Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Piatok 20. 9. 2019 meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Gastro - Testy
30
Čoje
6. marec 2017, 16:18

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok

Toto jedlo ľahko upiecť a ťažko pokaziť. Je lacná, nenáročná a ľudia ju milujú. Aj preto na pizzu na Slovensku narazíte snáď ešte ľahšie než na bryndzové halušky či vyprážaný syr.

Čoje
6. marec 2017, 16:18
Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
30
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Som Čoje a na svojom Facebooku a Instagrame fotím a píšem o dobrom jedle. Keď som sa podujal nájsť najlepšiu pizzu v Bratislave, o presných kritériách som veru nemal predstavu. Vedel som, že to jedlo má viacero typov a pri každom ide o niečo iné. Tiež som si pamätal aj zopár pízz, ktoré som v živote ochutnal a považoval ich za výnimočné, ale ani pri nich som si nebol istý, prečo presne.

 

Odľahlo mi, keď som zistil, že to nie je nič výnimočné. Aj pod týmto článkom sa určite pohádame o tom, čo je to vlastne dokonalá pizza a nakoniec na to aj tak neprídeme. A úplne na to nepríde ani ten autentický Talian pečúci pizzu z múky, soli, droždia, vody a olivového oleja v debate s michelinskou šéfkuchárkou Nancy Silverton, ktorej zoznam ingrediencií iba na cesto je dlhý ako tento článok. Čiže depky bokom.

 

Od začiatku mi bolo jasné, že dokonalá pizza by asi mala byť viac než len skvelé cesto obložené skvelými prísadami, no nakoniec som sa rozhodol, že nič nepokazím, ak budem skrátka trpezlivý. Tajne som dúfal, že to dopadne ako s hamburgermi a skrátka skôr či neskôr narazím na pizzu, pri ktorej nebudem musieť uvažovať a riešiť ani vlastné preferencie, ani všeobecné kritériá a aj tak budem okamžite vedieť, že „toto je ona“.

 

No a ono to dopadlo takto.

 


10. Pizza Mizza (Tobrucká 5)

čas: 14.2.2017 13:20

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 4,40€

 

Ja som si dal:

Spinaci za 6,20€

(rajčinový základ, gorgonzola dolce, mozzarella, restovaný listový špenát, cesnak, slanina)

 

Ako som už napísal vyššie, pri pizzi stačí dodržiavať pár základných pravidiel a v podstate sa nedá pokaziť. Napriek tomu to bola až Pizza Mizza v roku 2004, kto toto jedlo v Bratislave podvihol a dostal na úroveň kvality, ktorú nebolo treba ospravedlňovať slovom „provinčná“. Prvá prevádzka dnes už úspešnej siete funguje na Tobruckej dodnes a práve sem som prišiel zistiť, či sa o Pizzi Mizzi stále oplatí hovoriť ako o etalóne.

 

Tunajšie pizzové cesto je nadýchané skôr menej. Občas sa stáva, že je príliš prepečené a drobivé, no toto našťastie nebol ten prípad. Gorgonzola na mojej Spinaci bola voňavá a poriadne sladká a špenát chutil adekvátne tomu, že práve nemal sezónu. Slanina sa v tom celom ale trochu strácala a cesnak mal zvláštnu pachuť a napodiv do toho celého až tak nezapadal.

 

Pizza Mizza sa od svojho vzniku zjavne uspokojila s tým, že miesto gurmánstva a vysokej kvality bude skôr ľudovou voľbou. Kedysi patrila medzi drahé pizzerie, dnes je to naopak. Prísadami sa tu príliš neplytvá, chutia viac ekonomicky ako prémiovo a celkový dojem sa v porovnaní s vyššími priečkami rebríčka dá označiť ako priemer.

 

Skrátka: Ľudová sieťová pizza, ktorá spĺňa povinný štandard, no inak je vo všetkých smeroch skôr priemerná.

