pretože ich vymysleli, navrhli a zhotovili len a len slovenské ruky. Ich kúpou podporíte šikovných Slovákov a ako protislužbu si budete môcť obliecť originálne tričká. Výber je len na vás. Stačí, ak zájdete do najbližšieho Kauflandu

Domov
Zdieľať
Diskusia