Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2017, 21:12
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ľudia si ročne v porovnaní s minulosťou užívajú menej sexu. Stoja za negatívnym trendom sociálne siete či sledovanie seriálov dlho do noci?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Sex je stále populárny, len ho ľudia majú v priemere menej.

Tvrdenia amerických vedcov už v Európe takpovediac zľudoveli, pretože si ľudia často vymýšľajú hlúposti, ktoré potom podložia neexistujúcim výskumom zo Spojených štátov amerických. Jeden z tých najnovších je však skutočný a ukazuje nám, že v dobe neuveriteľnej socializácie a zbližovania ľudia akosi postupne zabúdajú na sex. Štúdia publikovaná v žurnále Archives of Sexual Behavior na základe odpovedí z dotazníka s názvom General Social Survey zistili niekoľko zaujímavých údajov o tom, ako sa v porovnaní s minulosťou znižuje počet sexuálnych zážitkov priemerného Američana.

Ľudia si ročne v porovnaní s minulosťou užívajú menej sexu. Stoja za negatívnym trendom sociálne siete či sledovanie seriálov dlho do noci?
Zdroj: tumblr

Ak sa pozrieme späť do minulosti, konkrétne na 90. roky minulého storočia, v tom čase mal priemerný Američan pohlavný styk približne 60 až 65-krát za rok, avšak postupom času toto číslo klesalo. V roku 2014 sa už počet pohlavných zážitkov za jeden rok zastavil na čísle 53 a experti neustále polemizujú o tom, ktoré všetky faktory by sme za to mohli obviniť. Podľa získaných údajov klesá počet sexuálnych zážitkov u každého pohlavia, rasy alebo geografickej polohy a najviac na dnešný trend majú doplácať ľudia v manželstvách, pretože porovnanie odpovedí z roku 1989 a z roku 2014 vyznieva trochu smutne. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že ľudia v manželstvách si užívajú viac sexu ročne v porovnaní so slobodnými kolegami, pretože si nemusia hľadať stále nových a nových sexuálnych partnerov, ale keď v roku 1989 mali pohlavný styk približne 67-krát za rok, v roku 2014 to už bolo len 56-krát ročne. Nejde síce o žiadny radikálny pokles, avšak vtipne toto porovnanie vyznieva napríklad u vzorky populácie nad 70 rokov, ktorá si v počte sexuálnych dobrodružstiev od roku 1989 dokonca polepšila.

Je teda jasné, že množstvo sexuálnych zážitkov za rok sa výrazne viaže na fakt, či je človek vo vzťahu, alebo partnera nemá a aj štatistiky týkajúce sa počtu zadaných Američanov nie sú také pozitívne, ako by človek v rýchlej a modernej dobe očakával. Počet nezadaných ľudí vo veku od 18 do 29 rokov sa zvýšil zo 48 percent v roku 2005 na 64 percent v súčasnosti a keďže ľuďom bez vzťahu stúpa počet sexuálnych zážitkov zvyčajne oveľa pomalšie, aj tento fakt by mohol pomôcť vysvetliť klesajúcu tendenciu v sexe. Na druhej strane, len nedávno sme na našom webe písali o výskume, ktorý sa zameriaval na vplyv sociálnych sietí a zistil, že ľudia tráviaci väčšie množstvo času na internete sú viac náchylnejší na vznik sociálnej izolácie. Ak sa mladý človek v 80. či 90. rokoch minulého storočia musel najčastejšie stretávať s ľuďmi osobne, aby nadviazal nové kamarátstva a vzťahy potenciálne vedúce až ku sexu, dnes sú osobné stretnutie čoraz viac v pozadí, pretože ich v mnohých prípadoch jednoducho nahrádza komunikácia na internete.

Ľudia si ročne v porovnaní s minulosťou užívajú menej sexu. Stoja za negatívnym trendom sociálne siete či sledovanie seriálov dlho do noci?
Zdroj: tumblr

Jedno z ďalších vysvetlení klesajúceho počtu sexuálnych zážitkov u priemerného Američana by mohla poskytnúť aj štúdia, ktorej výsledky hovoria o tom, že ľudia po dosiahnutí 30. roku života nie sú až takí šťastní ako predtým, z čoho logicky vyplýva, že sa im možno do postele so svojím partnerom veľmi chodiť nechce. Najvýraznejší vplyv na pohlavný styk a jeho pravidelnosť tak zrejme majú neustále zmeny a pokrok v našej spoločnosti. Podľa profesora sociológie Marka Regnerusa z University of Texas ľudia čoraz častejšie trávia svoje noci na internete, sledujú seriály a filmy, alebo sa len tak bezcieľne ponevierajú po sociálnych sieťach namiesto toho, aby sa vydali nadväzovať nové kontakty s ľuďmi vo svojom okolí.

Aj keď ani zďaleka nejde o radikálny prepad sexuálnej aktivity, tento trend sa neobjavuje len v Spojených štátoch amerických, ale prakticky vo väčšine rozvinutých štátov na svete. Svedčia o tom aj údaje z nášho článku o tom, ktoré krajiny podporujú sexuálnu aktivitu u svojich mladých obyvateľov, pretože ich populácia starne a pôrodnosť ani zďaleka nie je na takej úrovni, ako by bolo zdravé a vhodné. Čím sexu teda ľudia majú každý rok, tým je menšia aj pravdepodobnosť toho, že sa im narodí potomok, a tak by si sa nad tým mohol zamyslieť a ak ešte v tejto chvíli nemáš záujem pozdvihnúť demografickú krivku vlastným pričinením, potom aspoň vypni počítač, strč si mobil do vrecka a vydaj sa do mesta spoznávať nových ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia