Po tomto článku dostaneš nekontrolovateľnú chuť na sladké.
Poznáš to, každého z nás jednoducho niekedy ovládne chuť na sladké. Svet sa vtedy na chvíľu spomalí a skrz jazykové poháriky človek zažíva ten neopísateľný pocit šťastia.
Regály obchodov sú dnes doslova zasypané sladkosťami od výmyslu sveta a človek si už ani poriadne nevie v tej spleti farebných obalov vybrať. Čo tak ale radšej siahnuť po lahodnom dezerte, torte či chutnej makrónke? V Paríži úplne bežná vec na každom rohu, na Slovensku nový trend na vzostupe.
Áno, niektorým sa môže zdať, že cukrárne už vyšli z módy a tie, ktoré fungujú, častokrát ponúkajú namiesto pravých krémešov či punčáku akurát tak iba ich chudobné napodobneniny plné umelín.
Preto sme nesmierne radi, že ti dnes môžeme priblížiť bratislavský sladký butik Crémechic, ktorý si zamilovalo mnoho maškrtníkov. Práve tu našli tú správnu cestu, ako prepojiť tradičné recepty s moderným prístupom a pri tom všetkom sa zamerať na najdôležitejšiu vec – kvalitu. My sme dostali možnosť porozprávať sa so ženou, ktorá stojí za týmto konceptom. Pred tým, ako sa začítaš, ťa ešte chceme upozorniť, že nasledujúci text môže spôsobiť nekontrolovateľnú chuť na sladké.
Čerstvé dezerty, 7 dní v týždni
Veľa skvelých nápadov v podnikaní častokrát začína inšpiráciou v zahraničí. Ako nám prezradila autorka konceptu Crémechic Miriam Benčíková, tak tomu bolo aj v tomto prípade. Malé francúzske cukrárne, známe pod názvom patisserie, tejto sympatickej a pracovitej žene počas prechádzok v parížskych uliciach jednoducho prirástli k srdcu.
„V rámci gastronomickej skupiny Bencik Culinary Group sme mali v portfóliu 14 reštaurácií, no takýto koncept so sladkým v Bratislave stále chýbal“, vysvetľuje Miriam. To sa zmenilo v decembri 2014, kedy bol v Centráli otvorený prvý sladký butik Crémechic. V roku 2015 následne pribudol ďalší v Auparku a okamžite si obe prevádzky získali svojich fanúšikov.
Umiestniť cukráreň v nákupnom centre sa na prvý pohľad môže zdať nelogické, no všetko má svoje opodstatnenie. V tomto prípade zohráva hlavnú úlohu najmä dostupnosť. Či už dostaneš chuť na šťavnatý zákusok v pondelok doobeda alebo v nedeľu večer, zastaviť sa tu môžeš 7 dní v týždni s tým, že vždy dostaneš čerstvú dobrotu.
Áno, ako nám prezradila Miriam, práve čerstvosť a kvalita surovín tvorí v tomto biznise základ úspechu. Všetky dezerty prechádzajú cez ruky šikovných cukrárov, ktorí do práce vstávajú na štvrtú ráno, aby s láskou pre zákazníkov pripravili kvalitné zákusky či torty. Nakoľko nejde o pásovú výrobu, každý jeden kúsok má tak v sebe vklad človeka.
Vo výrobe tu veľký dôraz kladú na vstupné suroviny. „Používame vlastné lístkové a piškótové cesto, miešame si vlastné krémy, používame pravý krémový syr, belgickú čokoládu, kakao, pravú živočíšnu šlahačku a pravé 82% maslo. V našich výrobkoch zákazník nenájde žiadne umeliny, palmový tuk, arómy, farbivá či éčka“, prezrádza Miriam. Ako príklad uvádza každému dobre známy krémeš. Ten pravý musí ísť do predaja v daný deň, nakoľko v ňom nie sú obsiahnuté konzervačné látky, viac by čerstvý nevydržal.
Ponuka, z ktorej si vyberie každý
Keď sa zastavíš pred pultom plným dobrôt, tvoje oči začnú doslova jesť. Denne je v ponuke okolo desať až štrnásť druhov dezertov. Rovnako sú vo vitríne poukladané aj čerstvé torty pripravené na okamžitý odber. Na čom si tu teda môžeš pochutnať? Okrem klasiky, akou sú krémeše či punčový rez, sú v ponuke aj pralinkové dezerty, cheesecaky, čokoládové torty či makrónky z pravej mandľovej múky. Tie sú počas horúcich letných mesiacov dokonca plnené zmrzlinou. Mňam.
Keď sme sa Miriam opýtali, čo by svojim zákazníkom z ponuky odporučila ona, reč padla na zákusok s názvom čokoládový sen. Medzi jej obľúbené patrí aj ovocný passion fruit mousse, ale i Oreo cheesecake alebo ten s príchuťou slaný karamel.
Okrem samotných dezertov sú v ponuke aj celé torty. To je skvelá správa pre všetkých zábudlivcov, ktorí organizáciu oslavy a blahoželania riešia na poslednú chvíľu. Ak teda chystáš oslavu alebo hľadáš niečo originálne, tu ti všetko farebne a tématicky zladia podľa tvojej predstavy.
A čo bezlepkové varianty? V Crémechic myslia aj na ľudí, ktorí bežnú múku nemôžu. Pri zostavovaní receptov tu ale radšej razia cestu náhradných surovín. Preto namiesto kopy bezlepkovej múky radšej volia ingrediencie ako mak či orechy.
Zaučený personál sa už teší na tvoju návštevu
Veľký dôraz v týchto butikoch plných sladkých dobrôt kladú aj na personál. Ako s úsmevom na tvári prezrádza Miriam, dievčatá chodia na školenie do výroby, vedia poradiť a sú nútené dezerty aj ochutnávať. Iba tak môžu zákazníkom vyhovieť k ich úplnej spokojnosti.
O tom, že v Crémechic myslia na každý detail, sa človek presvedčí, keď mu milá obsluha podá dezert či tortu zabalenú v chutných "chic krabičkách". Ak sa teda chystáš niekoho obdarovať, alebo chceš jednoducho iba vyčarovať tvojim blízkym úsmev na tvári, zákusky a makrónky ti tu pekne zabalia.
Aktuálnu ponuku si môžeš prezrieť aj na web stránke, ktorá zároveň ponúka online predaj s osobným vyzdvihnutím v butiku. Tie nájdeš v Centráli pri Bille a v Auparku pri Terne. A kedže život má byť sladký, otvorení sú tu 7 dní v týždni, 362 dní v roku. Na záver iba dodávame, že v Crémechic sa dá dodhodnúť aj na svadobnom či firemnom cateringu. Vyhovieť tu chcú jednoducho každému.
Tak čo, už sa ti zbiehajú slinky?
Ak chceš, aby ti neunikla žiadna sladká novinka, hoď Crémechic lajk na Facebooku.