Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2017, 16:32
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Najluxusnejšie Audi, chystaný model Q8, sa už čoskoro bude vyrábať na Slovensku

TECH AUDI BRATISLAVA Q8 SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Novinky zo stajne štyroch kruhov ovplyvnia aj našu krajinu.

Audi nás už skutočne dlho nalaďuje na príchod nových SUV-čiek, čoho dôkazom je nespočetné množstvo koncepčných predobrazov za posledné roky. V tomto momente sa ale na svet predrali informácie, ktoré vnášajú do celej situácie nové svetlo. Z Ingolstadtu totiž prichádza správa o tom, kedy a kde sa novinky budú vyrábať, no a s tým sa dozvedáme aj potešujúcu správu pre Slovensko. V prvom rade treba spomenúť, že Audi už budúci rok predstaví svoj úplne nový model nesúci označenie Q4, čiže s najväčšou pravdepodobnosťou stredne veľké SUV s karosériou kupé, čím bude mať novinka na muške napríklad BMW X4 či Mercedes-Benz GLC Coupé. Sériová výroba začne v roku 2019, pričom tento model sa bude vyrábať v maďarskom Gyore. Pre nás je ale podstatnejšie to, že koncernový výrobný závod v našom hlavnom meste bude už od budúceho roka z výrobnej linky do celého sveta posielať najluxusnejší model v portfóliu tejto značky. Audi najnovšie potvrdilo, že na Slovensku bude vyrábať chystanú Q8-čku. 

Jej blížiacu sa podobu nám naposledy Audi ukázalo na autosalóne v Ženeve, kde sme boli svedkami konceptu Q8 Sport. Jeho náplňou boli športovejšie a agresívnejšie tvarované krivky zasadené do výraznejšej oranžovej farby. Nemecká prémiová automobilka týmto výtvorom pritom naznačila aj budúcu podobu vrcholného variantu SQ8, ktorý je v pláne tiež. Ako hovoria overené zdroje, samotné dizajnové riešenie karosérie a hlavných tvarov exteriéru je do väčšinovej miery zhodné so sériovým vyhotovením, pričom inak tomu nie je ani vnútri. Dokonca aj futuristicky vyzerajúci interiér by sa do produkčnej podoby mal pretaviť len s drobnými zmenami. Pre pripomenutie, pod kapotou konceptu sa nachádzal 3-litrový benzínový šesťvalec s výkonom 445 koní, v jeho útrobách si ale miesto našiel aj elektromotor. 472-koňová pohonná sústava tak dokáže dostať veľkú Q8-čku na rýchlosť 100 km/h len za 4,7 sekundy, maximálna rýchlosť je pritom až 275 km/h. Či táto pohonná sústava zavíta do série, je na teraz otázne. Esťe viac pravdepodobná je však 4-litrová V8-čka TDI s dvojicou turbodúchadiel a jedným elektrickým kompresorom, teda 435-koňová verzia, ktorá bude viac-menej totožná so súčasnou SQ7-čkou. Nuž, na svet tak príde už čoskoro ďalší automobil, ktorý ponesie dodatok Made in Slovakia. Q8-čka bude pritom svojím zameraním jedným z vôbec najluxusnejších vozidiel, aké sa u nás kedy vyrábali. Málo ich pritom zďaleka nie je.

Domov
Zdieľať
Diskusia