Celkové hodnotenie: 2.5/5

Ako chutí studená na druhý deň: 4/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Milujem salámovú pizzu a ich saláma mi chutí najviac z donáškových pízz. Šetria na syre aj na omáčke, no nikdy netreba objednať XXL. Ani ich interiér nie je nič moc, ale donášku striedam buď mastnú Lombardi alebo diétnu Pizza Mizza.“ (Kamil)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


9. Salerno (Fresh Market, Rožňavská 1A)

čas: 9.2.2017 11:20

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 4,50€

 

Ja som si dal:

Diavola za 6€

(rajčinový základ, mozzarella, saláma, šampiňóny, chili)

 

Pizzeria Salerno má relatívnu nevýhodu, že sa delí o priestor s ostatnými prevádzkami Fresh Marketu, takže je technicky skôr „stánok“, než „podnik“. Ale podľa loga a vizuálneho prevedenia to nevyzerá, že by jej na formálnych veciach až tak záležalo. Rovnako ako jej nezáleží na tom, či sa v nej komfortne naje niekto, kto chce platiť kartou, ani ako dlho bude hľadať bankomat po vágnej informácii, že „je niekde na prízemí“.

 

Tunajšia pizza nebola úplne márna. Zo všetkých testovaných bola asi najtenšia, vrátane okrajov, no cesto mala celkom chutné. Jej prísady nepôsobili nijako extra prémiovo ani autenticky, pizzéria sa zjavne orientuje skôr na konkurencieschopnosť cez priaznivé ceny. Čo je asi dobre, pretože ľudia, ktorí vo farmárskej tržnici vyhľadávajú náročnejšie jedlá, sem na pizzu asi nechodia.

 

Ak mám ale na tejto pizzi čosi ozaj vyzdvihnúť: Diavola bola štipľavá úplne naozajstne, nie iba klasicky slovensky (čo je nijako).

 

Skrátka: Tenká slovenská ľudová pizza od naozajstných Talianov, ktorá je skôr „fast food“, než aby si to v spoločnom food courte rozdala s najväčšími gastrohviezdami Fresh Marketu.

Celkové hodnotenie: 3.5/5

Ako chutí studená na druhý deň: 4.5/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Bol som veľmi spokojný, a to sa pizzi vyhýbam. Taliansky štýl, slovenský vôbec nemusím.“ (Ján)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


8. Al Faro (Eurovea, Pribinova 8/A)

čas: 13.2.2017 11:30

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 6,99€

 

Ja som si dal:

Prosciutto San Daniele za 9,99€

(rajčinový základ, mozzarella, San Daniele prosciutto, sušené rajčiny, parmezán)

 

Al Faro je síce reštaurácia v Eurovei, no v jej interiéri na okolité nákupné centrum spoľahlivo zabudnete. Toto miesto patrí medzi najlepšie využité a najkrajšie gastropriestory v tejto lokalite. Aj medzi najlepšie reštiky, čo zase ale nie je až také ťažké.

 

Okrem veľmi príjemného a ľahko luxusného interiéru to tu funguje aj po stránke servisu. Obsluha je vysoko profesionálna a milá. Usadí vás, zavesí vám bundu, po vypočutí objednávky odnesie zo stola, čo je navyše a čo je najlepšie: prinesie fantastické čerstvé pečivo a parmezán.

 

Pizzu som si opäť nechal odporučiť. Pohotový čašník mi dal hneď niekoľko tipov a vysvetlil, čím je ktorý výnimočný. Rozhodol som sa vyskúšať výkladnú skriňu Al Faro, autentické talianske suroviny. A urobil som dobre. Prosciutto patrilo medzi najkvalitnejšie, aké som ochutnal v našich končinách, a dojem na mňa urobila aj kombinácia chutí mozzarelly a parmezánu, ktoré sa skvele dopĺňali. „Syrovosť“ tejto pizze bola jej najsilnejšou stránkou.

 

Pobavil ma spôsob, akým mi kuchár naznačil, že v tomto podniku sa pizza je príborom a nie rukami: veľké kúsky prosciutta na pizzu porozhadzoval až potom, čo pizzu nakrájal na trojuholníky.

 

A slabá stránka? Cesto. Nechápte ma zle. Bolo z prvotriednych surovín a chutilo dobre. No na môj vkus bolo príliš tenké, chrumkavé a suché. Nemám rád, keď si pizzou doráňam podnebie, preferujem mäkšie a nadýchanejšie, najmä ak s ním treba bojovať s príborom. Škoda, pretože fantastické malé žemličky, ktoré som si zakusoval s parmezánom pred hlavným chodom, boli naopak z úplne parádneho, mäkučkého cesta.

 

V tomto podniku mi ako v jedinom zaúčtovali obal. Hoci som obsluhu požiadal o zabalenie iba do kúsku alobalu, posledné dva trojuholníčky som dostal do polystyrénovej zatváracej misky a tú ešte do veľkej papierovej tašky s logom reštaurácie, čo ma stálo 50 centov navyše.

 

Skrátka: Výrazne syrová pizza s tenkým, no zbytočne chrumkavým a suchým cestom a príplatkom za kvalitné suroviny. K tomu príjemné prostredie a prvotriedny servis.

Celkové hodnotenie: 3.5/5

Ako chutí studená na druhý deň: 2/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Nemám rada pizzu na slovenský spôsob, zato Margheritu z Al Faro si dám hocikedy.“ (Katka)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


7. Primo Amore (Kollárovo námestie 17)

čas: 27.2.2017 13:45

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 5,69 € (3,80 € v rámci obedového menu aj s voliteľnou prílohou zadarmo)

 

Ja som si dal:

Hawaii za 6,89 €

(rajčinový základ, mozzarella, šunka, ananás)

 

Primo Amore patrí medzi najobľúbenejšie pizzerie trochu podobným spôsobom, akým Bratislavčania ľúbia kultové vietnamské bistro Phong Nam. Aj keď v nej v špičke budete márne hľadať voľný stôl, prvý dojem vám s jej popularitou veľmi sedieť nebude. Vo vstupnej miestnosti vás ovalí ťažký vlhký vzduch a treba z nej rýchlo utekať dozadu do kachličkového interiéru ako z 90. rokov.

 

Dojem 90. rokov pokračuje aj pri objednávaní a kontakte s obsluhou. Nemali by ste zažiť nič nepríjemné, no v porovnaní s ostatnými pizzériami z tohto testu si tu čašníčky a čašníci vystačia s menšou slovnou zásobou a kontaktom.

 

A čo tunajšia pizza? Je veľmi ľudová a nenútená a žiadna z prísad nepôsobí dojmom, že po ňu talianski majitelia utekali práve do svojej domoviny. Veľmi obstojné, akurát nadýchané cesto pôsobí pevne a solídne, takže udrží pokope aj relatívne tekutý rajčinový základ a veľké množstvo roztečeného syra. Zmenou oproti bratislavskému štandardu bola šunka: miesto tenučkých „shaved“ plátkov som dostal drevorubačsky hrubé kúsky.

 

Nuž a áno. Dal som si Hawaii, aj keď je na internete hrozne cool na túto kombináciu nadávať. Ja považujem kúsky sviežeho sladkokyslastého ananásu na pizzovom ceste v kombinácii so sladkými rajčinami, neutrálnou šunkou a slaným syrom za veľmi dobrý nápad a práve ľudová Primo Amore mi prišla na túto voľbu ako to najvhodnejšie miesto.

 

A celkový dojem? Napriek tomu, že tento podnik vlastnia Taliani, neviem si predstaviť „slovenskejšiu“ pizzu. Hej, tú iróniu v tom cítite správne, no aj tak je to kompliment!

 

Skrátka: Slovenská ľudová pizza od naozajstných Talianov, ktorá sa pýši oveľa väčším fanklubom, než na aký by ste ju odhadli.

Celkové hodnotenie: 4/5

Ako chutí studená na druhý deň: 4/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Je šťavnatá a má výborné cesto. Ako celok je neskutočná.“ (Oli)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


6. Massimo (River Park, Dvořákovo nábrežie 4)

čas: 15.2.2017 11:45

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 10 €

 

Ja som si dal:

Bufalotta za 17 €

(rajčinový základ, mozzarella z byvolieho mlieka, čerstvá bazalka)

 

Pocit najdrahšej bratislavskej pizze začína v Massimo Ristorante v River Parku už pri vchode. Okamžite sa ma ujíma čašník, ktorý ma usádza a ponúka sa, že sa mi postará o „kabát“, ako eufemisticky nazýva moju čiernu bomberu s kapucou. Poškuľujem po miskách s parmezánom, ktoré su uložené na pomocnom stolíku, no na rozdiel od Al Faro sa tentoraz pred hlavným chodom žiadnym pečivom a parmezánom prejesť nemôžem.

 

Čašníci sú tu ale veľmi profesionálni a pozorní. Trochu som v strese, pretože drahé reštaurácie pre bohatých ľudí nie sú môj prirodzený habitat a nikdy celkom presne neviem, ako sa správať. No zdá sa, že tu to nikto nerieši. Čašníkovi dokonca tuším nevadí ani to, že ako zvyčajne nechcem nič na pitie.

 

Pizza prichádza na stôl relatívne rýchlo. Po vizuálnej stránke je úplne dokonalá, ako z reklamy. Niežeby hrala farbami a pestrým reliéfom prísad - v tomto je naopak napriek vysokej cene prísne monochromatická - no jej tvar, zaguľatené okraje a oceány rajčín s ostrovmi mozzarelly a pohoriami čerstvej bazalky vyzerajú takmer geometricky. Neviem sa dočkať, ako to bude chutiť.

 

Opäť si neobvykle beriem príbor, tentoraz sám od seba. Pizza sa krája ľahko, no pre zmenu je zvláštna tým, aká je „mokrá“. Opäť v duchu uvažujem, či je to ďalší originálny spôsob, ako svojich hostí nenápadne odradiť od konzumácie rukami.

 

Tunajšie cesto je úplný sen a to, v akom dokonalom bode sa stretáva jeho mäkučká nadýchanosť s jemnou chrumkavosťou sa snažím uložiť si do pamäte. Neskôr objavím aj ďalší benefit: človek sa po ňom vôbec necíti prejedený a nafúknutý (aj keď som si istý, že kopec Slovákov to bude brať pri cene tejto pizze za jasný faul a nevýhodu).

 

Čo sa prísad týka, superjednoduchá kombinácia bola najsilnejšia pri sústach s voňavou bazalkou, no byvolia mozzarella ma sklamala, pretože jej „byvolovosť“ tamer nebolo necítiť. Tepelne upravenú a roztečenú som ju jedol prvý raz, čo mohol byť nelogický dôvod toho celého, no pre budúcu návštevu si skrátka poznačujem, že si mám dať radšej o takmer polovicu lacnejšiu obyčajnú Margheritu.

 

Skrátka: High end luxusná posh pizza, ktorú určite zájdite vyskúšať v niektorej z lacnejších verzií, keďže jej najsilnejšou stránkou je cesto.

Celkové hodnotenie: 4/5

Ako chutí studená na druhý deň: 2/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Skvelá kuchyňa a prvotriedna obsluha. V Taliansku môžeme o takejto reštaurácii snívať.“ (Luigi)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


Bonus: Pizza Hut (Panónska cesta 25)

čas: 26.2.2017 15:20

web

mapa

Margherita tu stojí: 6,00 €

 

Ja som si dal:

Super Supreme za 9 € so syrovým okrajom za 1 € navyše

(rajčinový základ, mozzarella, saláma, šampiňóny, cibuľa, paprika, mleté hovädzie mäso, šunka, čierne olivy)

 

Do Pizza Hut som pôvodne zašiel preto, aby som všetky tie úžasné pizzerie mohol porovnať s niečím tuctovým a neosobným, čo v Bratislave chutí úplne rovnako ako v Johannesburgu a aj to tak má chutiť.

 

Slovenské Pizza Hut je navyše tak trochu smutný príbeh. Z niekdajšej dvojposchodovej prevádzky na Drevenej ulici v centre a niekoľkých ďalších na iných miestach Slovenska zostala jedna zanedbaná v petržalskom Tescu s ošumelým interiérom a starými, otrhanými a olaminátovanými jedálnymi lístkami. Americký reťazec tak na prvý pohľad dokonale zmutoval na slovenskú pizzériovú esenciu, teda až na ceny.

 

Ak je tunajšia pizza niečím ozaj výnimočná, potom tým, ako odmeňujúco zasýti až do stavu prežratej paralýzy. Bohato nadýchané cesto sľubuje gluténovú nirvánu a sľub aj dodržiava. Navyše som si objednal prísadový masaker s takým množstvom vecí, až to tú pizzu posúvalo nebezpečne blízko k hraniciam lasagne. Veď Amerika, vravel som ti. Niektoré prísady chutili nevýrazne, niektoré podozrivo „zvýraznene“, no stále to celé zostalo nad latkou dobrého jedla.

 

Mimochodom, veľmi sa mi páčilo, že v čase mojej návštevy bol podnik plný pestrofarebných neslovenských rodín užívajúcich si v tomto odľahlom kúte Petržalky príjemné nedeľné popoludnie (a paradoxne aj čosi, čo im zjavne pripomínalo domovinu, aj keď na Američanov z nich nevyzeral nikto). Viem, že kopec mojich krajanov to chce mať vo svojom mikrosvete presne naopak, no ja si neviem predstaviť lepší kompliment pre krajinu než to, že sa v nej cíti dobre aj človek narodený na opačnom konci planéty.

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


5. Lombardi (Mickiewiczova 2)

čas: 7.2.2017 11:00

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 6,10 €

 

Ja som si dal: Provinciale za 6,90 €

(rajčinový základ, syr, šunka, kukurica, slanina, jalapeňos)

 

Do pizzerie Lombardi sa ide cez zanedbaný vjazd z rušnej Mickiewiczovej a potom ešte ďalej cez nevábny dvor plný áut až po nenápadné dvierka, no nechať sa tým odradiť by bola chyba. Našťastie, vnútri je všetko na poriadku. Interiér síce pôsobí šialene eklekticky, no cítim sa v ňom prekvapivo lepšie než v klasických slovenských pizzeriách, ktoré sa pôvodne snažia o štylizované rurálne Taliansko, no končí to ako möbelixoidné múzeum malomeštiactva.

 

Tunajšia obsluha pôsobí veľmi uvoľnene, až máte pocit, že ste na návšteve u partičky kamošov. Na moju otázku, ktorú pizzu robia úplne najlepšie, čašník nezaváhal: Provinciale!

 

Táto pizzéria je pomenovaná podľa Gennara Lombardiho, ktorý v roku 1905 otvoril severne od Little Italy prvú pizzériu v New Yorku (mimochodom dodnes fungujúcu). A názov čo to naznačuje o tom, akú pizzu tu podávajú. Moja „Provinciale“ bola na stole rýchlo a miesto na tanieri som ju dostal na drevenom podnose. Ako prvé mi napadlo: „Ježiši, tá je veľká!“ Tunajšia „americká“ pizza je bohatá nielen čo sa veľkosti a nadýchanosti týka, ale aj do obhádzanosti chutnými prísadami. Najviac z nich na mňa zapôsobila luxusná slanina, naopak na jalapeňos ma trochu sklamalo, že neboli vôbec štipľavé.

 

Amerikou zaváňa aj vec, ktorou na mňa táto pizza urobila najväčší dojem. Ak na svojej pizzi zbožňujete, ako sa každý trojuholník nedokáže rozlúčiť so svojimi susedmi a naťahuje za nimi celé centimetre roztečeného syra, potom na svoje obľúbené foodporno musíte určite zájsť sem.

 

Skrátka: Veľká a štedrá pizza s hrubším cestom, nápadnými prísadami a bohovským naťahovacím syrom.

Celkové hodnotenie: 4/5

Ako chutí studená na druhý deň: 2/5

Čo na ňu hovoríte vy: „9 z 10-krát bola výborná, raz mal asi kuchár horší deň. Za mňa keď donáška v BA, tak Lombardi.“ (Martin)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


4. Ristorante Italiano da Cono (Račianska 90)

čas: 21.2.2017 14:20

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 4,50 €

 

Ja som si dal:

Parma za 8 €

(rajčinový základ, syr, parmská šunka, rukola, parmezán)

 

Keď som do Cono - ak ten zložitý názov používam správne - prišiel prvýkrát, neurobil som dobre. Bol víkend, čas obeda a v podniku boli nielenže obsadené všetky stoly, ale každá jedna stolička. Tip na tento podnik som pritom dostal od ľudí na mojich facebookoch, samému by mi sem ísť nenapadlo. Tri roky dozadu som jedol pizzu v prevádzke rovnakých majiteľov na Trnávke, no ničím mi v hlave neutkvela.

 

Cono je talianska reštaurácia, ktorá sa nachádza v periférnom nákupnom centre, no hneď, ako do nej vstúpite, na to zabudnete. Na pizzu som sem skočil cestou domov z lyžovačky a tesne predtým som zavolal, či môžem prísť aj so psom. Mohol som a to zďaleka nebol koniec dobrých dojmov z príjemnej a veľmi profesionálnej obsluhy.

 

Na otázku, ktorú pizzu by mi odporučil, čašník opäť ani na chvíľu nezaváhal. Pizzu s parmskou šunkou vraj odporúča vždy a každému. Upozornil ma, že ide o konzervatívnejšiu kombináciu, no podľa neho ju robia najlepšie.

 

Pizze prišli na stôl v rekordnom čase a ako prvé som si na nich všimol, že sú menšie. Neprekážalo mi to, po všetkých tých predošlých pizzách som bol celkom rád za veľkosť akurát tak pre jedného.

 

V Cono teda dostanete za priemernú bratislavskú cenu menšiu porciu, čo ale našťastie znamená vyššiu kvalitu. Suroviny na pizzi chutia autenticky taliansky a kuchár nimi vôbec nešetrí. Podľa očakávania chuťovo dominovala parmská šunka, ktorej príjemne sekundoval parmezán. Rukoly bolo veľa, čo som vyriešil tak, že som si polovicu odhrnul nabok, oblial trochou olivového oleja a užil si ju ako skvelý minimalistický šalát. Čoho som naopak dostal trochu menej, bol základový syr.

 

A najsilnejšia stránka? Cesto. Bolo úplne iné než všetky bratislavské pizze, ktoré som dovtedy ochutnal. Nadýchanejšie a takmer koláčové, hrubšie na okrajoch a o čosi viac aj v strede. A nadpozemsky dobré, rovnako ako u Massima. V dokonalosti mu nakoniec dal na frak iba víťaz tohto testu, ale nepredbiehajme.

 

Skrátka: Autenticky talianska pizza, ktorá je o čosi menšia než je v Bratislave zvykom, no z parádne originálneho a chutného cesta.

Celkové hodnotenie: 4.5/5

Ako chutí studená na druhý deň: 3.5/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Asi najlepšia pizza, akú som jedol v Bratislave.“ (Tomáš)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


3. Gatto Matto (Panská 17)

čas: 24.2.2017 16:00

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 6,10 €

 

Ja som si dal:

Panchetta con brie za 6,70 €

(rajčinový základ, mozzarella, pancetta, brie, tymián)

 

Zo všetkých bratislavských pízz si tú v Gatto Matto dávam najčastejšie. Teda, aby som bol presnejší, zo všetkých bratislavských pízz si najčastejšie dávam gattomattovskú „Panchetta con brie“ (Takto s chybou ju majú uvedenú v menu). Žiadnu inú pizzu som tu vlastne ešte nikdy neochutnal.

 

Gatto Matto je jedna z najlepších reštaurácií a jednoznačne najlepšia talianska v centre. Cítim sa tu vždy veľmi príjemne aj vďaka skvelej obsluhe, ktorá sa vás ujme už pri dverách a usadí vás k stolu. Ak veríte môjmu prehľadu vo vínach (akože nemusíte, ak nechcete), určite si tu objednajte k jedlu fľašu Primitiva.

 

„Panchetta con brie“ spája dve veľmi zaujímavé chute. Zo všetkých druhov mäsa si vyberá jemne premastenú taliansku slaninu (ktorá sa správne píše pancetta) a zo všetkých druhov syrov zase zrejúci a jemne aromatický francúzsky Brie. Spolu im to ladí fantasticky. Pizza patrí medzi mokrejšie, no jej chute majú ďaleko od toho, aby sa zlievali v jednu. Na rôznych miestach dominuje vždy iná z dvoch hlavných postáv a tu a tam sa pridá aj výraznejší tymian. Výborné cesto síce v Bratislave nájde aj lepších premožiteľov, no nenechajte sa pomýliť, vôbec nič mu nechýba.

 

Skrátka: Mokrejšia a šťavnatejšia pizza s krásne zladenými chuťami. Dlhodobo moja najobľúbenejšia v Bratislave.

