Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2017, 17:25
Čas čítania 0:00
Tamara S.

„Všetci sme si rovní,“ 15-ročná plus-size baletka nadváhu nevníma ako prekážku a vytrvalo nasleduje svoj sen

Uložiť Uložené

Podľa Lizzy nie je podstatná jej váha, ale jej vášeň pre to, čo miluje.

Nielen plus-size modelky, ale aj plus-size baletky sa dostávajú na výslnie. Vlastne iba jedna, no za jej odvahu búrať zaužívané stereotypy, jej už teraz tlieska celý svet. Lizzy Howell má 15 rokov, pochádza z Milfordu z amerického štátu Delaware, s viditeľnou nadváhou tancuje od svojich piatich rokov a odvtedy cieľavedome nasleduje svoj sen. A tým snom je balet. Čiže tanec, kde je ľahká váha, ohybnosť a vytrénované telo rovnakou nevyhnutnosťou ako kolesá na aute. Bez toho to skrátka nejde. Alebo žeby áno?

Lizzy nás presviedča, že všetko sa dá, len treba chcieť, a že vytrvalosť je kľúčom k úspechu. A spolu s ňou nás o tom presviedčajú aj jej fanúšikovia, ktorí ju nazývajú odvážnou, jedinečnou a nádhernou, a považujú ju za svoj vzor. Takéto slová použil aj magazín Teen Vogue, ktorému sa unikátna baletka zverila so svojím názorom: „Každý by mal mať možnosť tancovať. Je dobré reprezentovať rozmanitosť.“ A práve akceptácia rozmanitosti má podľa jej slov viesť k rovnosti. Týmto však Lizzy nekončí: „Mnoho ľudí mi povedalo, aby som sa rozhodla pre niečo iné. Aby som si vybrala iný koníček a ja som o tom veľa premýšľala. Potom som sa však sama seba opýtala, či mám nechať týchto ľudí, aby mi zobrali to, čo mám najradšej a rozhodla som sa, že nie. Každý z nás by mal robiť to, čo ho baví a napĺňa.“

Lizzy však nemá rada, ak je radená do plus-size kategórie, pretože ako píše už spomínaný Teen Vogue, aj tanečníčka kyprejších tvarov je len tanečníčka, transgender modelka je modelka a zdravotne postihnutý športovec je športovec. To predtým nie je podstatné. Okrem toho, že Lizzy posúva hranice a plní si svoj sen na poli baletu, ako osoba trpiaca vnútrolebečnou hypertenziou sa stala ambasádorkou projektu Dancing for You, ktorý sa zameriava na tanečníkov s odlišnými potrebami. 

Video, ktoré netypickú baletku zviditeľnilo a postaralo sa jej o uznanie

Domov
Zdieľať
Diskusia