Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2017, 12:05
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Zvukový orgazmus pre tvoju myseľ, ktorý ovládol internet. Vďaka fenoménu s názvom ASMR sa ľahko uvoľníš či zaspíš

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Relaxačná metóda, ktorá väčšinou skutočne funguje.

Večer prídeš domov po náročnom školskom či pracovnom dni a neustále ťa niečo vyrušuje či otravuje, pričom ty by si najradšej ležal v posteli a relaxoval. Existuje množstvo rozdielnych spôsobov, ako dosiahnuť stav dokonalej relaxácie, ale ak nechceš začať užívať drogy, potom sa tvoje možnosti značne obmezujú. Nevedno, nad čím rozmýšlali ľudia pred takmer desiatimi rokmi, keď sa na internete rozbehol veľký fenomén s názvom ASMR, no dnes im môžeme s radosťou poďakovať, pretože tento druh videí sa teší obrovskej popularite, veď ich sledujú milióny divákov, a čo je najlepšie, dokonca skutočne funguje. Skratka ASMR v angličtine znamená autonomous sensory meridian response a keby sme ti mali opísať pocity, aké ľudia zažívajú pri pozeraní týchto videí, dali by sa zrejme popísať ako príjemné brnenie po celom tele, vďaka ktorému sa vieš krásne uvoľniť a vychutnávať si zvukovú stimuláciu. Niektorí milovníci fenoménu ASMR ho prirovnávajú ku pocitom pri orgazme, ale v tejto oblasti už zrejme záleží na individuálnom vnímaní každého z nás.

Internetové korene ASMR siahajú približne do roku 2008, lenže jedna z prvých skupín na Facebooku, kde ľudia začali špecificky vyhľadávať materiál indukujúci vytúžené brnenie po celom tele, vznikla až v roku 2010. Založila ju Jennifer Allen a postupne sa do nej pridávali desiatky a desiatky fanúšikov najnovšieho spôsobu, ako si uľahčiť zaspávanie. Kedysi ľudia objavovali brnenie pri sledovaní nahrávok rôznych návodov v tragickej kvalite na neveľmi rozvinutom Youtube, ale keď sa ASMR začalo čoraz viac dostávať medzi ľudí, tisíce z nich pochopili, že zvuková stimulácia mozgu bude čoraz viac rásť a rozhodli sa vytvárať špeciálne videá s jediným zámerom, a teda dopriať divákom zvukový orgazmus. Možno si myslíš, že pri používaní slovného spojenia zvukový orgazmus preháňame, avšak keby si sa spýtal miliónov ľudí užívajúcich si blahodárny účinok ASMR každý deň, najčastejšie by ho prirovnali ku nie až tak silnému orgazmu. Odborníci o pocitoch vyvolávaných sledovaním takýchto stimulačných videí hovoria ako o slabšej eufórii, pretože telo sa postupne uvoľní a skvelý pocit u niekoho zostáva aj niekoľko dlhých minút.

Ak si už o ASMR niekedy v minulosti počul, potom ti musí byť jasné, že odkedy ľudia vyrábajú tento špecifický obsah, veľmi ochotne reagujú na dopyt na trhu. Pri osamelej večeri po náročnom dni si preto môžeš nasadiť slúchadlá a vychutnávať hrejivý a príjemne dráždivý hlas náhodnej ženy, ktorá sa oblieka či maľuje, alebo práve predstiera, že sa ti prihovára z pozície zdravotnej sestry, kaderníčky alebo dokonca letušky. Ďalšou obľúbenou kategóriou je návšteva chiropraktika, kde nejde až tak celkom o zmyselné šepkanie do mikrofónu a masáž, ale ľudia zdanlivo milujú praskanie kostí pri jednotlivých lekárskych pohyboch. Tvorcovia stojaci za novými a novými ASMR videami sa už nejaký čas nazývajú ASMR umelcami a sami seba rozdeľujú do niekoľkých kategórií. Zrejme najobľúbenejším typom videí sú masáže všetkých štýlov a častí tela. Aby si neznalý človek vedel predstaviť, o čom to tu vlastne rozprávame, v roku 2015 sa študentka menom Emma Barratt rozhodla urobiť menší výskum na vzorke 500 ľudí, ktorým pustila ASMR video a potom ich nechala porozmýšľať nad tým, kde na tele cítili príjemné brnenie a ako by najradšej v budúcnosti podobné videá využívali. Drvivá väčšina si vedela predstaviť, že by si jedno alebo dve videá pustili pred spaním a ďalšou populárnou odpoveďou bolo samozrejme odbúravanie stresu, pričom len päť percent účastníkov experimentu chcelo ASMR pocity používať ako základ sexuálnej stimulácie. Ustálená ASMR komunita na internete sa totiž nezameriava na to, či príjemné brnenie vyvoláva v divákoch sexuálne chvenie, ale ide im najmä o zvukovú a dnes už často aj vizuálnu stimuláciu, vďaka ktorej tvoj mozog premietne sledované pohyby a zvuky priamo na povrch tvojho tela.

Nech sa ti už najviac pozdáva sledovanie a najmä počúvanie toho, ako chiropraktik svojmu pacientovi praská kosti, alebo sa radšej pozrieš na príťažlivú masérku so zmyselným hlasom, ASMR je tu dnes pre každého a vďaka rastúcej komunite pribúdajú dennodenne desiatky nových videí, ktoré ťa zaručene privedú do stavu, v akom si možno ešte nikdy nebol.

Domov
Zdieľať
Diskusia