Celkové hodnotenie: 4.5/5

Ako chutí studená na druhý deň: 2/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Bol som na základe tvojho odporúčania na rovnakej a naozaj chutila super.“ (Peter)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


2. Urban House (Laurinská 14)

čas: 16.2.2017 13:40

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 4,90 €

 

Ja som si dal:

Bresaola Truffle za 9,90 €

(rajčinový základ, bresaola, parmezán, olivy, rukola, hľúzovkový olej)

 

Urban House začalo robiť pizzu relatívne nedávno, no keďže sa nápad zjavne osvedčil, medzičasom sa jej ponuka zdvojnásobila. V modernom urban interiéri, ktorý sa na Slovensku ešte stále označuje za „hipsterský“, si môžete vybrať klasickejšie kombinácie, ktoré sú vždy ozvláštnené nejakou luxusnejšou prísadou ako chorizo, figy, či pulled pork; ale aj zopár kompletne uletených pízz, napríklad pizzu s karfiolom, zemiakmi alebo kelom.

 

Odkedy som tu bol naposledy, zase sa tu stihla kompletne vymeniť obsluha. Pohár vody, ktorý vám tu automaticky príde na stôl, našťastie patrí ku stálym vychytávkam. Poznám hrozne veľa ľudí, ktorým je Urban House svojou atmosférou protivný, no ja sa tu cítim vždy skvele.

 

Z dvoch možností, ktoré ma zaujali najviac, som si vybral zhodou okolností najdrahšiu pizzu v menu. Najprv som sa ale uistil, že vzduchom sušenú hovädziu bresaolu tu na pizzu pridávajú až úplne nakoniec a tepelne ju neupravujú. To isté samozrejme platí aj o rukole, z ktorej kuchár na pizzi vytvoril koncentrovanú kôpku a dal mi tak možnosť ujedať si z nej opäť šalátovým spôsobom.

 

Cesto samotné bolo opäť tenké a nakysnuté len symbolicky, no príjemne mäkké a veľmi chutné. Pizza bola výrazne slaná vďaka sušenému mäsu a olivám a patrila medzi suchšie, čo mi ale v takejto kombinácii prišlo celkom vhodné.

 

Celkovo mi utkvela v pamäti ako jedna z najharmonickejších. Bolo cítiť, že sa jednotlivé prísady krásne dopĺňajú a pizza nie je iba kompiláciou populárnych chutí. Nečakaný bonus prišiel, keď som s odstupom času ochutnal studený trojuholník na druhý deň. Najmä cesto chutilo presne tak, ako to mám na studenej pizzi najradšej.

 

Skrátka: „Hipsterská“ pizza s fantáziou, ktorá ale nezaostáva ani v základných a povinných bodoch. Suchšia a veľmi labužnícka.

Celkové hodnotenie: 4.5/5

Ako chutí studená na druhý deň: 4.5/5

Čo na ňu hovoríte vy: „Dokonca aj pizza s kelom, ktorú som nikdy predtým nemal, bola perfektná. Nie sú to síce typické talianske pizze, no sú perfektné.“ (Patrizio)

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


1. Basilicò (Mlynské nivy 8)

čas: 28.2.2017 15:15

facebook

mapa

Margherita tu stojí: 5,80 €

 

Ja som si dal:

Stredomorská za 9 €

(pozn.: „Stredomorská“ tu znamená, že šéfkuchár ju urobí podľa seba a vy sa necháte prekvapiť. Na tej mojej bol rajčinový základ, mozzarella, artičoky, čierne olivy, čerstvé rajčiny, rukola a hobliny parmezánu)

 

Moja prvá návšteva pizzérie Basilicò nebola úspešná. Prišiel som v čase obeda a dozvedel som sa, že veci z jedálneho lístka si môžem objednať až po tretej poobede, pretože na obed sa podávajú menučka. Nesúdim, chápem, no takéto veci mi aj tak hrozne lezú na nervy. Nakoniec sa mi do tohto podniku podarilo zájsť až úplne na záver testovania.

 

Aj doteraz ste si v tomto rebríčku mohli prečítať o podnikoch, ktoré vedú autentickí Taliani, no oproti tomuto to boli iba slabé odvary. Prvú vetu adresovanú čašníkovi som ani nestihol dokončiť. „Do you speak English?“ odpovedal svojou vlastnou otázkou on. „Yes!“ ja na to a rovnakým slovom som zaplesal aj v duchu. Nedohovoriť sa v Bratislave po slovensky v podniku so zahraničnou kuchyňou znamená z mojej skúsenosti celkom slušnú pravdepodobnosť fakt skvelého jedla.

 

Môj zámer nechať si odporučiť najlepšiu pizzu originálne vyriešil podnik už vopred vo svojom menu. Pod názvom „Stredomorská“ tu nájdete pizzu, ktorú vám šéfkuchár urobí podľa seba, ako to práve cíti. Čašník sa ma pre istotu opýtal, či mám nejaké ingrediencie, ktoré neobľubujem, no veľmi rád som mu dal bezpodmienečnú zelenú.

 

A on dal zelenú mne! Vegetariánska pizza, ktorá mi v Basilicò prišla na stôl, síce netrčala cez okraje taniera, no okamžite upútala extrémne nadýchaným prstencom cesta, uprostred ktorého sa týčil les rukoly s hoblinami parmezánu a čerstvými rajčinami. Vrchná vrstva prísad bola taká hustá, že som z pizze musel ochutnať, aby som zistil, že sa „v“ nej nachádzajú aj artičoky a čierne olivy. Takúto kombináciu som ochutnal prvý raz v živote a hneď som si ju zapamätal ako moju novú obľúbenú.

 

Zo všetkých pízz ochutnaných v rámci tohto testu bola táto jediná, ktorú mi nenakrájali na trojuholníky. Tipol som si, že to bolo z dôvodu extrémnej šťavnatosti a „mokrosti“. Tenké cesto uprostred síce zvládlo udržať šťavy z čerstvých aj nečerstvých rajčín a artičokov bez toho, aby sa premočilo, no s váhou ingrediencií by si v takomto stave asi nepodarilo. Chtiac nechtiac som pizzu musel jesť príborom.

 

Keď som sa podujal dať dokopy tento test, úprimne som nemal poňatia o tom, aké kritériá presne musí pizza spĺňať, aby som ju považoval za dokonalú. Na to som ochutnal príliš veľa pízz, ktoré sa od seba príliš líšili. Potom som počas testovania zažíval pocit vysokej kvality a vravel si, že zoradiť tieto pizze od najlepšej po „najhoršiu“ a ešte k tomu vybrať víťaza bude ťažký oriešok aj zo subjektívneho, nieto ešte objektívneho hľadiska. Tajne som dúfal, že to dopadne ako s hamburgermi a skrátka skôr či neskôr narazím na pizzu, pri ktorej nebudem musieť uvažovať a riešiť ani vlastné preferencie, ani všeobecné kritériá, a aj tak budem okamžite vedieť, že „toto je ona“.

 

Toto je ona.

 

Skrátka: Okraje nadýchané ako jarné oblaky, stred tenký, no pevný. Cesto chutné ako žiadne iné. Vrstva výrazných, prvotriednych a geniálne namiešaných prísad. Dokonalá pizza.

Celkové hodnotenie: 5/5

Ako chutí studená na druhý deň: 5/5

 

Kde si dáš v Bratislave najlepšiu pizzu? Otestovali sme 10 prevádzok


 

Tento článok nebol sponzorovaný, išlo o subjektívnu recenziu autora. Ak ťa texty od "Čoje" bavia, pozri si aj ďalšie skvelé recenzie, ktoré sa ti zobrazia pod týmto článkom. Prípadne autora sleduj na Facebooku alebo Instagrame.

Ktorá pizza chutí najviac tebe?
Pizza Mizza
267 hlasov
Salerno
68 hlasov
Al Faro
71 hlasov
Primo Amore
169 hlasov
Massimo
103 hlasov
Pizza Hut
371 hlasov
Lombardi
293 hlasov
Ristorante Italiano da Cono
235 hlasov
Gatto Matto
345 hlasov
Urban House
148 hlasov
Basilicò
1373 hlasov
Foto: čoje Tagy: pizza
Ohodnoť článok
255
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.