Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2017, 12:32
Čas čítania 0:00
Martina T.

Čech Jakub bol 29 rokov chlap s typicky mužskými záľubami v športe či krásnych ženách. Dnes je atraktívnou ženou on sám

Uložiť Uložené

Transexuálka Tereza sa s nami podelila o jej príbeh.

Zatiaľ čo vo svete je úplne prirodzené stretnúť transexuála na každom kroku, na Slovensku a v Čechách je transexualita ešte stále tabuizovaná téma. Len malá hŕstka odvážlivcov z tejto komunity sa tým prezentuje na verejnosti, ale sú medzi nimi aj takí, ktorí nám ostatným chcú priblížiť všetko, čo to obnáša a hlavne ukázať, že si zaslúžia rovnaký rešpekt ako my ostatní. Ba možno aj väčší, lebo narodiť sa v nesprávnom tele a rozhodnúť sa to zmeniť je odvážny krok, ktorý si zaslúži uznanie. Jedným z takých odvážlivcov je aj Tereza Španihelová, umeleckým menom Tores Gorgeous, ktorá sa rozhodla ísť s kožou na trh a priblížiť nám všetko, s čím sa na ceste za svojim šťastím musí potýkať.

Čech Jakub bol 29 rokov chlap s typicky mužskými záľubami v športe či krásnych ženách. Dnes je atraktívnou ženou on sám
Zdroj: Tereza Španihelová

Tereza bola ešte pred dvoma rokmi Jakub. 29-ročný, urastený, 192 cm vysoký chlap, ktorý navonok neprejavoval žiadne známky toho, že nie je šťastný v tele v ktorom sa narodil. Práve naopak, užíval si to, čo mu jeho schránka, ktorú by mu mohol hociktorý chlap závidieť, ponúkala. Dlhé roky sa živil typicky mužskou prácou ako drevorubač a obrábač kovov. Venoval sa bojovým športom, graffiti, súťažne jazdil na skejte či snowboarde a v posteli mal mnoho žien

Čech Jakub bol 29 rokov chlap s typicky mužskými záľubami v športe či krásnych ženách. Dnes je atraktívnou ženou on sám
Zdroj: Tereza Španihelová

Náznaky, že niečo nie je v poriadku prišli u Jakuba už v detstve, kedy si skúšal nalepovať matkine umelé nechty a zaujímali ho ženské časopisy. Už v 12 rokoch prežil prvú sexuálnu skúsenosť, a to dokonca s mužom. Dlho potom, až do svojej premeny, však už nič podobné s mužom nezopakoval. Asi v 13 rokoch skúšal marihuanu, aby všetky protichodné pocity v sebe potlačil, ale vo svojom vnútri závidel každej žene, že môže byť tým, kým je a so všetkým, čo k tomu patrí. K zisteniu, že nie je s podobnými problémami na svete ani zďaleka sám, sa dostal až v 25 rokoch, kedy videl na YouTube prvé transgender video, ktorých sú momentálne online tisíce.

Čech Jakub bol 29 rokov chlap s typicky mužskými záľubami v športe či krásnych ženách. Dnes je atraktívnou ženou on sám
Zdroj: Tereza Španihelová

Zlom prišiel v 27 rokoch, kedy sa s tým zveril svojej vtedajšej priateľke, ktorá dovtedy nemala o ničom ani tušenia. Ich vzťah takúto vec nebol schopný uniesť. Dovtedy žiadna z jeho priateliek nevedela, čo sa v Jakubovi skrýva až na jednu, ktorá mu našla tašku so ženskými vecami a topánkami, kedže sa v súkromí svojho bytu často prezliekal za ženu. Jakub postupne začal vystupovať ako Tereza. Reakcie okolia boli rôzne, niektoré ju doslova šokovali, iné očakávala. "Najšialenejšia bola reakcia manžela mojej matky, ktorý mi asi pred pol rokom poslal naozaj nepríjemnú správu. Inak zo strany biologických rodičov bolo prijatie, dá sa povedať, v poriadku. S bratmi odvtedy vôbec nekomunikujem, toto je vo väčšine prípadov u trans ľudí rovnaké. S matkou sa momentálne už skoro rok nebavím a otca vidím 4-krát ročne, inak ma podporuje a máme sa veľmi radi. Od svojich 18 rokov žijem sama, preto som na samotu zvyknutá."

Čo sa týka Tereziných priateľov, po priznaní sa od nej všetci dištancovali, nechceli ju zdraviť na ulici a reči o nej sa šírili rýchlosťou blesku. "Rozhodla som sa začať natáčať videá, aby som sa mohla aspoň určitým spôsobom obhájiť. Čo ma však šokovalo najviac, bola vlna naozaj pozitívnych reakcií na YouTube, čo si do dnes veľmi vážim a vždy za to budem ďakovať."

Cesta k vysnívanému telu bola pre Terezu naozaj kľukatá a náročná. Najprv musela navštíviť psychológa, ktorý určil jej diagnózu. Prešla si aj testom na určenie sexuálnej orientácie, ktorý však nemá s testom identity nič spoločné a paradoxne určil, že je na mužov. V rámci procesu tranzície je vyžadované absolvovanie vyšetrení z oblastí endokrinológie, genetiky, psychológie a nezriedka gynekológie/urológie. Po skompletizovaní výsledkov vyšetrení, ktoré bývajú „behom na dlhé trate“ pre časté odmietanie spolupráce lekárov s osobami v tranzícii, sa pristúpi k hormonálnej terapii a následne ku operácií zmene pohlavia, ktorú má Tereza stále len pred sebou.

Najťažším krokom pre každého transexuála je jednoznačne Real Life Test (RLT), kedy sa musí na 100% vžiť do svojej vysnívanej kože a žiť tak od rána do večera, bez akýchkoľvek hormónov. Týmto spôsobom dochádza k zisteniu, či je vhodným adeptom na zmenu pohlavia, dokáže sa začleniť do spoločnosti a chce zmenu naozaj podstúpiť. RLT môže zničiť aj toho najodhodlanejšieho adepta, pretože denne bojuje s nepríjemnými pohľadmi a posmeškami na svoju adresu.

Tereza absolvovala ročný RLT (aj keď nie je u každého povinný) aby mohla konečne dostať svoje vytúžené hormóny. Okrem toho doteraz podstúpila 7 bolestivých laserových odstránení ochlpenia tváre a naučila sa rozprávať ženským hlasom. „Z môjho pohľadu mám okrem zmeny pohlavia a umelých pŕs snáď všetko za sebou, a to je pre mňa najdôležitejšie. Tieto posledné dve operácie beriem už len ako také doladenie, pretože vôbec najhoršie bolo vžiť sa do tejto spoločnosti a začať sa chovať a vyzerať tak, ako vyzerám teraz. Dnes už na mne nikto nespozná kým som bola, a to beriem ako tú najdôležitejšiu métu na tejto zvláštnej, ale krásnej ceste.“ 

Častá otázka, ktorá sa vynára pri transexuáloch, je ich sexuálna orientácia. Tereza má momentálne priateľku do ktorej je veľmi zamilovaná, no väčšina transexuálov je bisexuálna. „Od doby, kedy som mala v 12 rokoch sex s mužom, som so žiadnym až do tranzície nebola. Počas nej som začala skutočne žiť, mala som aj skúsenosti s mužmi a musím povedať, že sa mi to páčilo rovnako, ako so ženou. V tejto chvíli si však vzťah s mužom neviem predstaviť, v prvom rade preto, že milujem svoju priateľku a v druhom rade si nedokážem predstaviť intimitu s mužom, pokým nepodstúpim operáciu pohlavia.“

Tereza má momentálne za sebou 16 mesiacov hormonálnej liečby a jej vzhľad sa výrazne zmenil. Dnes je z nej príťažlivá 31-ročná žena s dlhými nohami, ktoré by jej ktorákoľvek z nás mohla závidieť. Jej cieľom však nie je len zmena tela, ale aj osveta medzi ľuďmi. Ak sa chceš dozvedieť o jej živote viac, rozhodne navštív jej blog, prípadne sleduj jej youtube kanál, kde sa so svojimi fanúšikmi delí o všetko, čo ju na ceste životom stretne. Vďaka videám našla mnoho podporovateľov a priateľov a stala sa tak vzorom pre množstvo skrytých transexuálov, ktorí sa už nemusia báť o tomto probléme hovoriť hlasnejšie.  

Terezu môžes podporiť sledovaním aj na jej Instagrame alebo Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia